Το ακατάλληλο νερό ανέβασε την ¨Εξουσία ¨στο Μαυρέλι

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
1 Νοεμβρίου 2015, 19:58

Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Χρήστος Σινάνης , οι Βουλευτές κ.κ. Σάκης Παπαδόπουλος , Χρήστος Σιμορέλης και Κώστας Σκρέκας , ο Δασάρχης Καλαμπάκας κος Χρήστος Πίσσιας , ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Γιώργος Γιαννάκος , η Δημοτικός Σύμβουλος κα Πέρυ Χαρτοπούλου   , ο Δασολόγος Σπύρος Μουζιούρας , ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κος Αθανάσιος Γιαννάκης και άλλοι , ανηφόρησαν σήμερα στο ορεινό Μαυρέλι καλεσμένοι της Επιτροπής Νερού κατοίκων του χωριού.

Και ο λόγος δεν ήταν για να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής ( που είναι πολλές ) αλλά για να βρουν λύση σχετικά με την ακαταλληλότητα   του  νερού που ρέει στα σπίτια των κατοίκων. Η συζήτησης κράτησε δύο ώρες περίπου και τα μέλη της Επιτροπής έδωσαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν όλοι ( ακόμη και οι κάτοικοι ) αγωνιώντας  και ελπίζοντας για μια γρήγορη και εφικτή λύση πριν έλθει το Καλοκαίρι.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση του Λάμπρου Σιακαβάρα όπου αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ανέφερε ότι η μάζωξη αυτή γίνεται για να παρθεί μια απόφαση που θα δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα του νερού που αν και πολύτιμο αγαθό , στερούνται οι κάτοικοι Μαυρελίου .

Είμαστε είπε, στο 2015 και κουβαλάμε νερό από την βρύση της πλατείας του χωριού με τα δοχεία , νοιώθοντας ξεκρέμαστοι και ξεχασμένοι. Απαιτούμε καθαρό νερό και να επαρκεί η ποσότητα στις ανάγκες των κατοίκων ( τους Καλοκαιρινούς μήνες).

Το μέλος της Επιτροπής κος Δημήτρης Σιακαβάρας ανέφερε ότι οι κουβέντες τελείωσαν , το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και αυτό πρέπει να γίνει σήμερα. Το θέμα έχει φτάσει στην Βουλή και πρέπει να βρεθεί άμεσα μια κοινή γραμμή για διεκδίκηση λύσης.

Στην συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σινάνης ο οποίος πριν ξεκινήσει την εισήγηση , ζήτησε την βοήθεια των Βουλευτών. Επιβεβαίωσε ότι από όλα τα χωριά του Δήμου , το μεγαλύτερο πρόβλημα με την έλλειψη και ακαταλληλότητα νερού το αντιμετωπίζει το Μαυρέλι. Τον Μάιο του 2015 η πηγή  που υδροδοτεί το χωριό στέρεψε  και παρ’  όλες τις προσπάθειες με διάφορα μηχανήματα , λύση δεν βρέθηκε. Όλες οι πηγές έχουν λίγο νερό και δεν κατέστη εφικτό να γίνει κάτι καλύτερο.

Προσπαθήσαμε είπε, να φέρουμε νερό από το φράγμα  αφού πρώτα καθαρίσαμε τις δεξαμενές , αλλά το νερό δεν ήταν πόσιμο. Φέραμε καθηγητή από το Α.Π.Θ. και έκανε μια υποτυπώδη μελέτη όπου μέσα από αυτή υπάρχει και πρόταση που οι κάτοικοι γνωρίζουν καλύτερα αν είναι εφικτή.

Ο Δασάρχης Καλαμπάκας κος Πίσσιας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η Υπηρεσία του ( το Δασαρχείο ) δεν είναι αρμόδια από ποια περιοχή θα παρθεί το νερό , υποσχέθηκε όμως ότι θα βοηθήσει να μην παρουσιαστεί κανένα εμπόδιο για την μεταφορά( δασώδη περιοχή κ.λ.π.).

Ο Βουλευτής του Νομού κος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ στην Βουλή για το νερό του Μαυρελίου , λέγοντας ότι το μπαλάκι πέφτει στον Δήμο Καλαμπάκας και στα χρήματα της ΣΑΤΑ , για να λάβει την απάντησης του Δημάρχου ότι τα χρήματα της ΣΑΤΑ είναι για 70 χωριά και δεν αντιστοιχεί πάνω από 1000 ευρώ στο καθένα. Χρήματα που δεν αρκούν ούτε κατά διάνοια για να γίνει ένα τέτοιο έργο.

Ο Βουλευτή κος Σκρέκας ζήτησε να μάθει ποια είναι η προτεινόμενη λύση από την Επιτροπή ή τον Δήμο και άφησε αιχμή που η ερώτηση στην Βουλή δεν έγινε από Βουλευτές του Νομού.

Ο τρίτος Βουλευτής που παρευρέθηκε ήταν ο Χρήστος Σιμορέλης ζήτησε και αυτός περισσότερα στοιχεία αλλά κυρίως πρόταση που θα μπορούσε να στηριχθεί από τους Κοινοβουλευτικούς.

Η Δημοτικός Σύμβουλος κα Πέρυ Χαρτοπούλου είπε ότι έπρεπε ήδη να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση που δεν υπάρχει. Και πάλι θα αποφασίσουμε μια πρόταση προάγγελο που δεν θα λύνει άμεσα το πρόβλημα καθ’  ότι δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. Ο Δήμος Καλαμπάκας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα λύσουν το πρόβλημα.

Πρόταση της Επιτροπής

Και εφόσον εζητήθη πρόταση η Επιτροπή κατέθεσε αυτήν η οποία περιλαμβάνει την μεταφορά νερού από την θέση ¨Πλατοπούρναρο ¨ σε περιοχή του Δήμου Κρανέας και ανήκει στο Δημόσιο. Ζήτησε άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας για να παρθεί απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Άφησε αιχμές ότι οι προηγούμενοι ( απερχόμενες Δημοτικές Αρχές ) δεν επέδειξαν την ανάλογη ευαισθησία για να λύσουν το θέμα.

Διαφορετική η άποψη του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ της Επιτροπής και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μαυρελίου κο Κουβάτα. Ο κος Κουβάτας απέρριψε έξ’  αρχής την πρόταση της Επιτροπής αφού όπως είπε έγινε καλλιέργεια των πηγών και όλες  μαζί δεν βγάζουν νερό πάνω από 30 κυβικά την ημέρα όταν οι ανάγκες των κατοίκων ξεπερνούν τα 200 κυβικά. Η λύση είπε , είναι να γίνει ένα δεύτερο φράγμα κάτω από το νυν ( πάνω από το χωριό ) ή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για καινούριες γεωτρήσεις. Θέλουμε λύση και τρέχουμε για  το πρόβλημα που ταλανίζει το χωριό για περισσότερα από 40 χρόνια.

Παράπονα των κατοίκων

Οι κάτοικοι που πήραν τον λόγο εξέφρασαν μεγάλα παράπονα για την αντιμετώπιση του χωριού τους στο θέμα του νερού αλλά και στην τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμπάκας ( φουσκωμένοι λογαριασμοί χωρίς νερό).

Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κος Γιννάκος έδωσε απαντήσεις σε διάφορες απορίες λέγοντας ότι το περασμένο Καλοκαίρι πραγματοποίησαν έρευνα για νερό επισκεπτόμενοι όλες τις πηγές της περιοχής , έρευνα  που απέδειξε ότι δεν υπάρχει επάρκεια νερού. Η λύση είπε , είναι  μια νέα γεώτρηση εκτός περιοχής όπως στον Κονισκό ή και στο Γερακάρι και με αγωγό να μεταφερθεί στο χωριό.

Η πρόταση που αποφασίστηκε

Τελικά η πρόταση που αποφασίστηκε να υλοποιηθεί ήταν να αναληφθεί πρωτοβουλία από τον Δήμαρχο Καλαμπάκας και συνεπικουρούμενος από την παρούσα Δημοτική Σύμβουλο κα Χαρτοπούλου , τον Δασάρχη Καλαμπάκας , ένα μέλος της Επιτροπής και ίσως κάποιος άλλος , να ζητήσουν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας να στείλει ειδικούς επιστήμονες για να συντάξουν μελέτη και να προτείνουν λύση που θα λύνει  το πρόβλημα μια για πάντα. Οι Κοινοβουλευτικοί θα αναλάβουν να προωθήσουν την μελέτη για να χρηματοδοτηθεί το έργο όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ακολούθησε γεύμα προς του επισήμους  με κύριο μενού Αγριογούρουνο και πολλά άλλα εδέσματα , προσφορά ενός μέλους της επιτροπής ( του Δημήτρη Σιακαβάρα ) , λόγω της ονομαστικής του εορτής.

mayreli nero (23) mayreli nero (22) mayreli nero (21) mayreli nero (20) mayreli nero (19) mayreli nero (18) mayreli nero (17) mayreli nero (16) mayreli nero (15) mayreli nero (14) mayreli nero (13) mayreli nero (12) mayreli nero (11) mayreli nero (10) mayreli nero (9) mayreli nero (8) mayreli nero (7) mayreli nero (6) mayreli nero (5) mayreli nero (4) mayreli nero (3) mayreli nero (2) mayreli nero (1)

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .