Τηλεοπτική εκποµπή αφιερωµένη στη ΔΕ Ασπροποτάµου από τη δηµοφιλή Κυριακάτικη τηλεοπτική εκποµπή της ΕΡΤ «ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»

admin
admin
3 Νοεμβρίου 2016, 11:42

H εκποµπή «Το Αλάτι της Γης» είναι η εγκυρότερη και πλέον δηµοφιλής εκποµπή της ∆ηµόσιας Τηλεόρασης, µε µεγάλη απήχηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Οµογένεια, µε στόχο την καταγραφή – διάσωση και προβολή – διάδοση στο πλατύ κοινό, της ελληνικής µουσικής παράδοσης.

Προβάλλεται από την ΕT-1 Κάθε Κυριακή 13.00-1500 το µεσηµέρι και έχει έντονο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, σε άµεσο συνδυασµό µε την επιµόρφωση καθώς και τη δηµιουργία ενός αξιόπιστου αρχείου, µέσα από την καταγραφή πολύτιµων τεκµηρίων του µουσικού µας πολιτισµού. Αποτελεί καρπό βαθειάς γνώσης και πολύχρονης εµπειρίας του εθνοµουσικολόγου Λάµπρου Λιάβα, καθηγητή του Πανεπιστηµίου Αθηνών και διευθυντή του τοµέα εθνικοµουσικολογίας και πολιτισµικής ανθρωπολογίας του τµήµατος µουσικών σπουδών.

Η εκποµπή καταγράφει τα τοπικά έθιµα και τις παραδόσεις, τα τραγούδια και τους χορούς, τα µουσικά όργανα και τους σηµαντικότερους δεξιοτέχνες, καθώς και τα φαγητά και την τοπική γαστρονοµία, ενταγµένα σ ένα αυθόρµητο, βιωµατικό γλέντι όπου πρωτοστατούν οι καθηµερινοί άνθρωποι και συνυπάρχουν οι γενιές.

Παράλληλα, αναζητά τη σύγχρονη δυναµική και λειτουργία της παράδοσης στο αστικό περιβάλλον της µεγάλης πόλης. Οι παραδοσιακές µουσικές και οι χοροί προσβάλλονται χωρίς φολκλορική διάθεση, αλλά ως µια σύγχρονη «µουσική οικολογία» και για τη νεότερη γενιά, ως «το ροκ του µέλλοντός της». Γι αυτό και αποδίδεται ιδιαίτερη έµφαση στο πέρασµα στις επόµενες γενιές, επιβεβαιώνοντας τη βαθύτερη ουσία του όρου «παράδοση». Ήδη δε, έχει γίνει διεύρυνση της θεµατολογίας της σειράς, µε ένα «άνοιγµα» προς την παράδοση του ρεµπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, ανιχνεύοντας τις σχέσεις του µε τη δηµοτική µουσική παράδοση.

Μετά την επιτυχηµένη ολοκλήρωση των πρώτων 55 επεισοδίων από το 2012 και µε συνεχόµενες επαναλήψεις ως σήµερα, ετοιµάζεται η συνέχιση της σειράς, µε νέο κύκλο εκποµπών για το΄2016-2017, που θα προβληθούν από την ΕΡΤ (πρώτη προβολή 28 Οκτωβρίου).

Στο πλαίσιο αυτού του νέου κύκλου, σχεδιάζεται να πραγµατοποιηθούν επιτόπιες αποστολές και καταγραφές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράµµατος, θα ήταν απολύτως ενισχυτική και αποφασιστικής σηµασίας η συµβολή της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων (Περιφέρειας Θεσσαλίας), µε το να υποστηρίξει και φιλοξενήσει τους συντελεστές της παραγωγής του επεισοδίου, που θα γυριστεί στη περιοχή του Ασπροποτάµου µε αφιέρωµα στη µουσική παράδοση της ευρύτερης περιοχής.

Τα γυρίσµατα θα λάβουν χώρα µέσα στο διάστηµα από 18 έως 20 Νοεµβρίου 2016 και θα καλύψουν το α µέρος (συνεντεύξεις και τοπία) και το β’ µέρος (γλέντι) της
κποµπής.

Ένα αρχικό πρόγραµµα, έχει ως εξής:
Άφιξη Παρασκευή 18 Νοεµβρίου, ρεπορτάζ, γύρισµα συνεντεύξεων & τοπίων,
διανυκτέρευση.
Σάββατο 19 Νοεµβρίου γύρισµα συνέντευξης, γλεντιού.
Κυριακή 20 Νοεµβρίου αναχώρηση.

  • survivor

    Έχετε υπόψη σας τι ακροαματικότητα έχει η συγκεκριμένη εκπομπή και ποιοι την παρακολουθούν.
    Τα τραγούδια της περιοχής έχουν καταγραφεί εδώ και χρόνια με πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ υπάρχει άλμπουμ με τα CD. Τα τοπικά προϊόντα και οι συνταγές έχουν καταγραφεί σε δύο λευκώματα. Επίσης έχουν γυριστεί τρία ντοκιμαντέρ για την περιοχή, και έχουν γραφεί δεκάδες ρεπορτάζ. Τα αναφέρω για να μαθαίνουν κάποιοι νεοφώτιστοι οι οποίοι μέχρι χθες δεν μπορούσαν να βρούν τον δρόμο για τον Ασπροπόταμο ούτε με GPS.
    Ελπίζω εκείνες τις ημέρες το Κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης να το έχετε ανοιχτό.
    Και μιας και κόπτεστε για την τουριστική ανάπτυξη μπορείτε να μας πείτε γιατί οι πληροφορίες που έχετε καταχωρίσει στα μηχανήματα και την ιστοσελίδα του γραφείου τουριστικών πληροφοριών, γιατί δεν έχουν καταχωρηθεί στο info kiosk Ασπροποτάμου.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .