Τι σηματοδοτεί η πτώση της γέφυρας Διάβας : Καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες για την τοπική οικονομία και κοινωνία

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
17 Ιανουαρίου 2016, 18:47

Η 16η Ιανουαρίου 2016 θα καταγραφεί για την περιοχή  μας ως μια μέρα αποφράς καθώς  δύο γεωγραφικές ενότητες  ως ενιαίο σύνολο  αποκόπτονται μεταξύ τους καθώς η γέφυρα που τις ένωνε , η γέφυρα της Διάβας  , κατέρρευσε !!! Είναι τραγικό αυτό που συνέβη και οι επιπτώσεις θα είναι εξόχως οδυνηρές για την τοπική οικονομία και κοινωνία .

Στη σύγχρονη εποχή της παγκόσμιας οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, του διεθνούς εμπορίου και της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και ατόμων, τα συστήματα μεταφορών διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο, αφού οι μεταφορές συνιστούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίας. Κινητήρια δύναμη αυτού του μοχλού αποτελούν οι υποδομές, με τη βοήθεια των οποίων αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και καθίστανται εφικτές οι μετακινήσεις. Οι γέφυρες αποτελούν σημαντικό μέρος των συγκοινωνιακών υποδομών, αναγκαιότητα για την συνέχεια των υποδομών ενός μεταφορικού συστήματος, αλλά και διαχρονικό δείκτη ανάπτυξης και πολιτισμικού επιπέδου των κοινωνιών.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση  της γέφυρας  της Διάβας  όταν το 1982 ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία . Ένωσε  γεωγραφικές ενότητες (Πίνδο και Αντιχάσια ) , κοινωνικά σύνολα , τοπικές οικονομίες ,  που μέχρι τότε  ήταν αποκομμένες , αλλάζοντας  άρδην την πραγματικότητα δημιουργώντας  σταδιακά  ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό  σύνολο  επιταχύνοντας έτσι την  τοπική ανάπτυξη και συνακόλουθα την πρόοδο .

Όλο αυτό το σύστημα συμπαρέσυραν μαζί με τη γέφυρα τα ορμητικά νερά του Πηνειού , επαναφέροντας την πραγματικότητα στο εντεύθεν με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία  και κοινωνία  .

Γιατί όμως  συνέβη αυτό ;  Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ; Τι μπορεί να γίνει  τώρα ;

Σ΄ αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις .

Η καταστροφή , δηλαδή η πτώση της γέφυρας , αποτελεί συνέργεια φύσης και ανθρώπων . Η μεν φύση γιατί ενίοτε εκδικείται από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση , οι δε άνθρωποι γιατί λειτουργούν καταστροφικά  στο φυσικό περιβάλλον  νομίζοντας ότι μπορούν να τιθασεύσουν  ή και να καθυποτάξουν τις φυσικές δυνάμεις .

Φευ ,  φύση λειτούργησε όπως συνηθίζει . Αποκατέστησε την φυσική λειτουργία . Το θέμα είναι τι έκαναν οι άνθρωποι στην προκειμένη περίπτωση . Οι άνθρωποι παρενέβησαν στο χώρο . Μπήκαν μέσα στην κοίτη και την αλώνισαν κυριολεκτικά λαμβάνοντας υλικά , μετατοπίζοντάς τα , αλλάζοντας τον ρου των νερών . Οι άνθρωποι δεν παρατηρούσαν την συμπεριφορά του ποταμιού , δεν προστάτευσαν  και δεν συντήρησαν  την γέφυρα ως έπρεπε , δεν έκαναν γεωλογικές παρεμβάσεις για να διαπιστώσουν  τυχόν προβλήματα . Δεν παρατήρησαν ότι το σύστημα , η γέφυρα , δέχονταν πέραν της πίεσης των νερών και την πίεση των φερτικών υλικών που συσσωρεύτηκαν από την πάνω πλευρά της γέφυρας  , ενώ από την κάτω πλευρά δημιούργησαν ένα ζαρζανέτι με σκυρόδεμα , υποτίθεται για προστασία της θεμελίωσης  της γέφυρας ,  που τελικά λειτούργησε  ως καταρράκτης δημιουργώντας  προοπτικά ένα άλλο επίπεδο εντός της κοίτης με μεγάλη υψομετρική διαφορά λόγω φυσικά της ορμής των νερών . Αυτό το ζαρζανέτι , δεν άντεξε χθες το βράδυ και έσπασε , με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερών να περάσουν λόγω της κατωφέρειας  και του μικρού εύρους χώρου , με τεράστια δύναμη , υποσκάπτοντας  την θεμελίωση της κολώνας και έτσι να υποχωρήσει με φυσική συνέπεια την πτώση της γέφυρας .

Μπορούσε αυτό να προβλεφθεί ; Ναι , αν υπήρχαν συστηματικοί έλεγχοι όσον αφορά την συμπεριφορά του ποταμιού γενικότερα με παρεμβάσεις  εντός της κοίτης , όπως γίνονταν πάντα , προκειμένου να απλωθεί η ροή των νερών σε όλο το εύρος της κοίτης και αν το ποτάμι δεν γίνονταν άθυρμα των οποιονδήποτε .

Είναι απορίας άξιο πως αυτό που οι απλοί , άνθρωποι, οι παλιοί Διαβίτες , έλεγαν και  ξαναέλεγαν : «κοιτάξτε τη γέφυρα να μην πέσει» και πάντα την περιεργάζονταν παρατηρώντας την συμπεριφορά του ποταμιού την οποία και γνώριζαν παλαιόθεν , δεν το έπραξαν οι υπεύθυνοι  φορείς .

Η γέφυρα έπεσε τζάμπα και βερεσέ , όπως λέει ο λαός μας  , είτε γιατί δεν παρεμβήκαμε όπως έπρεπε  , είτε παρεμβήκαμε λανθασμένα . Όπως και να έχει το γεγονός είναι δεδομένο , η γέφυρα έπεσε , και οι οικονομικές  επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για τις επιχειρήσεις πέραν του ποταμιού και για τις τοπικές κοινωνίες των χωριών ολόκληρου του ορεινού όγκου της  Πίνδου .

Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει  άμεσα,  ώστε  να διασφαλιστεί η συγκοινωνία , και μεσοπρόθεσμα πως μπορεί να αποκατασταθεί η γέφυρα . Βεβαίως δεν είμαστε τεχνικοί για να μπορούμε να προτείνουμε λύσεις . Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι Δήμος , Περιφέρεια , Κράτος , οφείλουν να συνεργαστούν και να δώσουν λύσεις .

Για τούτο  τώρα  χρειάζεται κινητοποίηση των κεντρικών Μ.Μ.Ε ώστε να γίνει πρώτο θέμα  σε επίπεδο κεντρικής  εξουσίας και παράλληλα τα τεχνικά κλιμάκια των υπηρεσιών να μελετήσουν το θέμα και να προτείνουν λύσεις .

 

  • Κωστας

    Αγαπητε γρηγορη επειδη εμεις οι διαβητες γνωριζαμε το ποταμι λεγαμε συνεχεια για την αμμολειψια που γινοτσν πανω και κατω απο την γεφυρα απο καποιους που υπολογιζαν μονο το χρημα,για να κατασκευαστει η γεφυρα περασαν 2 ολοκληρα χρονια και σε μια βραδια επεσε γιατι καποιοι δεν φροντιζαν να κανουν καποιες παρεμβασεις σωστες και γινοταν παντα προχειρες,τελικα θα αποδοθουν ευθυνες σε αυτους που κανανε την παρανομια,θα κανει παρεμβαση ο εισαγγελεας ,με τη αποχετευση τι θα γινει τωρα με τα λυματα που παιφτουν στο ποταμι??????????? ΖΗΤΩ Ο ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .