Τιμήθηκε η μάχη της «Μερίτσας» – Συγκινητική η συμβολή τριών παιδιών για την επιτυχία της μάχης

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
11 Φεβρουαρίου 2018, 12:28

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Φεβρουαρίου ( 74 χρόνια πριν ) όταν μια ομάδα ανταρτών αποφάσισε να χτυπήσει ένα στρατιωτικό τμήμα Ιταλών που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της Μερίτσας (σημερινή Οξύνεια ) προβαίνοντας σε πλιάτσικο , σε εκφοβισμούς και σε διάφορες άλλες ενέργειες .
Η Χασιώτικη Ελληνική ψυχή αντέδρασε και μια ομάδα ανταρτών υπό τον Αριστείδη Μπλούτσο και άλλους καπεταναίους στις 11 με 12 Φεβρουαρίου του 1943 , στην περιοχή «ΒΕΛΙΚΑ» έδωσε την πρώτη ουσιαστικά μάχη εθνικής αντίστασης στον ελλαδικό χώρο ενάντια στους κατακτητές – δυνάμεις του άξονα την οποία κέρδισε και ήταν αυτή η μάχη η πρώτη νικηφόρα μάχη σε επίπεδο Ευρώπης αναπτερώνοντας το ηθικό των λαών που βρίσκονταν υπό Γερμανική κατοχή .
Οι εκδηλώσεις
Τιμώντας ακριβώς αυτό το γεγονός ο δήμος Καλαμπάκας , αντιστασιακές οργανώσεις , απόγονοι των αγωνιστών και όσων θυσιάστηκαν στο χώρο της μάχης προκειμένου να υπερασπιστούν την τιμή και την ελευθερία της πατρίδας , αλλά και πολλοί Χασιώτες βρέθηκαν σήμερα στο χώρο του μνημείου σε μια σεμνή τελετή μνήμης και τιμής .
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμπάκας μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τη μάχη της Μερίτσας «…πατριωτική πράξη που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην Ιστορία και αποτελεί μήνυμα προς τους νεώτερους για την υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδας , και η πάλη της ψυχής …».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων , και η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου .
Οι πεσόντες
Σύμφωνα με τα ονόματα που είναι γραμμένα επί του μνημείου και έπεσαν νεκροί στη μάχη αυτοί είναι :
Χρήστος Κουτσιαλής , Γεώργιος Δημ. Καραζήσης , Ζήσης Νικ. Δήμου , Αθανάσιος Παπαδήμας , Ιωάννης Χρ. Λάμπρου , Αθανάσιος Βλάχος , Νικόλαος Σωτ. Μουλάράς .

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κκ. Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σινάνης , ο Εκπρόσωπος της Περιφέρειας κος Τσίγκας και ο πρώην Νομάρχης , Βουλευτής κος Βλαχογιάννης.

Ο συνταξιούχος Καθηγητής κος Ευθύμιος Παπαχρήστος μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τρία μικρά παιδιά κατά την περίοδο προετοιμασίας για την μάχη της Μερίτσας.

Μάλιστα ένα εκ των παιδιών αυτών , γιαγιά πλέον παρευρέθη στην σημερινή εκδήλωση.
Παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σινάνης , ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κος Σακελλαρίου , ο πρώην Βουλευτή Ν.Δ. κος Βλαχογιάννης   , οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μπουτίνας , Τσίγκας και Κολίτσας, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Ράντος  , Παπαγεωργίου , Κουκοράβα , Φροσυνάκη και Ζαμπούρας  , Δημοτικοί Σύμβουλοι, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές , ο υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Αλέκος , ο Χρήστος Λιάπης κ. άλλοι.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο Βαγγέλης Τζοβάρας.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .