Τη Κυριακή το 21o Αντάμωμα Χασιωτών-Προσπάθεια αναβάθμισης από τους Συλλόγους

24 Μαΐου, 2017 11:50 Επιμέλεια: /

xasia antamoma

Τη Κυριακή 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Θεοδόσιο Γάβρου το 21ο Αντάμωμα Χασιωτών

Το πρωί στις 7.30 θα ξεκινήσει η Θεία Λειτουργία, στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος χορός, στις 11.00 οι χαιρετισμοί επισήμων  ενώ μετά τη σκυτάλη παίρνουν η χορωδία Χασίων και τα χορευτικά των Συλλόγων του Δήμου.

Το Αντάμωμα Χασίων ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια όταν τρείς Άνθρωποι καταγόμενοι από τα Χάσια και δη  ο δήμαρχος Θανάσης Πύργος , ο τότε αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Ζούζουλας και ο μετέπειτα , Χασιώτης στην καταγωγή , Βουλευτής Χρήστος Μαγγούφης , βρέθηκαν στο αντάμωμα Σαρακατσανέων στο Περτούλι για να προκύψει έτσι η ιδέα ενός ανάλογου Χασιώτικου ανταμώματος , που αλλού , στο γνωστό χώρο όπου κάθε χρόνο της αναλήψεως αντάμωναν οι Χασιώτες κάτω από το ασκητήριο του Αγίου Θεοδοσίου .
Η προσπάθεια ξεκίνησε άμεσα για να καταδειχθεί ότι ο θεσμός είχε και παρόν και μέλλον δεδομένου ότι αγκαλιάστηκε από τους Χασιώτες για να μετεξελιχθεί έτσι χρόνο με το χρόνο σε θεσμό μέσα από τις δράσεις του οποίου σφυρηλατούνταν ο κοινωνικός δεσμός και ταυτόχρονα αναδεικνύονταν ο πλούτος της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης .

Το Αντάμωμα Χασιωτών κάποια στιγμή έφτασε στην κορύφωση αφού διαρκούσε μέχρι και τρείς ημέρες όπου εκτός των εκδηλώσεων της Κυριακής , περιελάμβανε συνέδρια ομιλίες και πολλά άλλα.

Το αντάμωμα στα Χάσια γίνονταν πάντα , της αναλήψεως κάτω από τον άγιο Θεοδόσιο , με διαγωνισμό φλογέρας ,με δρώμενα , με συζητήσεις – ημερίδες για τα ζητήματα που απασχολούσαν την περιοχή μας , με βραβεύσεις ,με κοινή τράπεζα .
Ο θεσμός αυτός δεν πρέπει να εκλείψει αλλά απεναντίας να ενδυναμωθεί πολύπλευρά και σ” αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας . Οι εποχές σήμερα είναι δύσκολες , καθώς όλα στοχεύουν την παράδοση , και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφήσουμε να αλλοιωθεί και χαθεί υπογραμμίζει ο Μπάμπης Zούζουλας.

Φέτος οι εκδηλώσεις θα εμπλουτιστούν με  επιδείξεις αλλά και  με αγώνες αλόγων που θα λάβουν χώρα στο Αντάμωμα, αλλά και θα επαναληφθεί μια δράση που έγινε στα πρώτα χρόνια πραγματοποίησης των ανταμωμάτων και ήταν η αναρρίχηση και κατάβαση( από αναρριχητές )  από τον βράχο του Αγίου Θεοδοσίου.

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.
Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.