Tα Βαλκάνια σιγοκαίνε και κάποιοι υποδαυλίζουν

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
18 Μαΐου 2015, 07:58

Περίεργες συναντήσεις  Ράμα , πολιτική κρίση στα Σκόπια , επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι

Και η Ελλάδα στην κρίση  της !!!

Όποιοι νόμιζαν ή νομίζουν ότι τα Βαλκάνια έπαψαν να είναι πυριτιδαποθήκη  της Ευρώπης μάλλον  δεν έχουν κάνει σωστές αναλύσεις  μια και κάποιες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα , μάλλον συδαυλίζουν τα θέματα που αποτελούν ταμπού για την Βαλκανική ισορροπία και ειρηνική συνύπαρξη των λαών και αυτά δεν είναι άλλα από τις μειονότητες .

Τις  μειονότητες που για  κάποιους ανεγκέφαλους ηγέτες βαλκανικών χωρών γίνονται το εφαλτήριο και το εργαλείο για να περάσουν τις πολιτικές  αλυτρωτισμού και  τις γεωστρατηγικές   επιδιώξεις  τους .

Το δόγμα Νταβούτογλου  προωθεί το μουσουλμανικό τόξο στις χώρες που υπάρχουν μουσουλμανικές μειονότητες με τους κατά  τόπους θρησκευτικούς ηγέτες να καθοδηγούνται  από  μυστικές  υπηρεσίες  και να ενεργούν απροκάλυπτα θέτοντας   ανύπαρκτα θρησκευτικών ελευθεριών που πάντα συνδέονται με εθνική ολοκλήρωση της Τουρκίας  στο  επίκεντρο της οποίας είναι η ανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας .

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, από την άλλη , ονειρεύεται την μεγάλη Αλβανία ενεργώντας απροκάλυπτα προς αυτήν την κατεύθυνση . Μάλιστα  στο πλαίσιο αυτό  , μαζί με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα και τον  υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, συναντήθηκαν με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ στο Πογκραντέτσι Μπουσάτι, το απόγευμα του Σαββάτου.

Αρχικά συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του DUI, Αλί Αχμέτι και στη συνέχεια, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών Μεντούχ Θάτσι και με τον Δήμαρχο της Στρούγκα Ζιγιαντίν Σέλα.

Η αλβανική κυβέρνηση δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για τις συναντήσεις αυτές και για το περιεχόμενο των συζητήσεων, αλλά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δημοσίευσε φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες σε γεύμα μαζί σε ένα εστιατόριο στο Πόγραδετς, πόλη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ  και το  Θέμα της συζήτησης φέρεται  να ήταν η στάση που θα πρέπει να κρατήσουν τα αλβανικά πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ σε σχέση με την πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα και την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι»

Πριν από λίγες ημέρες ο γνωστός πολιτικός και δικηγόρος, Σπάρτακ Νγκιέλα, πρώην συνεργάτης του Έντι Ράμα, δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι ο εμπνευστής των γεγονότων του Κουμάνοβο με της δηλώσεις περί ενοποίησης της Αλβανίας με το Κόσοβο». Ο κ. Νγκιέλα δήλωσε ότι ο Έντι Ράμα, υποστηρίζεται από τους στρατηγικούς εταίρους της Αλβανίας – υπονοώντας τις ΗΠΑ και τις ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και μέσα σε όλα αυτά η πολιτική κρίση στα Σκόπια που βαθαίνει  φέρνοντας στην επιφάνεια  όλα εκείνα τα ζητήματα που αποκαλύπτουν το θνησιγενές του κράτους αυτού .

Αξιοσημείωτες   είναι και οι κινήσεις της Ρώσικης διπλωματίας που δια του Υπουργού Εξωτερικών Εργκέι Λαβρόφ  εξέφρασε  την  ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια κατά την διάρκεια της επίσκεψη στο Βελιγράδι  και τις συναντήσεις  που είχε με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ και γενικότερα στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπιστούν νέες καταστροφές».

«…Μας ανησυχεί η αυξανόμενη τάση της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια και είναι υψίστης σημασίας να μην παραμελούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη – και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση- το πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε νέες καταστροφές […] Στο άμεσο παρελθόν κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια απειλεί να εκραγεί..» ,  επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη συνομιλία που είχε, μπροστά στις κάμερες, με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Σε όλα αυτά ας προστεθούν και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ενεργειακά και τον υπαρκτό πόλεμο γεωστρατηγικών συμφερόντων , ανταγωνισμού και ελέγχου που για δικούς  τους λόγους επιδιώκουν Η.Π.Α και Ρωσία .

Και ενώ οι εξελίξεις δείχνουν να είναι ραγδαίες με τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή το συνδαύλισμα να ανάψει την φωτιά και τα Βαλκάνια να γίνουν  Κούγκι  , με ότι αυτό συνεπάγεται , η Ελλάδα ζει μέσα στα προβλήματα που παράγει η κρίση και η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα  , με την διπλωματία να βρίσκεται μακράν των προκλήσεων και της ανάγκης επαναπροσδιορισμού των στόχων  της εξωτερικής μας πολιτικής κι τις ένοπλες δυνάμεις να βιώνουν και αυτές τις επιπτώσεις της κρίσης και φυσικά τον λαό σε κατάσταση γενικευμένης αφασίας και παρακμιακής ακρισίας .

Ωστόσο όσοι σοβαροί άνθρωποι απέμειναν ακόμα σ΄ αυτήν  την  χώρα θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση και πολιτική συναίνεση  , που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση , την Εθνική και κοινωνική αναγέννηση .

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .