Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

13 Μαΐου, 2017 08:22 Επιμέλεια: /

kalampakiotika

Αγαπητοί μου αναγνώστες , αν δεν το καταλάβατε μπήκαμε στο θέρος μια και ο υδράργυρος  βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με τα ορεινά χωριά να ζωντανεύουν  αφού πολλοί που κατοικοεδρεύουν στα ξεχειμαδιά , ανηφορίζουν σιγά – σιγά για  τα πλάια της Πίνδου .

Λοιπόν , δύο είναι τα ζητήματα που φέρνει η επικαιρότητα αυτήν την περίοδο . Το ένα είναι η νέα συμφωνία της χώρας με τους δανειστές και το άλλο το άνοιγμα των μαγαζιών στις τουριστικές περιοχές καί  τις Κυριακές . Αυτά τα δύο τροφοδότησαν  και τις συζητήσεις στων ελλήνων τις παρέες , με την τοπική ιδιομορφία  .

Κυριακή , πρωί σε ορεινό θέρετρο . Εκκλησία γιοκ , μια και ακόμα δεν κατέφθασε ικανός αριθμός  χωριανών , αλλά το καφεουζοπαντοπωλείο του κυρ- Ανέστη ανοιχτό για να εξυπηρετήσει τους λιγοστούς επισκέπτες που έρχονται στο χωριό για να προετοιμάσουν τα σπίτια για την άνοδο των οικογενειών τους .

_Ώρα Ανέστι ; Τσιτ φατς ;  Γκίνι ; Χαιρέτησε  ένας ευτραφής , συγχωριανός  του με σταυροκουμπωτό σακάκι , φέροντες ανά χείρας γκλίτσα .

_Γκίνι , μούλτου γκίνι , σι ντάουν  , απάντησε  μισά βλαχιστί   , μισά αγγλιστί , ο κυρ  – Ανέστης.

_Πως ξεχειμωνιάσατε ωρέ ; Συνέχισε να ρωτά ο πρωινός απ΄ τους λιγοστούς παραθεριστές του χωριού .

_Όπους κι σι , πώς να τα περάσουμι , κρίσι αγαπητέ , μεγάλη κρίσι ακόμα και εμείς οι Βλάχι  την καταλάβαμε για τα καλά  φέτους .

_Ανέστινα , θα μη δοκς κανά  ριμαδοκαφέ ή δεν ιτιμαστίκατι ακόμα ;

_Δεν τα ιτίμασάμι  ακόμα αλλά για έναν καφέ θα σι δόκουμι , απάντησε η Ανέστενα  βάζοντας το μπρίκι στη  φωτιά .

_Θυμάσι πως τουν πίνου Ανέστινα ;

_Όχι , αστόχσα . Σκέτου δεν τουν πίντζ ; Ρώτησε για επιβεβαίωση αλλά και για να αποδείξει ότι θυμάται η κυρά – Ανέστενα .

_Μπράβου  ξυράφι του μυαλό παρά τα χρουνάκιας , απάντησε ο ευτραφής βλάχος  σηκώνοντας την γκλίτσα σε ένδειξη αναγνώρισης του θυμητικού της κυρά Ανέστενας .

_Τι βλέπτι θα έρν φέτους οι χουριανοί στου χουριό ή θα  ιμιστι  ιμίς κι μίς  , συνέχισε αλλά πριν προκάνει να πάρει απάντηση απ΄  τον κυρ   Ανέστη , μπούκαραν άλλοι τρείς χωριανοί .

_Νάτς , ήρθαν , απάντησε ο κυρ Ανέστης τρέχοντας να τους προϋπαντήσει  .

_Μπάρμπα – Ανέστη , καλώς ανταμώσαμε πάλι κι αντάμα ν΄ ακούσουμι τουν κούκου , ευχήθηκε η ομήγυρης ανταλλάσσοντας  χειραψίες και  σταυρωτούς ασπασμούς .

_Αμήν , καλό καλουκαίρι , απάντησε ο κυρ Ανέστης .

Δεν χρειάστηκε πολύ όλοι να γίνουν μια παρέα και μετά το λουκούμι και το παγωμένο νερό απ΄την κεντρική βρύση να περάσουν στο τσίπουρο σχολιάζοντας τα προβλήματα που έχει το χωριό  απ΄τον Χειμώνα αλληλοενημερώνοντας   για τις ζημιές που υπέστη το κάθε σπίτι .

_Κυρ- Ανέστι , ισί που ίσι ιδώ , να πεις  τουν  …..(αράδιασε καμιά εικοσαριά χωριανούς του ) ότι έχν ζημιές να ανέβν απάν να τα φκιάσν , τόνισε ο γηραιότερος της ομηγύρεως .

_Να τα γράψου γιατί θα ξιαστουχήσου , απάντησε ο κυρ Ανέστης παίρνοντας μια πλάκα και ένα κοντίλι που ήταν παρακείθε .

Ανέστινα , έχς καμιά  πιρσινί χαλασμένη παλιουκουσέρβα να μας φέρς για μιζέ ; Ρώτησε κάποιος .

_Έχου  καμπόσις  να τσ΄ ανοίξου ;

_Κι ρουτάς ; Ιδώ είμαστι θιόνυστκι , απάντησε κάποιος άλλος .

Σε λίγο , κι΄ αφού τα είπαν όλα  περί του χωριού και της ανόδου στα βλαχοχώρια , ήρθαν και στο κέφι και η κουβέντα πήρε άλλη τροπή .

_Μη φουβάστι ντυπ , θα πιράσουμι καλό καλουκαίρι φέτους , είπε κάποιος .

_Κι πως του βάντζ αυτό του συμπέρασμα  ;

_Δεν άκσις ; έχουμι συμφουνία .

_Κι χαίρισι που έχουμι συμφουνία ;

_Να μη χαρού ;

_Να χαρείς  γιατί θα πληρώσουμι 3,8 δις ; Άμα είνι έτσι να βάλουμι τα κλαρίνα , απάντησε κάποιος .

_Κι΄ άμα δεν συμφουνούσαμι  , τι θα κιρδίζαμι ; Θα πηγαίναμι ντυπ   κατά  ντυπ . Άρα καλό δεν είνι  που συμφουνήσαμι ;

_Κι πιστεύς ισί ότι τώρα  που συμφουνήσαμι θα σουθούμι ;

_Δε ξέρου αν θα σουθούμι , αλλά κερδίσαμε χρόνου κι δε θα ξιμιρώσουμι χριουκουπημένι.

_Βρε αν του έκανάμι αυτό απ΄την αρχή θα είμασταν καλίτιρα , απάντησε ένας άλλος .

_Μη φουβάστι , θα μας σώσν τα μαγαζιά που θα είνι ανοιχτά κι τσ΄  Κυριακές . Ανέστινα , δε νουμίζου να μην ίσι ανοιχτή τσ  Κυριακές ;

_Ανοιχτά κι την Πασχαλιά , τι λες τώρα , απάντησε η Ανέστενα απ΄το βάθος καθώς καθάριζε τις καρέκλες και τα τραπέζια .

_Όλα θα γένουν  κύριοι , φορολογικό σύστημα Αμερικής , φορολογία Σουηδίας , μισθοί Βουλγαρίας , κοινωνικές παροχές Ζιμπάμπουε . Αλλά ευτυχώς δε θα γίνουμε Αργεντινή και Βενεζουέλα , συμπλήρωσε άλλος .

_Άντε   γειά μας , όσα παν κι΄ όσα έρθν , ιμίς να είμαστι καλά ιδώ απάν κι καλό ξικαλουκιριό να έχουμε , φώναξε κάποιος σηκώνοντας το ποτήρι

_Αμήν , αμήν …. , φώναξαν άπαντες .

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.