Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Αδειοδοτήσεων – Δελτίο Τύπου

admin
admin
25 Ιουλίου 2014, 10:17

Το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Αδειοδοτήσεων σύμφωνα με το 2ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημερώνει τους Βαμβακοπαραγωγούς του Δήμου ότι:
ΠΡΑΣΙΝΟ – ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ
Οι παραγωγοί από το παρόν στάδιο της καλλιέργειας και στην συνέχεια απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργεια τους τακτικά (κάθε 2-3 ημέρες). Η επιθεώρηση των βαμβακιών συνιστάται να γίνεται πρωινές η απογευματινές ώρες, διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγώνιου το κατώτατο όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι 6-8 ζωντανές προνύμφες κατά μέσο όρο, ανά 100 φυτά.
Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, στο στάδιο της ανθοφορίας το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 20% προσβολή (άνθη που δεν ανοίγουν – ροζέτα) σε τυχαίο δείγμα ανθέων απ’ όλη την έκταση του χωραφιού.
Οι Γεωπόνοι (καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων (στα τηλ. 2431351602, 51603, 51604), έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.
Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοφάρμακα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και την διαπίστωση των παραπάνω ορίων για πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί επιβαρύνουν αρνητικά την καλλιέργεια, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Οι βαμβακοπαραγωγοί να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους και όπου κρίνεται αναγκαίο η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες μετά τη δύση του ηλίου.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία, οι καλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στα τηλ. 24313-51602, 51603 & 51604, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο τηλ. 24210-66525.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .