Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
14 Νοεμβρίου 2015, 08:29

Ο παππούς Τάκης  έχει ένα εγγονάκι , τον Γιωργάκη που αν και δεν φέρει το όνομά  του , τον αγαπά πολύ .Θα μου πείτε ποιος παππούς δεν αγαπά το εγγονάκι του ; Είναι κι΄ αυτό , αλλά εδώ μιλάμε για σχέση που έχει ιδιαιτερότητες .

Όταν ο μικρός Γιωργάκης πάει με τους γονείς του στο χωριό που μένει ο παππούς Τάκης μαζί με την γιαγιά Περιστέρα  , έχει Πασχαλιά καθώς  τον παίρνει μαζί του στο δάσος , ταϊζουν με καλαμπόκι  τα κοτόπουλα που έχει στην άκρη – άκρη της μεγάλης αυλής , τον αφήνει να παίζει με τον Κίτσο , τον γάτο του σπιτιού που μονίμως είναι κουλουριασμένος στα πόδια τους , μαζεύουν ρόδια απ΄ την ροδιά , μήλα …,  Άσε τις ιστορίες που τον διηγείται .

Γι΄ αυτό και τα Πανηγύρια του μικρού Γώγου όταν πάνε στο χωριό .

Που λέτε το περασμένο Σάββατο ο μικρός  Γώγος είχε πάλι πανηγύρι καθώς ο πατέρας του θα ανέβαινε στο χωριό για να κόψει ξύλα που τον είχε φάει τ΄ αυτιά  ο Παππούς Τάκης και έτσι θα είχε πάλι την ευκαιρία να δει τον παππού και την γιαγιά .

_Γιωργάκη , βάλε σκούφο , μπουφάν και πάμε να ταϊσουμε  τις κότες , του είπε ο παππούς Τάκης  ετοιμάζοντας το κουβαδάκι  με το καλαμπόκι .

_Παππού , να σε  ρωτήσω κάτι ;

_Τι θες να μου πεις λιβέντιμ  ;

_Να , θέλω να μου πεις τι είναι κρίση , λέει ο μικρός Γιωργάκης .

_Τι….ιιιιι ;  Βγάζει μια φωνή ο παππούς Τάκης καθώς η ερώτηση του εγγονού του τον έστειλε αδιάβαστο . _Βρε σκατό πατημένο , ακόμα δεν βγήκες  απ’ τ΄ αυγό και θες να μάθεις για την κρίση ;

_Τι μικρός παππού , εγώ είμαι μεγάλος , κοίτα σε φτάνω όπου νάνε  , απάντησε ο μικρός καθώς σηκώνονταν   στις μύτες των ποδιών του  για να φτάσει στον ώμο του παππού Τάκη .

_Τι μεγάλος είσαι , μεγάλος είμαι εγώ , εσύ έχεις χρόνια , ου…ου…οοοοου , να μεγαλώσεις  ακόμα  .

_Θα μου πεις τι είναι  κρίση παππού ;

_Να σου πω μια ιστορία με μια αρκούδα που μ’  έβαλε στο ποδάρι και παρά λίγο να με φάει ;

_Όχι , δε θέλω , θέλω να μου πεις τι είναι κρίση .

_Βρε σατανά σήμερα , μουρμούρισε ο παππούς Τάκης . Να σου πω για τον πόλεμο του  ΄40 , τότε που βάλαμε στο κοντό τους μακαρονάδες Ιταλούς ;

_Όχι , δε θέλω , θέλω να μου πεις για την κρίση , επέμενε  πάλι ο  μικρός  Γιωργάκης .

_Γιωργάκη , άμα σου πω τι είναι κρίση θα φοβηθείς και δε θα μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ , επέμενε  ο παππούς Τάκης .

_Δε φοβάμαι είμαι μεγάλος ποια , απάντησε ο μικρός .

_Βρε τι με βρήκε σήμερα….αααα !!!

_Άντε παππού πες μου τι είναι κρίση , συνέχισε να λέει ο μικρός . Που λέτε είδε κι΄ αποείδε ο  παππούς Τάκης ότι δεν τα έβγαζε πέρα κι άρχισε να εξηγεί περί κρίσης .

_Γιωργάκη , κρίσι είναι όταν μαλώνει ο μπαμπάς με την μαμάς  όταν τον  ζητά λεφτά να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ .

_Τι είναι ο ΕΝΦΙΑ παππού ;

_Ο ΕΜΦΙΑ Γιωργάκη είναι  ένα κόλπου  που βρήκαν  οι πολιτικοί να μας βάζν του χέρι στην τσέπα  κι να μας παίρν τα λιφτά .

_Και τι άλλο είναι κρίση παππού ;

_Κρίσι  είνι που  βγάζουμε  ούλοι  τσ’  ανίκανι να μας κυβηρνήσν  κι να  παλαμουκρουτάμι  νουμίζουντας  ότι μας σώζν . Κρίση είνι  Γιουργάκη  να μιλάν  για αναγέννηση – ανασυγκρότηση – επανίδρυση  αυτοί που  μας έφτασαν  στουν πάτου  . Κρίσι είνι που ο  Άδωνις  απού πουλητής  βιβλίων  γίγκι  υπουργάρα   . Κρίσι είνι, που ασχολούμαστι  μη τουν Τσίπρα  που δε βάζι  λιμοδέτι  (γραβάτα ), μι του  γιουρντάνι (κασκόλ) του  Τσακαλώτου κι του πουκάμσου  τ’  Βαρουφάκη  που είνι  όξου  απ’ το παντιλόνιτ  σα φουστανέλα . Κρίσι  είνι που  κανένας δε θέλι να δλέψι . Κρίσι  είνι που δεν αγαπάμι , που δε λέμι καλημέρα  συναμετάξυ μας , που φχαριστιώμαστι  με την συμφουρά τ’  αλνού   , που σκουντάφτς  στου δρόμου  γιατί  πιρπατάς  κι πατάς ,  τσάκα τσούκα  , τα κουμπιά απ΄ το κινητό  .

_Μα δεν έχω κινητό παππού ;

_Αλήθεια ;

_Κακώς  απόμκις πίσου .  Κρίση είναι που ξέρουμε τι λέι του  τραγούδι που στέλνουμε στη γιουρουβίζιουν   κι  δεν ξέρουμι τον εθνικό  μας ύμνο .

_Εγώ παππού τον ξέρω , θέλεις να στουν  πω ;

_Λές αλήθεια  ξέρς  τουν εθνικό ύμνου ;

_Τον ξέρω , άκου «…Σε γνωρί…ιιιζω   από την όψη  του σπαθιού…οοου  την τρομερή . Σε γνωρί…ιιιζω από την κόψη που με βια μετρά τη γη…»  .

_Μπράβου παλικάριμ , να πάρε ένα ευρώ , απαντά ο παππούς Τάκης .

_Παππού να σου πω κι΄  εγώ τι είναι κρίση ;

_Είσι  μικρός , δεν ξέρς , άμα μιγαλώσι θα τα μάθτς .

_Κρίσι είναι να τραγουδάς τον Εθνικό ύμνο και να σου δίνουν ένα Ερώ …Αυτό είνι κρίση !!!

_Άρα κιαρατά μη κατάφερις πάλι . Να πάρι ένα πενηντάρι , λέει ο παππούς Τάκης και βγάζει ένα πενηντάευρω απ΄ την τσέπατ !!!

_Να σι πω κάτι παππού ; Άμα δίντζ ένα πενηντάρι για δύο στιχάκια , μάλλον δεν υπάρχει κρίσι .

_Βρε πονηρέ , βρε ρουφιάνι , μη δλεύζ τόσην ώρα ; Τσακίς , απάντησε ο παππούς Τάκης  έξαλλος .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .