Θεοτόκος ( Φλιάκα Κερασιά) – Κυκλοφόρησε το νέο Βιβλίου του Αθανασίου Σιούτα

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
12 Αυγούστου 2015, 08:03

Στην γενέτειρα του , την Θεοτόκο , είναι αφιερωμένο το νέο βιβλίο του συνταξιούχου δασκάλου  Αθανασίου Σιούτα.

Το περιεχόμενο  του βιβλίου  αυτού  ο Αθανάσιος Σιούτας το χωρίζει σε τρεις ενότητες και δη την Ιστορική , την Τοπωνυπιακή και την Γενεαλογική.

Είναι το δεύτερο βιβλίο του Θανάση σιούτα και όπως ανέφερε ο ίδιος σύντομα θα κυκλοφορήσει και το επώμενο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αθανάσιος Σιούτας γεννήθηκε στη Θεοτόκο Καλαμπάκας του Νομού Τρικάλων . Σπούδασε  Παιδαγωγικά στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική  Ακαδημία Ιωαννίνων περατώνοντας τες στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λάρισας.

Ξεκίνησε την εκπαιδευτική του καριέρα από τα ορεινά σχολεία του Νομού Βοιωτίας ως αναπλη­ρωτής δάσκαλος. Υπηρέτησε σε αρκετά χωριά του Νομού μας και μετά παρέλευση εικοσαετίας περί­που, μετατέθηκε στο 1″ Δημοτικό Σχολείο Καλα­μπάκας. Το 1997 τοποθετήθηκε ως Διευθυντής στο 2″ Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε, μετά από παραμονή σ αυτό δέ­κα περίπου ετών. Το έτος 2011 εξέδωσε το βιβλίο: «Θεοτόκος (Φλιάκα Κερασιά) Χασίων – Λαογραφι­κές και γλωσσικές διαδρομές».

Με τη σύζυγο του Καραγεώργου Δάφνη, δα­σκάλα, απέκτησαν δυο παίδια. Είναι μόνιμος κά­τοικος Καλαμπάκας.

Ο θανάσης Σιούτας γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ότι :<< … Κάθε  συνετός πολίτης Λατρεύει και αγαπά τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε. Ο μετανάστης και ταξιδευτής ποιητής με καημό και νοσταλγία ψέλνει: «πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δε λάμπει…». Την ιδιαίτερη πατρίδα του επιζητούσε και ο μεγάλος ποιητής Κώστας Κρυστάλλης, όταν εκλιπαρούσε «στο Σταυραετό». Για τον καθένα μας, μπορεί να υπάρχουν πολλές πατρίδες αλλά η πραγματική πατρίδα είναι μία. Είναι αυτή στην οποία βρίσκονται οι τάφοι των προγόνων μας.

Επιθυμώντας να συμβάλω στη γνώση της ιστορίας της γενέθλι­ας γης από μια άλλη οπτική γωνία που δεν είχε ερευνηθεί, αποφά­σισα τα τελευταία χρόνια να ασχοληθώ με αυτή, προκειμένου να εκφράσω την αγάπη μου και το σεβασμό μου στους λιγοστούς κα­τοίκους αλλά και να αφήσω κάτι στις επερχόμενες γενεές, είτε ζού­νε σ’ αυτή είτε βρίσκονται μακριά. Με όρεξη λοιπόν και πάνω απ’ όλα με μεράκι, προσπάθησα να κάνω μια ιστορική προσέγγιση, να συμπεριλάβω τα τοπωνύμια της περιοχής μου, τα οποία γνώ­ρισα, περπάτησα και έζησα στα πρώτα παιδικά μου χρόνια, τα πε­ρισσότερα των οποίων είναι άγνωστα στους νεότερους και διατη­ρούνται μόνο στη μνήμη των μεγαλύτερων, για να καταλήξω στις ρίζες και την προέλευση όλων των επωνύμων του χωριού (γενε­αλογικό δέντρο).

Στο διάβα αυτής της διαδρομής, ειδικά για την εργασία με το γε­νεαλογικό δέντρο, η αλήθεια είναι ότι συνάντησα αρκετές δυσκο­λίες, τις οποίες ξεπέρασα με τη βοήθεια υπαλλήλων που υπηρετούν

στα Μητρώα και Δημοτολόγια του Δήμου Καλαμπάκας, τους οποί­ους και θερμά ευχαριστώ αλλά και των λιγοστών παρήλικων από τους κατοίκους του χωριού. Έτσι, θέλω να πιστεύω ότι κάτι κατά­φερα.

Εκτιμώ ότι το σεβαστό αναγνωστικό κοινό θα κρίνει την εργα­σία μου, όχι για τις όποιες «αδυναμίες της» αλλά από αυτό που έχει και δίνει. Οι κατοπινοί ενδιαφερόμενοι, καλύτεροι και με το παρόν βοήθημα στο χέρι, ας συμπληρώσουν τα κενά και τις ελλείψεις της κι ας διορθώσουν τα τυχόν σφάλματα.

Επιθυμώ τέλος να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους εκεί­νους οι οποίοι υπήρξαν πηγή πληροφοριών για την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας. Ιδιαίτερα τους φίλους και συναδέλφους Γρηγό­ρη Σταγέα και Παναγιώτη Καρασίμο, το Χρήστο Κυρίτση (φιλόλο­γο), την οικογένειά μου, το Νίκο Ζιώγα (καθηγητή) για τις φωτο­γραφίες των εκκλησιών του χωριού, καθώς επίσης και τους συγχω­ριανούς μου: Σπύρο Γκέτσιο, Βασίλη Σιούτα του Χρήστου, Γιώργο Σιούτα του Στέφανου και Βασίλη Ούρδα του Σπύρου >>.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .