Τελετή λήξης των μαθημάτων των κύκλων μελέτης Αγίας Γραφής Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
19 Μαΐου 2015, 12:20

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας , παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κκ. Σεραφείμ , η τελετή λήξης των μαθημάτων των κύκλων μελέτης Αγίας Γραφής Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επισκοπίου όπου καλεσμένος για να μιλήσει ήταν ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ π. Βαρλαάμ Νιαβής.

Ο π. Βαρλαάμ μίλησε για τους νεομάρτυρες και για τον Άγιο Νικόλαο εκ Μετσόβου , όπου η Ιερή Κάρα φυλάσσεται  στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ.

Στο τέλος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης έδωσε ευχές ενώ ο π. Βαρλαάμ μοίρασε εικόνες του Αγίου Νικολάου και μια εικόνα της Αγίας Βαρβάρας που έφερε ο Μητροπολίτης από το προσκύνημα της Αθήνας.

 

Γεννήθηκε στο Μέτσοβο στα τέλη του 16ου αιώνα από γονείς φτωχούς, αλλά με μεγάλη πίστη στο Θεό, που του ενέπνευσαν τις χριστιανικές αρετές. Η φτώχεια τον κατέβασε στα Τρίκαλα, όπου δούλευε σε φούρνο ενός Τούρκου, σκληρού και άπιστου. Κάποια στιγμή ο Νικόλαος αρνείται την χριστιανική του πίστη και γίνεται Μουσουλμάνος. Ευτυχώς γρήγορα μετανόησε και γύρισε στην πατρίδα του. Αλλά η πιεστική φτώχεια τον ξανάφερε στα Τρίκαλα. Εδώ αναγνωρίζεται από έναν κουρέα, ο Νικόλαος θα του προσφέρει δαδί κάθε χρόνο, με αντάλλαγμα να μην τον καταγγείλει, ότι εγκατέλειψε τον Μουσουλμανισμό. Ευτυχώς ο Νικόλαος οδηγείται και πάλι σε μετάνοια, συγχρόνως παίρνει και τις γενναίες του αποφάσεις. Στα Τρίκαλα αρνείται να δώσει στον άπιστο το δαδί, αλλά αρνείται και να αλλάξει την χριστιανική του πίστη.

Αυτή η ομολογία τον οδηγεί σε σκληρά και οδυνηρά βασανιστήρια. Τα πολλά χτυπήματα συμπληρώνουν τις επικίνδυνες προηγούμενες πληγές, οδηγείται σε σκοτεινή και ανθυγιεινή φυλακή, βασανίζεται με το αβάσταχτο μαρτύριο της πείνας και της δίψας, υπομένει με παραδειγματική καρτερία το φρικτό μαστίγωμα. Τέλος, καίγεται ζωντανός στην πλατεία των Τρικάλων.

Η τιμία κάρα του, θαυματουργούσα και ευωδιάζουσα, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων, μέσα σε περικαλλή λειψανοθήκη, δια χειρός των Καλαρρυτινών Δημητρίου Μίσιου και Πάντου Γιάννη, 1819. Άλλα ιερά λείψανα του αγίου μας: το ήμισυ της παλάμης της χειρός αυτού (Ιωάννινα), χειρ αργυρά (Σκαμνέλι Ιωαννίνων), δύο δόντια (Μονή παναγίας Μετσόβου), έχουν χαθεί λείψανα που βρισκόταν στη Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας Ζακύνθου και στον Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Στο Μέτσοβο υπάρχει παρεκκλήσι του Αγίου μας στην Μονή του Αγίου Νικολάου Μύρων, επίσης και ένα μικρό προσκύνημά του. Στον νομό Τρικάλων κτίστηκαν ναοί του αγίου μας στην Οξύνεια, Αχλαδέα και Βλαχάβα Καλαμπάκας, καθώς και στα Τρίκαλα.

DSC07640_DCE DSC07639_DCE DSC07633_DCE DSC07638_DCE DSC07637_DCE DSC07636_DCE

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .