Το ευθυμογράφημα της εβδομάδας – Καθημερινές ιστορίες για γέλια και για κλάματα

31 Δεκεμβρίου, 2016 10:05 Επιμέλεια: /

kalampakiotika

Που λέτε φίλοι μου αναγνώστες , ο Χριστός ετέχθει και φέτος στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ αλλά είναι λίαν αμφίβολο αν και πόσο ετέχθει στις καρδιές  μας , στις καρδιές των ανθρώπων . Των ανθρώπων που περί άλλων μεριμνούν   και τυρβάζουν .

«Ο Χριστός αν και Θεός σαρκώθηκε ,έλαβε δηλαδή την ανθρώπινη υπόσταση για να κατεβεί στην γη για να σηκωθεί ο άνθρωπος και να γίνει Θεός» , λέει στον περίφημο λόγο του ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος , αλλά οι άνθρωποι εκείνης της εποχής τον σταύρωσαν ως κοινό εγκληματία και κοινωνικό ανατροπέα . Και εκείνος  δέχθηκε το σχέδιο του Θεού και θυσιάστηκε για την δικιά μας σωτηρία !!!

Αυτή είναι εν ολίγοις η ουσία των Χριστουγέννων αλλά εμείς αγαπητοί μου μένουμε στο περιτύλιγμα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής . Ξέρετε , τι θα φάμε , τι θα πιούμε και πως θα περάσουμε καλά . Χτυπά , ματαχτυπά η καμπάνα της εκκλησιάς , χαμπάρι εμείς , στην κοσμάρα μας .

Εν πάση περιπτώσει καλό είναι να τα λέμε αυτά αλλά ας έρθουμε στα δικά μας τώρα . Κόσμος και κοσμάκης  ήρθε στην περιοχή μας για να περάσει  τα Χριστούγεννα  αριβάροντας στα πέριξ ωραία μέρη που μας χάρισε η Θεία Πλαστουργία .

Και στα χωριά , ναι , και στα χωριά ήρθε κόσμος , όχι πολύς , αλλά ήρθε . Οι ρίζες βλέπετε τραβάνε αυτές τις μέρες . Μετά είναι και η  Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του χωριού , οι άνθρωποι , οι δικοί  μας άνθρωποι  , γονείς , παππούδες , που δεν το κουνάνε απ΄τον τόπο τους , τα  ήθη και έθιμά τους …

Και στα καφενεία  , όλες αυτές τις άγιες μέρες , των Ελλήνων οι παρέες διέπρεψαν και πάλι με τα ωραία τους .

_Μπάρμπα Φώτη , τ΄ όκουψις του γρούνι ;

_Όχι ανιψιόκα , δεν τ΄ όκουψα  , λέου τ΄ Αγίου Στιφάνου να του κόψου . Να έρθουν κι τα πιδιά γιατί δεν ήρθαν τα Χριστούγινα , δούλιβαν τα καψιρά .  Τι να κάνουν κι΄  αυτά , δε γλέπς πως πάν τα πράγματα ;

_ Απ΄του κακό στο χειρότηρου .  Είνι μιγάλου ;

_Ποιό ;

_Του γρούνι . Είνι μιγάλου ;

_Καλούτσκου , πιανούμινου , καλό είνι ,τι του θέλου  κι μιγαλύτιρου  ιδώ απ΄τα λέμι , φαμπλιά μιγάλι δεν έχου ….

_Θα φκιάσι τσιγαρίδις ;

_Ά…ααα , κι τσιγαρίδις θα φκιάσου , κι αλιβριά θα φκιάσου , κι ξηρουτυγανιά θα φκιά σου  , όπους τότι , τον παλιό καλό κιρό .

_Ίσι ουραίους  μπάρμπα – Φώτι .

_Τι να σι που , μασαλά , μασαλά . Τι λες ,  τσούζουμι απού ένα  ανηψιώκα  ;

_Κι δεν τσούζουμι !!!

_Τσιβούλα , Τσιβούλα , έλα δω , φώναξε ο μπάρμπα – Φώτης την κυρά Παρασκευή που φρόντιζε το καφενείο .

_Έρχουμι , έρχουμι , απάντησε η κυρά  Παρασκευή σκουπίζοντας τα χέρια με την ποδιά της που μονίμως φέρει στην μέση της .

_Τι είνι ; Ρωτάει .

_Φέρι τουν ανηψιώκα τι θέλι κι μένα ένα τσίπουρου .

_Αμέσους , αμέσους .

_Κι κανά χάσμαλου Τσιβούλα , φώναξε ο μπάρμπα – Φώτης .

_Έννιας  , ξέρου , ξέρου , απάντησε η κυρά Παρασκευή καθώς προχωρούσε προς  το εσωτερικό του καφενείου .

_Κατά τ΄ άλλα πως τα γλέπς τα πράγματα μπάρμπα – Φώτι , ρώτησε ο ανηψιώκας .

_Τι να δού μωρ ανηψιέ , τι να δού . Σκουτάδι μάυρου  κι΄άραχνου . Μας έφαγαν όσα λιφτά είχαμι  , μαζί μη τα  θανατιάτκα , κι στα ίδια  πάλι είμαστι .

_Δύσκουλα , δύσκουλα … , αλλά είδις ου Αλέξι ;

_Τι ου Αλέξι ;

_Κουντεύει να μην υπουγραφεί η αξιουλόγηση  για να σας δώκει δώρου .

_Ανηψιώκα  , σ΄έχου για έξυπνου …

_Γιατί ;

_Τι γιατί μωρ ανηψιέ , σώνιτι η κατάσταση μη τριακόσια – πεντακόσια ευρώ ; Ιδώ  μας άφκαν  πανί με πανί , μας πείραν κι τα σώβρακα , μετά συγχωρήσεως … Ανηψιώκα ; Πάι η δόλια η Ελλάδα , σκόλασι . Πουλιτικοί κι γναίκις μας πείραν στου λιμότς.

_Οι γναίκις μπάρμπα ;

_Οι γναίκις . Απού τότι που έβαλαν παντιλόνια , απού τότι που ξικίντζαν να καπνίζν κι να έχουν λιφτά στην τσέπα , ιμάς τσ΄ άντροι μας σκόλασαν .

_Οι γναίκις μπάρμπα ;

_Άντι πάλι . Οι γναίκις , ποιος ιγώ ; Ακόμα κι η θκίμ η Πανάϊου σήκουσι μπαϊράκι .

_Η θειά Πανάϊου μπάρμπα ;

_Η θειάς η Πανάϊου μάλιστα .

_Δεν του πιστεύου . Σουβαρώς  η θειά Πανάϊου μπάρμπα ;

_Άντι πάλι βάλτα να τα΄  αρμέξουμι . Ναι, μάλιστα ,  η θειάς η Πανάϊου .

_Μνήσθητί μου Κύριε , πάι χάλασι ου κόσμους , μουρμούρισε ο ανηψιώκας μη πιστεύοντας αυτά που άκουγε  απ΄ τον μπάρμπα του τον Φώτη .

_Άντι καλή χρουνιά μας !!!

_Καλή χρουνιά αλλά ,  δεν την γλέπου ανηψιώκαμ !!!

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.