Τι συνιστά για τη χώρα η επιτευχθείσα συμφωνία ; – Έξοδος ή διαιώνιση της κρίσης ; Πως πρέπει να απαντήσουμε ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
7 Μαΐου 2017, 09:39

Η πολυθρύλητη συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς , μετά από πολύμηνη κυοφορία, επιτέλους ετέχθη  .  Αλήθεια  τι ετέχθη ; Πως αντιδράμε ;  Τι πρέπει να κάνουμε ;  Χωρίς     να γνωρίζουμε λεπτομέρειες  , είναι γεγονός ότι οι οικονομικές συνέπειες   στην πραγματική οικονομία  ανέρχονται στα  3,8 δις , ευρώ. Χρήματα που καλούνται  να καταβάλουν οι φορολογούμενοι πολίτες και κυρίως αυτοί που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος .  Από την άποψη αυτή  , ας μη γελιόμαστε ,  ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί  με τυμπανοκρουσίες  εθνικής επιτυχίας  ,  όπως  επιχειρεί να παρουσιάσει  η Κυβέρνηση , ούτε  αποτελεί  εθνική καταστροφή , όπως επιχειρεί να πείσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση  για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης  παρά το ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι  περιθώρια ελιγμών και συνέχισης της διαπραγμάτευσης  με τους θεσμούς δεν υπάρχουν .

Η συμφωνία ως στρατηγική επιλογή  της χώρας είναι  ορθή πολιτική πράξη και αυτό είναι προφανές δεδομένου ότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς  προστασίας (;). Ως προς το περιεχόμενό της όμως  είναι κακή  γιατί επιμένει μονοσήμαντα  σε μέτρα δημοσιονομικού  χαρακτήρα ,  απόρροια της πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας της κυρίαρχης πολιτικής  αντίληψης Σόιμπλε  που διέπει την  Ευρώπη .

Τότε γιατί το δεχόμαστε ;  Γιατί η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή  έτσι όπως έχουμε επιλέξει να  πορευτούμε  για να αντιμετωπίσουμε  την δημοσιονομική  εκτροπή και  γενικότερα την κρίση .  Ο  άλλος δρόμος  είναι αυτός  του Grexit  που περνά μέσα από την άτακτη χρεοκοπία και τη δραχμή με ανυπολόγιστο όμως πόνο , ιδρώτα  , κοινωνική εξαθλίωση και εθνική διάλυση .

Με βάση τις συνθήκες που συντρέχουν  στην Ευρώπη , στο Δ.Ν.Τ  αλλά και γενικότερα , η συμφωνία ως στρατηγική επιλογή  της χώρας συνιστά  θετική εξέλιξη με πικρή όμως γεύση. Θετική εξέλιξη διότι η χώρα  συνεχίζει όρθια δίνοντας  την δυνατότητα  δημιουργίας προϋποθέσεων  οικονομικής  και κοινωνικής  ανάταξης  μέσα από την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη .                                                                Υπάρχουν οι αναγκαίες πολιτικές και άλλες συνθήκες  για να συμβεί αυτό ; Δεν υπάρχουν , αυτό είναι αλήθεια , ωστόσο  όμως όντας ζωντανοί ακόμα μπορούμε  δυνητικά να ανατάξουμε αν το πιστέψουμε και το θελήσουμε δημιουργώντας τις αναγκαίες πολιτικές , κοινωνικές  και θεσμικές  προϋποθέσεις που θα βγάλουν την χώρα από τα αδιέξοδα .

Τουτέστιν η συμφωνία είναι μια χαρμολύπη καθώς το ελληνικό Δημόσιο θα  μπορέσει καταβάλει 7,5 δισ. σε ωριμάνσεις χρέους τον Ιούλιο, αποτρέποντας τα χειρότερα σενάρια, θα επαναφέρει τουλάχιστον προσωρινά τη σταθερότητα, θα αποπληρώσει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του και θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Με πικρή γεύση, διότι επισφραγίζει νέες δημοσιονομικές περιοριστικές παρεμβάσεις οι οποίες, μετά τον υφεσιακό κύκλο των προηγούμενων ετών, επιβαρύνουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας την προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.

Η συμφωνία  εν κατακλείδι είναι αναγκαία για να προχωρήσουν τα πράγματα. Δεν είναι όμως ικανή να βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης .

Ωστόσο η χώρα έχει ένα πολύ ποιο μεγάλο πρόβλημα απ΄ την συμφωνία  και αυτό είναι η εγγενής αδυναμία του εγχώριου πολιτικού συστήματος να σταθεί υπεύθυνα και με παρρησία , να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο μέλλον της χώρας και του έθνους και μέσα από ένα σχέδιο εθνικής αναγέννησης  να συμπράξει σε μια κυβέρνηση σωτηρίας συναποτελούμενη από όλα τα κόμματα που πιστεύουν στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας . Μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού και στόχων . Δυστυχώς αυτήν την αναγκαιότητα  ούτε την συμμερίζεται , ούτε την θέλει το πολιτικό σύστημα καθώς είναι απόλυτα αγκυλωμένο στο σύστημα  πολιτικής συμπεριφοράς που έφερε  τη χώρα ίσα με  εδώ .

Πρόκειται για μια αγκύλωση που κρατάει τη χώρα αιχμάλωτη στα προβλήματα και στους δανειστές της και που αν συνεχιστεί δια μακρόν ακόμα , είναι βέβαιον ότι το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο .

Είναι το τέλος  της  μακρόσυρτης  πορείας της κρίσης  η συμφωνία ; Αν συνεχίσουμε  στην ίδια αντίληψη  που μας χαρακτηρίζει , ότι δηλαδή θα μας σώσουν οι άλλοι , δεν θα είναι το τέλος και η χώρα θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από την απειλή της χρεοκοπίας .

Μήπως στο τέλος της πορείας θα ζούμε σε μια χώρα που δε θα μας ανήκει γιατί όλα θα έχουν ξεπουληθεί και εξαγοραστεί ;  Είναι , δυστυχώς , ένα ερώτημα που θα πρέπει να μας ταλανίζει ώστε να μην επιτρέψουμε να συμβεί γιατί ο στόχος των παγκοσμιοτών είναι  , μέσω της στρατηγικής του καπιταλισμού της καταστροφής , είναι ακριβώς αυτός . Η κοινωνική και θεσμική διάλυση , η εξαγορά  του ζωτικού της πλούτου , η  καταρράκωση των αξιών που συνδιαμορφώνουν την πολιτιστική και εθνική μας ταυτότητα .  Αυτά είναι στο χέρι μας να αγωνιστούμε να αποτραπούν .

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .