Τα σημάδια του Θεού και η ανθρώπινη αλαζονεία

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
17 Μαρτίου 2020, 08:03

Είναι  φανερό πως το ανθρώπινο είδος ως κοινωνική συλλογικότητα δρα ως μία αλαζονική γεωλογική «δύναμη» χωρίς ήθος ,χωρίς ευθύνη έναντι των  επιπτώσεων ,έχοντας τη δυνατότητα να αναδιαμορφώνει ριζικά το γήινο περιβάλλον και να επηρεάζει το μέλλον της ζωής στον πλανήτη μας. Αυτήν ακριβώς η ιδιαίτερη βιολογική-τεχνολογική δύναμη(;) του είδους μας , ευθύνεται για την πορεία της ζωής μας , του μέλλοντος του έλλογου όντως , του πολιτισμού και  του πλανήτη .

Ο Πλάτωνας στα γραπτά του αναφέρεται σε μια χώρα, την Ατλαντίδα, που κατοικούνταν από ημίθεους, τους Άτλαντες. Οι Άτλαντες είχαν υπερφυσική δύναμη. Άρχισαν όμως να χάνουν τη θεϊκή τους δύναμη, όταν κυριεύτηκαν από ανθρώπινες αδυναμίες και στράφηκαν ενάντια σε άλλους εύπορους Μεσογειακούς λαούς, όπως οι Αθηναίοι, με σκοπό να τους κατακτήσουν.

Από τους Αθηναίους ηττήθηκαν την πρώτη φορά αλλά μετά από αλλεπάλληλες μάχες, οι Αθηναίοι τελικά λύγισαν κάτω από την δύναμη των Ατλάντων. Οι θεοί τότε εξοργίστηκαν με τους αλαζόνες Άτλαντες, κι αποφάσισαν να τους τιμωρήσουν με αφανισμό, μέσα σε μία νύχτα. Έτσι καταποντίστηκε και χάθηκε η Ατλαντίδα.

Ο μύθος αυτός έχει ένα βαθύτατο συμβολισμό για την σύγχρονη εποχή μας : Την αναπόφευκτη τιμωρία της αλαζονείας του ισχυρού, ο οποίος περιστασιακά θέλει να κινηθεί εναντίον άλλων, βασιζόμενος σε συγκριτικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από την στρατιωτική , οικονομική ισχύ του.

Στην διαδρομή της ιστορίας, διάφοροι λαοί υπέστησαν την ίδια τύχη με τους μυθικούς Άτλαντες. Παράδειγμα, οι Πέρσες , που με το στρατιωτικό και οικονομικό τους πλεονέκτημα, πίστεψαν ότι θα καθυποτάξουν τους Έλληνες, αλλά απέτυχαν .Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά παραδείγματα που καταδεικνύουν την ήττα της αλαζονείας και την τιμωρία του αλαζόνα.. Ακόμα υπάρχουν παραδείγματα και στην σύγχρονη εποχή.

Σε όλες όμως αυτές τις περιπτώσεις, κοινό στοιχείο που μπορεί κάποιος να διακρίνει, είναι ότι οι ισχυροί που τελικά ηττήθηκαν, στήριξαν την επιθετικότητά τους στην αλαζονεία που τους έδιναν τα μεγάλα  επιτεύγματά τους  (στρατιωτικά οικονομικά ). Σε όλες τις περιπτώσεις απουσίαζε κραυγαλέα το ήθος, η ταπεινοφροσύνη και η σύνεση κατά πώς θα διαχειριστούν αυτήν την ισχύ. Στο τέλος από την πολύ έπαρση και την πεποίθηση ότι είναι ποια άτρωτοι , έπεφταν θύματα της φιλαυτίας τους .

Επομένως, πέρα και πάνω από την στρατιωτική και οικονομική ισχύ ενός λαού, την μεγαλύτερη διαχρονικότητα και επομένως αξία, έχει η πολιτιστική κληρονομιά ,οι ηθικές αξίες και η ορθολογική διαχείριση της όποιας ισχύος τους .

Αυτήν ακριβώς την λεπτή ισορροπία διαταράξαμε αν δεν το έχουμε καταλάβει . Δηλαδή υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητες και κατακτήσεις μας και διέβημεν τον ρουβίκωνα της θνητότητας και ασημαντότητας μας , αγγίζοντας  το Θεϊκά υψίπεδα αναμετρώντας τις δυνάμεις μας με την παντοδυναμία του Θεού σαν τους άτλαντες της χαμένης Ατλαντίδας .

Και βέβαια αυτήν την μωρία μας στην διαχείριση της όποιας ισχύος μας, την πληρώνουμε ακριβά καθώς οι πράξεις μας σε ότι μας χάρισε ο Πλαστουργός , κινούνται προς  μια αυτοκαταστροφική πορεία ως προς την Θεία πλαστουργία .

Τόσο η μαζική παρουσία (ο ανθρώπινος πληθυσμός έφτασε τα 7,2 δισεκατομμύρια!) όσο και η πρωτοφανής οικολογική παρεμβατικότητα του είδους μας έχουν ήδη αφήσει το ανεξίτηλο αποτύπωμά τους πάνω στο φυσικό-οικολογικό περιβάλλον «μας» αλλά και σε κάθε μορφή ζωής με την οποία ερχόμαστε σε επαφή στις μέρες μας.

Από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό κορυφαίων ειδικών επιστημόνων -γεωλόγων, βιολόγων και οικολόγων- θεωρείται όχι απλώς βάσιμη αλλά και επαρκώς τεκμηριωμένη η υποψία ότι ο πλανήτης Γη έχει πλέον εισέλθει οριστικά σε μια νέα γεωλογική εποχή, η οποία από καιρό θα έπρεπε να περιγράφεται ως «Ανθρωπόκαινος» (Anthropocene).

Και τα παραδείγματα της αλαζονικής συμπεριφοράς μας ουκ έστιν αριθμός !! Όμως τα επιτεύγματά μας , οι δυνατότητές μας μέσω της επιστήμης και τεχνολογίας , τέθηκαν στην υπηρεσία σκοτεινών δυνάμεων οι οποίες θέλουν να επιβληθούν έναντι όλων . Εκεί λοιπόν  αντιγράφουμε τους άτλαντες και φυσικά θα έχουμε την ίδια κατάληξη .

Μέσα σ΄ αυτήν την αλαζονεία και τον αμοραλισμό μας υπάρχει  όμως και ο Θεός ο οποίος  μας δείχνει σημάδια για να αναστοχαστούμε  αλλά εμείς  δεν δίνουμε σημασία που σημαίνει ότι τα πάθη μάς τύφλωσαν τόσο πολύ, που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καλό από το κακό. Ο σημερινός κόσμος είναι τόσο τυφλωμένος από τα πάθη, που ακόμη κι αν δει βομβαρδισμούς , λοιμούς , σεισμούς και καταποντισμούς , επίθεση ιών,  ή οτιδήποτε άλλο , δεν πρόκειται να μετανοήσει. Όπως λέει και η Γραφή ο καθένας είναι αλυσοδεμένος από κάποιο πάθος. Και όταν θα μας βρει το κακό, τότε δεν θα έχουμε τη δύναμη να αναστοχαστούμε .

Ο καθένας προσπαθεί να ικανοποιήσει το πάθος του. Οι καρδιές έχουν πετρώσει.  Αν λοιπόν δεν αγωνιστούμε εναντίον των παθών μας , δεν θα βρούμε θεία βοήθεια στον καιρό των διωγμών. Ο Θεός μας στέλνει σημάδια για να έλθουμε «εν εαυτώ» και να μετανοήσουμε, συνειδητοποιώντας τα εγκλήματά μας ως αποτέλεσμα της αλαζονείας     μας !!

Λοιπόν , ας αναστοχαστούμε ποιοι είμαστε , ποιες είναι οι δυνατότητές μας , ποια η αποστολή μας και τί πράττουμε !!

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .