Τί φοβούνται οι Η.Π.Α με την αγορά των S-400 από την Τουρκία ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
18 Ιουνίου 2019, 08:15

Το απλό ερώτημα που τίθεται από εκείνους που  παρακολουθούν  τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της αγοράς του Ρώσικου συστήματος πυραύλων S-400 , είναι ,τί ακριβώς φοβούνται οι Η.Π.Α και αντιδρούν έντονα  στην αγορά δείχνοντας μάλιστα αποφασισμένοι να έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία εφόσον δεν ακυρωθεί η συμφωνία  ;

Η αλήθεια είναι πως κάτι εξόχως σημαντικό φοβούνται οι Αμερικάνοι . Κάτι που σχετίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας στα οπλικά συστήματα τα οποία μπορεί να περάσουν στους Ρώσους και να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων .

Και επίσης αλήθεια είναι ότι η επιμονή της Τουρκίας έχει να κάνει με τον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν όσον αφορά τον ρόλο της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή .

Όλα αυτά σε μια εποχή εξόχως ρευστή και κρίσιμη για την  υπό αναδιαμόρφωση νέα γεωπολιτική στην περιοχή με κύριους παίκτες  Η.Π.Α , Ρωσία , Κίνα , να  δημιουργούν επιπλέον άγχος στους Αμερικανούς καθώς θέλουν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην θερμή περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελώντας φυσικό , οικονομικό και  στρατιωτικό ανάχωμα στην επέλαση της Κίνας προς την Ευρώπη .

Αυτήν είναι μια γενική ανάγνωση του όλου ζητήματος με την αγορά των S- 400 από Τουρκία.  Ωστόσο για να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα οφείλουμε να επισέλθουμε  στις  λεπτομέρειες αυτής της στρατηγικής διελκυστίνδας  .

Στο πλαίσιο αυτό  οφείλουμε να επισημάνουμε πως η Τουρκία αρνήθηκε την προσφορά των ΗΠΑ να αγοράσει πυραύλους αεροπορικής άμυνας Patriot , κάτι που υπονοεί πολλά για την στάση και τον ρόλο της . Οι Η.Π.Α ήλπιζαν  ότι, προσφέροντας στην Τουρκία την ταχεία παράδοση των πυραύλων εφέτος, θα συμφωνούσε να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400. Επ΄ αυτού του συλλογισμού μάλλον η πολιτική τους  ανάλυση ατύχησε καθώς η Τουρκία τραβάει το σχοινί στα άκρα γνωρίζοντας ότι οι Η.Π.Α έχουν το πρόβλημα , άρα δυνητικά μπορούν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικότερα.

Έτσι, η Τουρκία παραμένει σταθερή στη θέση της, ότι θα προχωρήσει στην αγορά των S-400, κάτι που περιπλέκει και  δημιουργεί πρόβλημα στις μελλοντικές πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά την παράδοση των 100 stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Lockheed Martin F-35 Lightning II που έχει ζητήσει να προμηθευτεί η Τουρκία. Ο λόγος που η Άγκυρα δεν  αποδέχθηκε την προσφορά των ΗΠΑ, είναι ότι η συμφωνία , όχι τυχαία ,  δεν περιελάμβανε ούτε δανειακή σύμβαση ούτε πρόβλεψη για την κοινή χρήση της τεχνολογίας του συστήματος (τεχνογνωσία).

Οι Αμερικανοί αντιτίθενται στη συμφωνία αγοράς των S-400  από την Τουρκία γιατί το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα δυτικά συστήματα του ΝΑΤΟ  και εξ΄ αυτού

Φοβούνται πως εάν ο τουρκικός στρατός επιχειρήσει με τα F-35 και με τα S-400 παράλληλα, αυτό  επιτρέπει  στη Ρωσία να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Η πρώτη κυρίαρχη αντίρρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση είναι ότι οι S-400 δεν πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να ενσωματωθούν με άλλα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, αισθητήρες ή δίκτυα και ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν γνωρίζουν τις ικανότητές του και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ταιριάζει ή όχι με τα υφιστάμενα δόγματα και τα επιχειρησιακά πλάνα και σχεδιασμό της Συμμαχίας . Οι  S-400  θα μπορούσαν να δώσουν στους Ρώσους την ευκαιρία να εξετάσουν πόσο καλά το σύστημα λειτουργεί εναντίον του F-35.

Η ανησυχία  έγκειται ότι οι Ρώσοι τεχνικοί και εκπαιδευτές που θα εγκατασταθούν στην Τουρκία βοηθώντας τους Τούρκους στρατιώτες να μάθουν να χρησιμοποιούν τα νέα τους όπλα θα είναι σε θέση να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα το κατά πόσο «ορατό» είναι ή φαίνεται το F-35 στα ραντάρ του S-400 , καθώς η Τουρκία έχει μηδενική εμπειρία και θα χρειαστεί οπωσδήποτε εξειδικευμένη ρωσική βοήθεια για να κατανοήσει και να λειτουργήσει το σύστημα.

Αυτός ο κίνδυνος θα αυξηθεί εάν η Τουρκία ακολουθήσει με δημόσια ανακοινωθέντα σχέδια για να διασφαλίσει ότι οι S-400 μπορούν να ενσωματωθούν πλήρως με την υπάρχουσα αεροπορική άμυνα και άλλα στρατιωτικά δίκτυα, ενδεχομένως εκείνα που συνδέονται άμεσα με το F-35, οι τεχνικοί και το υπόλοιπο προσωπικό θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα είδη δεδομένων στη διαδικασία.

Η βαθμός διαλειτουργικότητας των S-400 με άλλα τυποποιημένα συστήματα του ΝΑΤΟ είναι προς το παρόν κάτι άγνωστο, ενώ ο Trevithick είναι σίγουρο ότι οι S-400 «δεν θα είναι συμβατοί» με τα δίκτυα και δόγματα του ΝΑΤΟ .

Είναι σημαντικό για την Τουρκία να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες σύγχρονες τεχνολογίες, καθώς για την αμυντική βιομηχανία της δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας να είναι σε θέση να παράγει αλλά και να εξάγει νέα συστήματα όπλων .

Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα θέματα που διακυβεύονται με το πυραυλικό σύστημα S-400 και την αγορά του από την Τουρκία . Το αν και που θα καταλήξει είναι ακόμα άγνωστο δεδομένου ότι η Τουρκία παίζει χοντρό παιγνίδι στην περιοχή θέλοντας να δείξει ότι αποτελεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη που κανείς από τους κύριους παίκτες του ανασχεδιασμού της γεωστρατηγικής , δεν μπορεί να αγνοεί κάτι που της δίνει την δυνατότητα να καθίσει και να πάρει μεράδι στον νέο σχεδιασμό στην περιοχή !Θα της βγει; Είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο οι αναλύσεις διίστανται !!

 Πηγές : Ahval

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .