Το αδιέξοδο της ΔΕΗ και οι ευθύνες !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
13 Μαΐου 2017, 08:11

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού  είναι ένα  κομβικό εργαλείο του κράτους  που διαχειρίζεται την παραγωγή και  διανομή ηλεκτρικής ενέργειας . Τουτέστιν εργαλείο παρέμβασης στην  οικονομία  και στην   κοινωνία . Το τελευταίο διάστημα όλοι οι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς διατυπώνουν φόβους  «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει τη ΔΕΗ σε χρεωκοπία. Σύμφωνα με στοιχεία γύρω στο 3% (250 εκ. ευρω ) της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , χάνεται  για διάφορους λόγους με κυριότερο την ρευματοκλοπή . Επιπροσθέτως  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ίδια  από την μη εξυπηρέτηση των λογαριασμών των καταναλωτών  αγγίζει τα 3 δις ευρώ.

Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο του «εφιαλτικού» σεναρίου χρεωκοπίας της Δ.Ε.Η ; Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ τρέχει για να καλύψει τις  οικονομικές της υποχρεώσεις  , κυρίως την εξυπηρέτηση του δανεισμού της. Όσο καταφέρνει να εξυπηρετεί το δανεισμό της, τυπικά δεν τίθεται θέμα χρεωκοπίας , παρότι για να μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις, όπως έχει παραδεχθεί η διοίκησή της, κάνει «διαχείριση» των υποχρεώσεών της καθυστερώντας να  πληρώσει τους εργολάβους και τους προμηθευτές της, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει προς τους Διαχειριστές της ηλεκτρικής αγοράς (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) γεγονός που επιβαρύνει όλους τους υπόλοιπους παίκτες της ενεργειακής αγοράς.

Το ζήτημα της Δ.Ε.Η  μπορεί , αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα , να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία . Δυστυχώς και σ΄ αυτό το θέμα το πολιτικό σύστημα , αφού μέσω της Δ.Ε.Η  άσκησε σειρά πολιτικών που εξυπηρετούσαν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες , τώρα αντί να βρει λύσεις  περιορίζεται απλά σε διαπιστωτικές περιγραφές και σε πολιτικές πομφόλυγες .

Και βέβαια τα γνωστά fans  καιροφυλακτούν να εξαγοράσουν , αντί πινακίου φακής βέβαια ,  την συσσωρευμένη περιουσία της Δημόσιας Επιχείρησης , της παραγωγής και διανομής  ηλεκτρικής ενέργειας , προϊόν κόπων , ιδρώτα και θυσιών του λαού μας .

Ωστόσο  οι νόμοι της οικονομίας δεν έχουν συναισθηματισμούς . Είναι σκληροί και αμείλικτοι !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .