Τα αίτια και οι ευθύνες

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
2 Σεπτεμβρίου 2017, 08:30

Ο δασικός πλούτος της Ελλάδος για άλλη μια φορά παραδόθηκε στην πύρινη λαίλαπα. Οι ποιο όμορφες πράσινες περιοχές το τόπου μας έγιναν στάχτη . Και το φαινόμενο συνεχίζεται , δυστυχώς , κάθε χρόνο . Και οι συνέπειες  ; Τραγικές για την χώρα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των καμένων  περιοχών . Αν δε συνυπολογιστούν και οι παράπλευρες απώλειες σε οικονομικό επίπεδο , τότε η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση .

Για την πρόκληση των πυρκαγιών τα σενάρια τα οποία παίζουν είναι  έλλειψη κοινωνικής συνείδησης , απουσία οργάνωσης  τόσο όσον αφορά την πρόληψη  , όσο και σε ότι αφορά  την αντιμετώπιση  του φαινομένου , έως ξένο δάκτυλο προκειμένου να προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα  στην Ελλάδα .

Κάθε φορά που έχουμε έξαρση των πυρκαγιών  λέμε βόηθα  Παναγιά για να μην γίνει η  χώρα παρανάλωμα του πυρός ακριβώς γιατί απουσιάζουν όλα εκείνα τα μέσα και εργαλεία που θα παρέμβουν αποτελεσματικά στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων .   Και αντί η πολιτική ηγεσία  να ομονοήσει και να συνεργαστεί στην αρτιότερη οργάνωση και σχεδίαση όσον αφορά την πρόληψη , προστασία και αντιμετώπιση του προβλήματος , εντάσσουν το θέμα στις μικροκομματικές   τους σκοπιμότητες  . Ως κυβέρνηση   είναι όλα καλώς γενόμενα και όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση όλα κακώς γενόμενα .

Τόσο η Τ.Α  , όσο και πολλοί άλλοι θέτουν θέμα πόρων . Ότι δηλαδή η έλλειψη χρημάτων ή η κακή τους διαχείριση ευθύνεται για την επαναλαμβανόμενη κάθε Καλοκαίρι καταστροφή του πρασίνου .

Η ουσία είναι ότι και  οι διαθέσιμοι πόροι προς την Τ.Α δεν ελέγχονται αν κατευθύνονται εκεί που πρέπει  ή διατίθενται σε άλλους σκοπούς με αποτέλεσμα να μην υλοποιούνται πολιτικές πρόληψης και καταστολής . Πέραν τούτων μάλλον πρέπει να επανεξεταστεί  ο ρόλος  των Δασαρχείων στην προστασία και αξιοποίηση του δασικού πλούτου της χώρας.

Αν η χώρα δεν αποκτήσει   άμεσα εθνική πολιτική για την προστασία και αξιοποίηση του δασικού πλούτου της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα η καταπράσινη  Ελλάδα θα έχει μεταβληθεί σε κρανίου τόπο και θα έχει υποστεί  ανεπανόρθωτο πλήγμα .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .