Συνοπτική περιγραφή αξιοποίησης του Ξενία Καλαμπάκας – Η Πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
22 Ιανουαρίου 2018, 18:47

Επειδή πολλά λέχτηκαν σχετικά με την αξιοποίηση του Ξενία Καλαμπάκας και την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος ώστε να χρηματοδοτηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως Δημαρχείο , η στήλη μας εξασφάλισε την γενική περιγραφή του έργου.

Με την προτεινόμενη Πράξη με τίτλο: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ», συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000,00 €, ο Δήμος Καλαμπάκας προτίθεται να προβεί στην υλοποίηση παρέμβασης αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης του ακινήτου ΞΕΝΙΑ, για τη μετεγκατάσταση και λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, με πρόβλεψη χώρου αναψυκτηρίου.

Το εγκαταλελειμμένο κτιριακό συγκρότημα Ξενία, που καταλαμβάνει ολόκληρο το Ο.Τ. 96 της Πολεοδομικής μελέτης Καλαμπάκας εμβαδού 24.267,67 τ.μ., και βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης, περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου το 2012 και είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο. Αποτελείται από δύο παράλληλες πτέρυγες κτιρίων, συνολικού εμβαδού στεγασμένων χώρων 1.507,31 τ.μ., οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με στεγασμένο διάδρομο εμβαδού 155,85 τ.μ. και αποτελούν ενιαίο στατικό φορέα.

Η πρώτη πτέρυγα κτιρίου (κάτω νότιο κτίριο) περιλαμβάνει:

• Τον ισόγειο χώρο που αποτελείται από PILOTIS εμβαδού 287,63τ.μ. και χώρο λινοθήκης εμβαδού 19,80τ.μ.

• Τον 1ο όροφο που περιλαμβάνει δωμάτια συνολικού εμβαδού 287,63τ.μ. και βοηθητικό χώρο εμβαδού 17,22τ.μ.

• Τον 2ο όροφο που περιλαμβάνει δωμάτια συνολικού εμβαδού 287,63τ.μ. και βοηθητικό χώρο εμβαδού 26,98τ.μ.

Η δεύτερη πτέρυγα (άνω βόρειο κτίριο) περιλαμβάνει:

• Τον ισόγειο χώρο που αποτελείται από στεγασμένο χώρο εμβαδού 251,38τ.μ. και pilotis 119,00τ.μ.

• Τον 1ο όροφο που αποτελείται από στεγασμένους χώρους εμβαδού 423,90τ.μ. και ημιυπαίθριο χώρο εμβαδού 73,77τ.μ.

Η μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών του Δήμου στο εν λόγω συγκρότημα, ευνοείται λόγω:

Α. Πρόσβασης: Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή γίνεται απρόσκοπτα, μέσω της οδού Ιωαννίνων, της εθνικής οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων, της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης της Καλαμπάκας με τα μεγάλα αστικά κέντρα, του Υπεραστικού ΚΤΕΛ το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά.

Β. Δικτύων: Η περιοχή διαθέτει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών (ύδρευση- αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, ευρυζωνικότητα και σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου).

Γ. Κτιριακής Επάρκειας: Το κτιριακό συγκρότημα του Ξενία επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των αναγκών στέγασης όλων των Υπηρεσιών του Δήμου, που μέχρι σήμερα είναι διάσπαρτες σε ενοικιαζόμενα κτίρια.

Η προτεινόμενη Πράξη αποτελείται από δύο Υποέργα:

Υποέργο 1ο: «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ», συνολικού προϋπολογισμού 470.344,05 € και διάρκειας υλοποίησης 10μηνών και

Υποέργο 2ο: «ΕΡΓΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ», συνολικού προϋπολογισμού 2.029.655,95 € και διάρκειας υλοποίησης 24 μηνών.

Αρχικά, θα υλοποιηθούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, που περιλαμβάνουν οριστικές μελέτες, μελέτες εφαρμογής και όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις (Υποέργο 1) και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί η αποκατάσταση και διαμόρφωση του κτιριακού συγκροτήματος για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου (Υποέργο 2).

Η αναγκαιότητα της πράξης, επιγραμματικά, έγκειται σε δύο πυλώνες:
α. στη δημιουργική αξιοποίηση ενός κτιρίου συμβόλου της νεώτερης αρχιτεκτονικής της Ελλάδας και
β. στη συγκέντρωση των υπηρεσιών του Δήμου σε ένα κτίριο, προσβάσιμου σε όλους του πολίτες.

Το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι ότι, οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμπάκας στεγάζονται σε μισθωμένα, κατά κύριο λόγο, κτίρια, που βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα λειτουργίας μεταξύ των υπηρεσιών αλλά και προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών. Η προτεινόμενη επέμβαση στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ προβλέπει τη διαμόρφωση των χώρων για την υποδοχή των διάσπαρτων Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμπάκας και την εξυπηρέτηση των πολιτών, στοχεύοντας παράλληλα και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου, με την απαλλαγή από τα ενοίκια εγκατάστασης. Επιπρόσθετα, η μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών του Δήμου στο εν λόγω συγκρότημα, θα συμβάλλει στην αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση  αυτού του μοναδικού κτιρίου, που από το 1997 και έως σήμερα παρουσιάζει έκδηλα τα σημάδια του χρόνου και της εγκατάλειψης.

  • XXL

    Σημειώστε » και διάρκεια υλοποίησης 24 μηνών»……..

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .