Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
3 Ιουνίου 2017, 08:22

Μπορεί , που λέτε , αγαπητοί μου αναγνώστες , ο Μάιος να μας τα μούσκεψε με τις απανωτές βροχές που μας έριξε το τελευταίο δεκαήμερο και να καθυστέρησε , όσο νάνε , την άνοδο από τα αστικά ξεχειμαδιά , αλλά πολλαπλώς χειμαζόμενων από την οικονομική στενότητα που μας περισφίγγει  , συμπατριωτών μας προς την γενέθλια γη , τα ορεινά και ημιορεινά χωριά της περιοχής μας .

Βέβαια , κάποιοι αφίχθησαν νωρίς καθώς άλλος έπρεπε να μερεμετίσει , άλλος να φτιάξει τον κηπάκο του για να έχει να βρέχει το στόμα του με καμιά ντομάτα και καμιά πιπεργιά , άλλος για χαλαρουίτα ……

Έ, και αυτές οι αφίξεις άρχισαν να ζωντανεύουν τον εναπομείνοντα κοινωνικό ιστό των χωριών κάτι που μαρτυρά ότι το θέρος στην ελληνική ύπαιθρο θα έχει ενδιαφέρον . Ύστερα θα έρθουν τα πανηγύρια  και το πράγμα θα ανακατευτεί και το γλυκό θα έρθει να δέσει . Κάπως  έτσι θα φτάσουμε στα Χριστούγενα….αααα !!!

Που λέτε , σε μια μεσημεριανή τσιπουροκατάνυξη ,που έλαβε χαρακτηριστικά ανταμώματος , στον καφενέ της Κυρά – Κούλας η κουβέντα τα είχε όλα από πολιτική ανάλυση , από εκτιμήσεις για τα δημοτικά μας πράγματα , από κοινωνικό κους – κους και βάλε .

_Κιτσιάρα , νωρίς , νωρίς εφέτος μας αριβάρισες , τι γίνεται ; Ρωτά κάποιος εκ της ομηγύρεως τον άρτι αφιχθέντα εξ Αθηνών συγχωριανό τους .

_Τι να κάνω ρε φίλε , θλιβερά και στριμόκωλα  εκεί κάτω , πρόκειται περί κολάσεως , ξέρεις , υποφέρουν οι άνθρωποι . Όλη μέρα στο ποδάρι και όφελος , τσιβά (μηδέν)  , που λένε και οι Βλάχοι. Ούτε τον εχθρό σου  , απάντησε ο Αθηναίος συγχωριανός του .

_Κόλαση , ά…αα;

_Δεν μπορείτε να καταλάβετε , εδώ οι ρυθμοί είναι άλλοι . Σκάει ο ήλιος , σηκώνεσαι , παίρνεις το τρακτέρ και βρίσκεσαι στο χωράφι . Στην Αθήνα , κοιμάσαι και λες τ΄ Αϊγιωργιού να φέξει . Έλα όμως  που φέγγει και πρέπει να σηκωθείς να βγεις στου δρόμο κοιτάζοντας γύρο σου μη σε περιμένει κανένας κι στην ανάψει και πας αδιάβαστος  . Δύσκολη υπόθεση το καρβέλι στην Αθήνα πατριώτες , συμπλήρωσε

_Λες αλήθεια Κιτσιάρα , έτσι είνι τα πράγματα ικί κατ ;

_Έτσι κι χειρότερα σας λέω .

_Ούϊ ;

_Γι΄ αυτό , εδώ πάνω  είστε μαχαραγιάδες !!

_Καλά , ισί ξέρς τα θκάς . Έλα ιδώ απάν να κάτσι κι να μη γλέπς άνθρουπου , κι’  ‘ελα μιτά να μας ρουτήσι , απάντησε ο συγχωριανός του .

_Κάντε το σταυρός σας  και πέστε  ,δόξα Παναγιάμ που είμαστε  στο  χουριό κι δεν είμαστε στην Αθήνα, απάντησε ο Κιτσιάρας .

_Κι γιατί μιτά κάθισι κατ κι δεν έρχισι απάν μη την Βαϊτσα ;

_Ας όψεται η ανάγκη να βοηθήσω  τα παιδιά , αλλιώς ιδώ θα μ΄ είχατε  κι΄ ας έτρωγα ψωμί με κρεμμύδι .

_Δε ζας ισί ιδώ απάν  κιτσιάρα …ααααα !!!

_Γιατί παρακαλώ ;

_Τι γιατί ; Γιατί δε ζας , είνι απλό .

­_Ιγώ δε ζάου ; ίσι καλά ;

_Μια χαρά είμι , αλά δε ζας , άστου μην επιμέτζ .

_Καλά , δε λέω , άρι δίκιου , αλλά ….αααα ….

_Τι αλλά ; Ξέρου τι σι λεου .

_Καλά , είναι γνωστό ότι ζούμε σε μια εποχή  που η πίτσα φτάνει στο σπίτι σου πριν από την αστυνομία , αλλά , τι να κάνουμε  εκεί  φτάσαμε .

_Τι είνι αυτό πάλι του ρητό που είπις ; Για κάντου λιανά ;

_Τι να  σας που ντρέπομαι .

_Τι…ιι ; Αντρέπισι ; Βάλι μια τσίπα άμα αντρέπισι , απάντησε ο συγχωριανός του γελώντας με όλη την ομήγυρη .

_Ναι , ντρέπομαι  . Τι να σας  πω,  ότι άμα πάρεις την πιτσαρία κι την αστυνομία ο ντιλιβεράς έρχεται σε πέντε λεπτά και η αστυνομία μια ώρα αργότερα ; Είναι κατάσταση αυτή ;

_Τι πάει να πει αυτό  , δεν του καταλαβαίνου , απάντησαν εν χορό κάποιοι εκ της ομηγύρεως .

_Ώ…ωωωωχ , βάλτα να τ΄ αρμέξουμι . Ότι δεν υπάρχει κράτος  αγαπητοί μου , συμπλήρωσε ο Κιτσιάρας .

_Ισί ξέρς τα θκάς , κι ιμίς ξέρουμι τα θκά μας . Κάτσι ιδώ μόνιμα κι τα λέμι . Αν δε λαλήσι , γράψιμι , απάντησε ο συγχωριανός του Κιτσιάρα .

_Καλά , τον χαβά σου  εσύ . Ιδώ σου λέω ότι ο ντελιβεράς έρχεται σι πέντε  λεπτά από το τηλεφώνημα και η αστυνομία άμα δουκθεί . Γι΄ αυτό σας λέω . Ιδώ παέ , κι΄ ας μην έχς ψουμί να φας , που λέει ο λόγος .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .