Τι ημερολόγιο τσέπης 2016 της Μητρόπολης «ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ» : ένα πολύτιμο ιστορικό εγκόλπιο της επισκοπής των «ΣΤΑΓΩΝ» και της Καλαμπάκας

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
5 Ιανουαρίου 2016, 08:13

Η ιστορική λήθη στην εποχή της τεχνοκρατούσας «σοφίας»  που διάγουμε αποτελεί το χειρότερο που μπορούμε ως έθνος να κάνουμε καθώς αυτό ισοδυναμεί με αποκοπή  από τις ρίζες και τη συνέχειά του . Και ένας λαός που ξεχνά ή δεν θυμάται και , πολύ περισσότερο , δε μελετά την ιστορία του , είναι καταδικασμένος  να χαθεί μέσα στη χοάνη της πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης που κάθετε ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από αλούς , έθνη και πολιτισμούς .

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο ένα μικρό ημερολόγιο τσέπης που εξέδωσε η Μητρόπολη «ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ» για το 2016 , αποδεικνύεται πολύτιμο ιστορικό εγκόλπιο που μελετώντας το προσφέρει στον αναγνώστη που τον ενδιαφέρει η ιστορική πορεία της περιοχής του πολύτιμο ιστορικό υλικό που μελετώντας το κάνει μια βαθειά βουτιά στην τοπική ιστορία όχι μόνο της ιστορικής επισκοπής των «ΣΤΑΓΩΝ» , αλλά και της τοπικής ιστορικής εξέλιξης γενικότερα .

Για να κατανοήσουμε την πολυτιμότατη αξία του μικρού αυτού ιστορικού θησαυρού θα πρέπει να το συνδέσουμε με την αναφορά που κάνει η γνωστή συγγραφέας Μαρία Μουρζά η οποία στο βιβλίο της «ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ» , γράφει : «…Οἱ «σωτῆρες» μας δὲν ξέρουν ὅτι τὰ δικά μας χώματα εἶναι ζωντανά. Φυλᾶνε κατακόμβες, κρησφύγετα, κρυφὰ σχολειά, τόπους λατρείας, βημόθυρα, θεμέλιους λίθους ναῶν, ἀνώνυμους ἥρωες, ἀνώνυμους μάρτυρες, ἅγια σώματα ποὺ μυροβλύζουν, ἅγια λείψανα ποὺ θεραπεύουν. Ἐμεῖς δὲν τὰ λέμε χώματα αὐτά. Τὰ λέμε Προζύμι! Ποὺ σοῦ ἐνεργοποιεῖ ὅλο τὸ φύραμα. Ποὺ σοῦ εὐωδιάζει ὅλο τὸ φύραμα. Ποὺ σοῦ τὸ ἁγιάζει. Ποὺ ἀπὸ κεῖ τρῶνε καὶ θὰ τρῶνε οἱ ἐπερχόμενες γενιὲς καὶ θὰ ἀθανατίζονται: θὰ ξέρουν δηλαδὴ ὅτι ἀπὸ τὸν Θεὸ ἦρθαν καὶ στὸν Θεὸ πηγαίνουν καὶ τὸν Θεὸ μόνο προσκυνοῦν…» .

Μέσα , σ΄ αυτό το μικρό ημερολόγιο ο αναγνώστης θα απαντήσει τους τρεις μεγάλους ιστορικούς κύκλους της Καλαμπάκας (ΑΙΓΙΝΙΟΝ – ΣΤΑΓΟΙ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ) , θα συναντήσει ιστορικές πηγές  που αποτυπώνονται σε αυτοκρατορικά χρυσόβουλα και πατριαρχικά συγίλια ,  θα συναντήσει αυτοκράτορες  του Βυζαντίου  , πατριάρχες και φυσικά  φωτισμένους επισκόπους που ξεκίνησαν από την ιστορική επισκοπή των ΣΤΑΓΩΝ για να φτάσουν στον Πατριαρχικό θρόνο . Θα κατανοήσει γιατί ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και τέχνης .

Ολοκληρώνοντας την μελέτη του ο αναγνώστης θα καταλάβει την αξία τούτων των λόγων της Μουρζά :  «…Τὰ δικά μας χώματα εἶναι ζυμωμένα μὲ οὐρανό. Εἶναι ραντισμένα μὲ ἁγιασμό. Καὶ γι᾽ αὐτὸ δὲν πεθαίνουν τοὺς ζωντανούς. Ζωντανεύουν τοὺς νεκρούς! Φυτεύεις σπόρο καὶ παίρνεις δένδρο! Δύει ἕνας καὶ ἀναδύεται Ἔθνος!» .

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .