Τα χρήματα που δαπανά η Ελλάδα για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων – Σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ

11 Σεπτεμβρίου, 2015 07:57 Επιμέλεια: /

dimosioi_ypalliloi_aftodioikisi_gr_1-620x320-620x320_DCE

Στην έκτη θέση στην κατάταξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με το κόστος των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας. Το γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα είναι επίσης η χώρα με τον ταχύτερα μειούμενο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο και βασίζεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για το έτος 2014, η Ελλάδα δαπανά το 12% του ΑΕΠ της για τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών της. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Δανία με το αντίστοιχο ποσοστό δαπανών στο 16,9% του ΑΕΠ της.

Ακολουθούν η Φινλανδία με 14,3% του ΑΕΠ της, η Γαλλία με 13%, η Σουηδία με 12,7% και το Βέλγιο με 12,5%. Πολύ κοντά στην Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία, με ποσοστό δαπανών 11,8% του ΑΕΠ.

Στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης, στις χώρες δηλαδή με τον λιγότερο δαπανηρό δημοσιοϋπαλληλικό δυναμικό, εμφανίζονται η Δημοκρατία της Τσεχίας (μόνο το 7,1% του ΑΕΠ της δαπανά για τον σκοπό αυτό), η Γερμανία με ποσοστό 7,7%, το Λουξεμβούργο με 8,4% και η Σλοβακία με 8,7%.

Από τις άλλες χώρες της ΕΕ η Ισπανία δαπανά το 10,8% του ΑΕΠ της για μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, η Ιταλία το 10,1%, η Ιρλανδία το 10% και η Βρετανία το 9,5%.

Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων άρχισε να μειώνεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη της Ευρωζώνης, εκτιμούν οι ερευνητές του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η μείωση αποδίδεται στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους. Και πρώτη στην προσπάθεια αυτή εμφανίζεται η Ελλάδα όπου, σύμφωνα με την έρευνα, το διάστημα 2010-2013 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 7%.

Δεύτερη σε μείωση του δημοσιοϋπαλληλικού της δυναμικού εμφανίζεται η επίσης μνημονιακή Πορτογαλία με πτώση 2,80% και τρίτη η επίσης συγκλονισθείσα από την κρίση Ισπανία με πτώση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων της κατά 1,40%.

Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατεγράφη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην Ιταλία και στη Βρετανία (κατά 0,30%) και επίσης στη μνημονιακή Ιρλανδία (αλλά μόνο κατά 0,20%).

Αντιθέτως, αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων παρά την κρίση κατεγράφη στο υπερχρεωμένο Βέλγιο (κατά 4%), στην ευημερούσα μεν αλλά διαρκώς ηθικολογούσα (οικονομικώς) Γερμανία (κατά 3,10%) και στις συμμάχους του Βερολίνου στην προσπάθεια δημοσιονομικής κάθαρσης της Ευρωζώνης Φινλανδία (2,70%), Αυστρία (2%) και Ολλανδία (0,70%).

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και στη Γαλλία κατά 2,30% την τριετία 2010-2013, γεγονός ασφαλώς που δεν ικανοποιεί το Βερολίνο.

Aftodioikisi.gr

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.