Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
29 Ιουλίου 2017, 08:13

Η καθημερινότητα , φίλοι μου  αναγνώστες , επιβάλει τους δικούς της ρυθμούς στη ζωής  επηρεάζοντας καταλυτικά το κοινωνικό γίγνεσθαι  στο χώρο αναφοράς των κοινωνικών συνόλων .

Μπορεί ο κόσμος , το σύμπαν , ο πλανήτης μας να κινούνται όλα σε άλλους ρυθμούς αλλά η απλή και ταπεινή καθημερινότητα των ανθρώπων έχει τους δικούς της και βεβαίως θέτει άλλες λειτουργίες και άλλες ιεραρχήσεις  μακριά από τα παγκόσμια . Έτσι ήταν πάντα ο κόσμος  και έτσι παραμένει . Δε μπα να απειλείται ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή , άμα ο άνθρωπος  δεν έχει νερό στο σπίτι το πρωί για να πλυθεί , την κλιματική αλλαγή θα κοιτάξει ;  Όχι  βέβαια . Θα βγει στον γείτονα , αν τα έχει καλά , για να ρωτήσει τί  και πως , μετά θα πάρει τηλέφωνο στον Δήμαρχο και μετά θα βγεί στο ραδιόφωνο και θα λουρδώσει από Δήμαρχο , μέχρι Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας .

_Βρε εδώ χάνεται ο κόσμος  , λιώνουν οι πάγοι  , ανεβαίνει η στάθμη της Θάλασσας , θα πνιγούμε , κι΄ εσύ ασχολείσαι με την διακοπή νερού ; Ας μην πλυθείς μια μέρα , τι έγινε ; Του λές .

_Να καεί , να καεί το …….  , θα σου πει  και άντε βγάλε άκρη . Τόση είναι η δύναμη των προβλημάτων της καθημερινότητάς μας !!!

Που λέτε φίλοι μου αναγνώστες  , ο ήλιος δεν είχε σκάσει ακόμα και ο κυρ Πασχάλης  διάβαινε το κατώφλι του καφενέ στην Ευθυμίου Βλαχάβα . Εισήλθε μέσα εμφανώς άκεφος , νευρικός και ταλαιπωρημένος .

_Πασχάλη , καλά ξυπνητούρια . Κάτι πολλά πρωί ξύπνησις  σήμιρα , τον ρώτησε κάποιος απ΄ τους πρωινούς θαμώνες του καφενέ .

_Τι καλά ξυπνητούρια  μου λες αγαπητέ , με ρωτάς αν έκλεισα μάτι απόψε όλη νύχτα ;

_Γιατί έφαγες κανά  ταψί  λαχανόπτα  πάλι  κι σ΄έπισι βαριά ;

_Όχι , ποια λαχανόπτα . Άλλου είνι του  θκώμ  του πρόβλημα .

_ Άμα δε έφαγις λαχανόπτα , άμα δεν μάλουσις μη την Πανάϊου , άμα δεν είσι άρουστους , γιατί να μην κλίσι μάτι , δεν του καταλαβαίνου .

_Καλά , που ζας ισί ; Ζας ιδώ στην Καλαμπάκα ή στου απάν Πιρλιάγκου ;

­_Μη δλέβς ; Ποιο απάν κι κατ Πιρλιάγκου , στην Καλαμπάκα δε ζάου ;

_Κι κοιμάσι ;

_Μια χαρίτσα ,όπους τα κούτσκα .

_Έ, με συμπαθάς . Άμα λές ότι ζας ιδώ κι κοιμάσι σαν κούτσκου , τότι ιγώ ζάου στου Βιλιμίστι .

_Δε σε καταλαβαίνου αγαπητέ .

_Τι δεν καταλαβαίντζ . Τα κανόνια του Ναβαρόνε , που βαράν μπάμ κι μπούμ , δεν               τ΄ ακούς ;

_Ποια κανόνια , ποιο Ναβαρόνε , δεν ξέρω τίπουτας .

_Βρε δεν ακούς που πέφτουν οι κουμπουριές όλη τη νύχτα λες κι κάνι πόλεμου η Δέσπου μη νύφις κι μ΄ αγγόνια ;

_Όχι , δεν κατάλαβα τίπουτας . Ιγώ άμα πέσου στου κριβάτι κοιμάμι σαν αρνάκι .

_Βρε κανόνια σου λέου . Πόλιμους  κανουνικός .

_Ούϊ ; Καλά , που ζάου ιγώ ; Αλλού ζάου ;

_Καλά , αλήθεια τώρα λες ;

_Να , να μη βουδόσου , να πάνου σπίτι ,συμπλήρωσε έντονα παραξενεμένος ο πρωινός θαμών του καφενείου στα άνω της Καλαμπάκας .

_Βρε να κάτι κανόνια στα καλαμπούκια . Κάθι τρις κι λίγου μπάμ κι μπούμ .

_Αλήθεια ;

_Αλήθεια λέει ;  Αλήθεια αμ΄τί  ψέματα ; Ικί που πάει να μη πάρι ου ύπνους  μπάμπα μπούμπα . Πιτάζουμι απάν πάει λέου μας έπιασαν ξιβράκουτι . Αφού συνέρχισι κι καταλαβαίντζ ότι δε σ΄ έπιασαν ξιβράκουτου , ξαναπέφτς στου κριβάτι . Έ ,  ικί που βρίσκισι στου πρώτου ζάλισαμα του ύπνου , μπάμπα  μπούμπα ξανά πάλι . Αυτήν η δλιά μέχρι τα χαράματα . Έφιρα σφούρλις  στου κριβάτι , ξαναέφιρα , τίπουτας . Έ , αγανάχτσα κι γω κι νάμι .

_Βρε καψουΠασκάλι  τι κακό σι βρήκι . Κι γω νόμσα  ότι  έχς  αϋπνίις  απ΄την λαχανόπτα !!! Σιγομουρμούρισε ο πρωινός θαμών  ακούγοντας τον λόγο του παθήματος  του κυρ Πασχάλη .

_Άστου , κακό μιγάλου σι λέου . Να μη μπουρείς να πλαϊάσι σαν άνθρουπους .

_Κι γιατί  βαράν αυτά τα κανόνια ; Για να προυγκάν τ΄ αγριουγούρουνα κι να μην μπαίνουν στα καλαμπούκια κι κάνουν  ζμιές .

_Καλά κατιβαίνουν στην Καλαμπάκα τα΄ αγριουγούρουνα ;

_Κατιβαίνουν , αλλά κι γω τι του χρουστάου να πιτάζουμι στουν ύπνου κι να λέου τώρα μας έπιασαν ξιβράκουτους , τώρα ματαήρθαν οι Γιρμανοί , τώρα μπήκαν κλέφτις στου σπίτι να μας ληστέψν ….

_Βρε καψουΠασκάλι τι έπαθις !!! Επανέλαβε ο πρωϊνός θαμών .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .