Τήρηση του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας

17 Μαρτίου, 2016 12:04 Επιμέλεια: /

ενωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, υπενθυμίζει προς τα μέλη της και ενημερώνει τα μη μέλη της, για τις βασικές αρχές που διέπουν το καταστατικό της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και τον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν τη λογοκλοπή κειμένων και τη μη μνημόνευση των πηγών ειδήσεων, που έχουν δημοσιευτεί.

Επισημαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρούνται τα προαναφερόμενα  φαινόμενα -ειδικά σε ιστοσελίδες- τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ενώ το θέμα απασχόλησε και την απολογιστική γενική συνέλευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Άρθρο 6 του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων που ψηφίστηκε ομόφωνα στο 2ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, τον Ιούλιο του 1998:

Η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός των δημοσιογράφων συμβάλλουν θετικά στις συλλογικές επαγγελματικές επιδιώξεις και στην κοινωνική εικόνα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Γι’ αυτό ο δημοσιογράφος οφείλει:

- Να θεωρεί σοβαρότατη αντιεπαγγελματική πράξη κάθε λογοκλοπή.

- Να μην οικειοποιείται την εργασία συναδέλφων του. Να αναφέρει πάντοτε το όνομα του συντάκτη, του οποίου χρησιμοποιεί κείμενα ή αποσπάσματα κειμένων.

- Να μνημονεύει την πηγή των πληροφοριών, που έχουν ήδη δημοσιευθεί ή μεταδοθεί.

Επίσης, το Άρθρο 9 του Καταστατικού της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, που αναφέρεται στις υποχρεώσεις μελών, στη παράγραφο ζ, τονίζεται ότι τα μέλη, τακτικά και δόκιμα, έχουν υποχρέωση: «Να τηρούν γενικά όλους τους κανόνες της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επόμενο άρθρο του Καταστατικού της ΕΣΗΕΘΣΤΕ- Ε, προβλέπεται πως η μη τήρηση της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών

Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.