Ταμείο απόσβεσης χρέους και αναπτυξιακών δράσεων με έδρα την Αθήνα

admin
admin
13 Ιουλίου 2015, 10:10

Η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται για την αντιμετώπιση του χρέους και για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Αν και κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν νωρίτερα ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν στην εν λόγω εταιρεία δεν θα αγγίζουν σωρευτικά τα 50 δισ. ευρώ, αλλά η «οροφή» θα είναι στο ύψος αυτό, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο το στόχο των 50 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δισ. ευρώ το πολύ.

Ο συντάκτης του Politico Ιαν Χιθ τοποθέτησε στα 50 δισ. ευρώ την οροφή των περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στη διαχείριση του εν λόγω ταμείου. Επικαλέστηκε δε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα 37,5 δισ. ευρώ θα πάνε για απόσβεση του χρέους και τα 12,5 δισ. ευρώ για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Ο συντάκτης του Guardian Ίαν Τρέινορ μετέδωσε πως η ελληνική πλευρά τοποθετεί στα 17 δισ. ευρώ τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο εν λόγω ταμείο.

Η μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είχε προταθεί πρώτη φορά το 2011 από τη γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger.
Ο σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Μάρκους Κράλλ είχε  συντάξει το περίφημο σχέδιο «Eureka», το οποίο παρουσίαζε μια διαφορετική προσέγγιση της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους μέσω της ενεργής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικά ακίνητης περιουσίας.

in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .