Θα μας γίνει μάθημα ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
12 Ιανουαρίου 2019, 08:21

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διασφαλίσουν ότι «οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους» στη Συρία, παρά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε  ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. «Η σημασία της διασφάλισης ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους, η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία, όλα αυτά αποτελούν μέρος της αμερικανικής αποστολής», συμπλήρωσε ο Πομπέο .  Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να παράσχει ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ώστε να εμποδίσει τους «αντιπάλους» των Ηνωμένων Πολιτειών να «ξέρουν με ακρίβεια» πότε οι δυνάμεις θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Συρίας. Η απόσυρση των ΗΠΑ θέτει μια απειλή για τους Κούρδους μαχητές της Συρίας που μέχρι σήμερα συνένωναν τις δυνάμεις τους με την Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Αυτά και κάποια άλλα  θέματα που προσδιορίζουν την στάση και τον ρόλο των κύριων παικτών (Η.Π.Α ,ΡΩΣΙΑ , ΤΟΥΡΚΙΑ , ΓΑΛΛΙΑ) στην θερμή περιοχή , επαναπροσδιορίζουν τις εξελίξεις όσον αφορά την διαμόρφωση του STATES . Ωστόσο εμάς , δηλαδή την Ελληνική διπλωματία και γενικότερα τους παράγοντες που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας , οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών , είναι εξόχως διδακτική όσον αφορά την γενικότερη θέση της χώρας απέναντι στην νέα γεωπολιτική που κτίζεται στην περιοχή . Δείχνει δηλαδή  η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να επηρεάζεται από συναισθηματισμούς , ούτε από τις παραδοσιακές σταθερές του τύπου «ΑΝΟΙΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΗΝ» , ούτε να ταυτίζεται με την Αμερικάνικη εξωτερική περιοχή , αλλά να σχεδιάζεται έτσι ώστε να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα .

Η αλλαγή πολιτικής των Η.Π.Α όσον αφορά την εμπλοκή τους στον πόλεμο της Συρίας στο πλαίσιο του νέου επαναπροσδιορισμού του STATES και το άδειασμα των Κούρδων με τους οποίους συνεργάστηκαν στενά στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών , είναι μια απόδειξη ότι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την στάση των Η.Π.Α , είναι τα Αμερικανικά και μόνο συμφέροντα . Από την θέση ότι η νέα γεωπολιτική θα εμπεριέχει ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος , φτάσαμε στο σημείο να γίνονται προσπάθειες αποτροπής της σφαγής των Κούρδων από την Τουρκία . Αυτό πρέπει να μας γίνει μάθημα για πολλούς λόγους ώστε στην διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής αλλά και γενικότερα στην στάση της χώρας στις κυοφορούμενες εξελίξεις στην θερμή περιοχή οι οποίες είναι απόλυτα σαφές ότι επηρεάζουν και την χώρα μας . Και το λέω αυτό γιατί ένα ακόμα μείζον εθνικό ζήτημα , αυτό της αξιοποίησης των γαιανθράκων του Αιγαίου , στηρίζεται στον Αμερικάνικο παράγοντα .

Δυστυχώς και σ΄ αυτό το  μείζον εθνικό ζήτημα στο οποίο η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα για να πετύχει συμμετοχή στην συνδιαχείριση οι Η.Π.Α θ΄ακολουθήσουν και πάλι την γνωστή θέση των ίσων αποστάσεων στη λογική «βρίτετα» που ουσιαστικά σημαίνει στήριξη των τουρκικών θέσεων . Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι η στάση των Η.Π.Α και σ΄ αυτό το θέμα  θα είναι τέτοια που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις Η.Π.Α – ΤΟΥΡΚΙΑΣ  και πολύ περισσότερο την απώλεια της Τουρκίας, αλλά θα ακολουθήσουν μέση οδό , δηλαδή συνδιαχείριση !!

Άρα , εν κατακλείδι , όλοι οι παράγοντες που συνδιαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας οφείλουν να αναθεωρήσουν το παραδοσιακό βασικό δόγα !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .