Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

1 Απριλίου, 2017 08:13 Επιμέλεια: /

kalampakiotika

Σάββατο πρωί  25ης Μαρτίου του σωτηρίου έτους 2017 σε ημιορεινό χωριό της περιοχής μας . Ο Μάρτης , συμμετέχοντας , λες,  κι΄ αυτός στην κρίση , όχι μόνο παλουκοκαύτης  δεν απεδείχθη αλλά μάλλον μας προϊδέασε για τα καλά στο πρώιμο  καλοκαιράκι ανακουφίζοντάς μας κάπως από τα έξοδα θέρμανσης  .  Το χωριό , λίγο η εθνική μας   επέτειος  , λίγο η χαλαρότητα  της αργίας του Σαββάτου, έδειχνε να ησυχάζει . Εκεί  κατά τις  δέκα η Εκκλησία  απόλυσε  και  οι άνθρωποι  σκορπίζονταν  ανάμεσα στα καλντερίμια , οι γυναίκες  για τα σπίτια τους να ετοιμάσουν  το φαί και οι άνδρες άλλος (οι γεροντότεροι) στα καφενεία του μεσοχωριού και άλλοι (οι νεώτεροι) στα χωράφια τους,  καθώς είναι η περίοδος προετοιμασίας  για κήπους , αμπέλια κ.λ.π .

Η τηλεόραση του καφενείου μετέδιδε την στρατιωτική παρέλαση δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα πατριωτικής εξάρσεως που περνούσε στους θαμώνες  οι οποίοι αλλάζοντας την ατζέντα του τοπικού  κοινωνικού γίγνεσθαι που διαμορφώνει η κρίση αλλά και οι Ανοιξιάτικες  αγροτικές δουλειές , μιλούσαν για το ΄21 , τους ήρωες που το δημιούργησαν και χάρην του αίματός τους  , μας παρέδωσαν ελεύθερη πατρίδα , αλλά και την εθνική ευθύνη των νεοελλήνων να την κρατήσουν αλώβητη από κάθε επιβουλή .

_Τι άνθρωποι ήταν αυτοί ; Αναρωτήθηκε υπό τύπον ρητορικής ερωτήσεως κάποιος της ομηγύρεως .

_Τι λέι , για ποιους λέι ο Κίτσιος , δεν ακούου καλά γιατί έπισι η μπαταρία , ρώτησε ένας ογδοντάρης  βάζοντας την παλάμη στ΄ αριστερό του αυτί κάνοντας χωνί ώστε ν΄ ακούσει τι λέγεται στους διαλόγους που αναπτύσσονταν .

_Για τον Κολοκοτρώνη , τον Διάκο , τον Παπαφλέσσα , τον Ανδρούτσο , γι΄ αυτούς που έκαναν την επανάσταση εναντίον των Τούρκων, λέει , απάντησε ο διπλανός του .

_Ά…αααα, γι΄  αφνούς λέει ;

_Έ…..εεεε , μέρα που είνι μπάρμπα – Κώτσιο να μην πούμε , να μην τους αναφέρουμε ; Πατρίδα ελεύθερη μας παρέδωσαν

_Να μας πει ο παππάς στ΄ αυτί κι΄ου διάκους  στου κιφάλι , ψιθύρισε ο μπάρμπα – Κώτσιος συνεχίζοντας να έχει την παλάμη στο αυτί .

_Γιατί μπάρμπα – Κώτσιο ;

_Τι γιατί , δε γλέπς γύρους ; Δεν γλέπς που πήγαμι την δόλια την Ελλαδίτσα ;

_Τι θες να πεις μπάρμπα – Κώτσιο ; Μέσα στο παράπονο σε βρίσκω .

_Τι θέλου να πού ; Χμ…μμμμ , ότι αν ήξιραν που θα την πηγαίναμι την πατρίδα δε θα έδουναν του αίματς . Θα την άφηναν ικί που ήταν και θα ήμασταν ακόμα ραγιάδις .

_Γιατί το λες αυτό μπάρμπα – Κώτσιο ; Την μηγαλώσαμι κι΄ άλλου , την προοδεύσαμι , έ…εεε , τώρα σκουντάψαμι λίγου αλλά πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι μπρουστά θα την πάμι !!!

_Τι να μην που . Δε γλέπς ;  Είδις σήμιρα κανένα νέου στην ικκλησιά ; Ξαπλαριά ούλα. Ου ήλιους δέκα αξιάλις απαν κι΄ αυτοί ύπνου κι παλιτσάρχου  . Ξυπνάν κατά τσ’  δυό , κι κουσιού στην Καλαμπάκα για καφέ . Γυρνάν πίσου πτώμα λες κι έκαναν χουράφι . Τσ’ λες , άντι πιδιά σκουθείτι να πάμι στου χουράφι , άντι να πάμι να σκάψουμι τ΄ αμπέλι τώρα που δεν έσκασαν  οι στσιούμπλις , σι κοιτάν κι χασκάν . Καφέ , καφέ , κι δώστου καφέ .Καρδάρια καφέ. Απουρώ κι ιξίσταμι μη τόσι καφέδις πως δεν τα χτυπάει στα νεύρα .

_Μπάρμπα Κώτσιου , δεν σ΄ έχου ακούσι άλλι βουλά να μιλάς έτσι . Τι έπαθις σήμηρις ; Ρώτησε ο ποιο νέος της ομηγύρεως .

_Τι να κάνου βρε παλικάριμ , στιναχουριέμι πουλύ που γλέπου να πάμι ντουγρού στου πουτάμι . Αναρουτιέμι , αν κι ικίνι τότι του είχαν ρίξι στου σουρλόπ κι έλιγαν , τι πόλιμου να κάνουμι  , κατσίτι να πιράσουμι καλά κι δεν μας πειράζι του τούρκικου φέσι , θα είχαμι σήμιρα πατρίδα λέφτιρι ; Δε μπουρούσαν να του πουν ;

_Τι να σι που , μάλουν , απάντησε ο συνομιλητής του .

_Μπουρούσαν μια χαρίτσα αλλά δεν είπαν έτσι . Παράτσαν τα  σπίτια , του βιος , τσ΄ οικουγένιις κι βγήκαν στου κλαρί κι πουλέμσαν τουν τούρκου . Αν ιμίς του 40’ έλιγάμαν , τι πόλεμου να κάνουμι  , κατσίτι που είμαστι μια χαρούλα κι΄ ας πιράσουν Γιρμανοί κι Ιταλοί , θα είχι μείνι ακέργια η Ελλάδα ; ΟΧΙ !!!

_Βρε μπάρμπα – Κώτσιο , σαν καλά  μη φάινιτι να τα λες σήμιρις . Κι γω σ΄ είχα παραξηγήσι , συμπλήρωσε ο συνομιλητής του .

_Άντι  , πουλλά είπαμι . Ιλάτι να τραγουδίσουμι ούλοι μαζί , πρόσταξε ο μπάρμπα Κώτσιος την ομήγυρη αρχίζοντας να τραγουδά   με την ομήγυρη να επαναλαμβάνει .

«Μαύρη μωρέ μαύρη  είν” η ζωή που κάνουμε  , εμείς οι μαύροι κλέφτες, εμείς οι μαύροι κλέφτες .

Όλη μωρέ, όλη μερούλα πόλεμο

όλη μερούλα πόλεμο, το βράδυ καραούλι

με φό- μωρέ με φόβο τρώμε το ψωμί

Με φόβο τρώμε το ψωμί, με φόβο περπατάμε

Ποτέ μωρέ, ποτέ μας δεν αλλάζουμε

ποτέ μας δεν αλλάζουμε και δεν ασπροφορούμε…» .

_Ν’ άτανε το ΄21 , χρόνια δοξασμένα  …..

 

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.