Της Αγίας Παρασκευής : Πανηγυρίζουν τα ορεινά Ανταμώματα , παράδοση και πίστη , μαζί , σε μια ατμόσφαιρα γνήσια Ελληνική αντιστέκουσα στον συρμό της εποχής

admin
admin
26 Ιουλίου 2014, 18:43

Αν κάτι χαρακτηρίζει το Ελληνικό Καλοκαίρι σε κάθε γωνιά και εσχατιά της ευλογημένης ελληνικής γης , αυτό είναι η λαϊκή παράδοση , που απόλυτα συνυφασμένη με την Ορθόδοξη πίστη και λατρεία , δίνει αυτό το ξεχωριστό χρώμα που δύσκολα απαντάται σε άλλους τόπους .
Αν θέλουμε να σκιαγραφήσουμε το Ελληνικό Καλοκαίρι στα ορεινά , εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελληνικής παράδοσης , σίγουρα θα κοντοσταθούμε σε δύο ημερομηνίες : 26 Ιουλίου , όπου η αγία μας Εκκλησία τιμά την Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή και Δεκαπενταύγουστος , στο Πάσχα του Καλοκαιριού όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός μας , όπου τιμάται η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου .
Σίγουρα η Αγία Παρασκευή αποτελεί την πλέον λαοπρόβλητη Αγία του Ορθόδοξου Αγιολογίου κάτι που αποτυπώνεται στις εκκλησιές και στα αναρίθμητα εξωκκλήσια που είναι αφιερωμένα στο πρόσωπό της , στα πανηγύρια και στα ανταμώματα , που αποτελούν στοιχεία της τοπικής παράδοσης .
Στο πλαίσιο αυτό γεμάτο από εκδηλώσεις , θρησκευτικές και λαϊκές είναι το τριήμερο που διανύουμε για τα ορεινά χωριά της περιοχής Καλαμπάκας που αυτή την περίοδο σφύζουν από ζωή λόγω των Καλοκαιρινών διακοπών και επιστροφής των κατοίκων τους , που για πολλούς λόγους άφησαν τα χωριά και εγκαταστάθηκαν στα αστικά κέντρα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού , στην γενέθλια γη .
Επίκεντρο και αφορμή ταυτόχρονα , η Αγία Παρασκευή στο πρόσωπο της οποίας είναι αφιερωμένοι οι περισσότεροι ενοριακοί Ναοί των χωριών, τα εξωκκλήσια και οι ιερές Μονές (Γουδοβάσδα καλομοίρας ).
Το παραδοσιακό πανηγύρι στα χωριά
Αντάμα η πίστη με την λαϊκή παράδοση, με την ισχυρή παρουσία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά κυρίως της ζώσας και αντιστεκόμενης κοινωνίας, δημιουργούν το υπόβαθρο για να ξαναζωντανέψουν πράγματα που η σημερινή σύγχρονη οργάνωση της ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν εξοβελισθεί από την καθημερινότητά μας .
Έτσι στα ορεινά χωριά της περιοχής μας από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι και την Κυριακή τα ανταμώματα και τα πανηγύρια καλά κρατούν και φέτος παρά την γενικότερη συλλογική κατήφεια που παρατηρείται λόγω των δυσκολιών που δημιούργησε η κρίση .
Εδώ , στη γενέθλια γη , στα πατρογονικά χώματα , και πάλι φέτος , παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες των καιρών , μέσα στις Εκκλησιές , στους ύμνους της Εκκλησίας , στην δημοτική – λαϊκή μουσική , στους χορούς και στα τραγούδια , οι άνθρωποι αντάμωσαν δίνοντας μια αίσθηση του παλιού καλού καιρού όπου οι άνθρωποι ζώντας πιο απλά, πιο ήρεμα , χαίρονταν τις μικροχαρές της ζωής, λυπόνταν με τις λύπες των συγχωριανών τους και συμπορεύονταν πεισματικά όλοι μαζί διαμορφώνοντας το συλλογικό αύριο .
Ο λαός , με τη δύναμη της ιστορίας και της παράδοσης, ακουμπώντας στο φυσικό περιβάλλον, στα ήθη και έθιμα , καταφέρνει να ομορφύνει και κυρίως να γλυκάνει ακόμα περισσότερο τη ζωή του μέσα από συλλογικές εκφάνσεις και εκφράσεις.
Τα πανηγύρια αποτελούν και σήμερα την κυρίαρχη συλλογική κοινωνική και πολιτιστική έκφραση .
Στην μεγάλη εκκλησιά, στο μεσοχώρι κάθε χωριού , κάτω απ’ τον παχύ ίσκιο του Πλάτανου , ακούγοντας το κελάρισμα του νερού της βρύσης που έτρεχε κρυστάλλινο και δροσερό , απλώθηκαν και φέτος τα τραπέζια και οι παρέες των Ελλήνων που γράφουν ιστορία όπως λέει και ο Σαββόπουλος στο γνωστό τραγούδι του .
Και οι καρδιές άνοιξαν διάπλατα στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής , αχολόγησαν και πάλι ρεματιές και τα λαγκάδια απ’ τον ήχο των δημοτικών μουσικών οργάνων, το τραγούδι και τους χορούς.
Τα αρώματα του τοπίου ανακατεμένα με την τσίκνα απ’ το ψήφισμα των αρνιών και τον ευλογημένο οίνο να ρέει ευφραίνοντας τις καρδιές των ανθρώπων, έδωσαν αυτό το ξεχωριστό που έχει η Ελληνική επαρχία .
Και μπορεί μεν οι εποχές να άλλαξαν, μπορεί η παλιά ατμόσφαιρα να αλλοιώθηκε καθώς άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, άλλες συνήθειες , μπορεί τα χωριά να ερήμωσαν και το άγχος της ζωής, που ήρθε και φώλιασε στις καρδιές των ανθρώπων, να αποστερεί από τη χαρά και την διάθεση επικοινωνίας , μπορεί ανέκφραστοι, αποξενωμένοι και γενικώς φευγάτοι οι σημερινοί άνθρωποι να τραβούν το μοναχικό ταξίδι της ζωής χωρίς αισθήματα και συναισθήματα , αλλά εντούτοις κάτι έχει απομείνει ζωντανό για να γονιμοποιήσει το αύριο .

Τα χωριά που πανηγυρίζουν
Πολλά είναι τα χωριά που πανηγυρίζουν . Κατ’ αρχήν αυτά που φέρουν το όνομα της Αγίας Παρασκευής , (η Αγία Παρασκευή Ασπροποτάμου (Τζούρτζια) , ο ομώνυμος οικισμός Καλαμπάκας) , το Χαλίκι, η Κρανιά, η Ανθούσα , το Στεφάνι , η Καστανιά , η Αηδόνα , η Κρύα Βρύση , η Διάβα, το Κακοπλεύρι , η Βασιλική ,το Αγιόφυλλο , η Γλυκομηλιά και το Καστράκι στα περισσότερα εκ των οποίων , μετά την θεία λειτουργία υπήρχε κοινή τράπεζα .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .