Συνεδρίασε το Δ.σ. του Δήμου Μετεώρων – Όλα όσα συζητήθηκαν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
10 Ιουνίου 2020, 22:11

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μετεώρων δια ζώσης , αλλά  κεκλεισμένων των θυρών, βάσει της εγκυκλίου 163 . Να σημειωθεί ότι στον εξωτερικό χώρο του εκθεσιακού κέντρου είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι του Ασπροποτάμου που διαμαρτύρονταν για την επιχειρούμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Ασπροποτάμου.

Στην έναρξη της συνεδρίας ο Πρόεδρος του σώματος κ. Σωτήριος Παπαχρήστος καλωσόρισε τους δημοτικούς Συμβούλους στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ μετά τον Κορονοϊό ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο χώρος του εκθεσιακού κέντρου είναι καλός και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τακτικότερα για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ .

Κριτική από Σινάνη στην Δημοτική Αρχή

Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης – πρώην Δήμαρχος κ. Σινάνης πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο μπούλιγκ που , όπως χαρακτηριστικά είπε , δέχονται οι κάτοικοι της Χρυσομηλιάς ως αποτέλεσμα των τελευταίων γεγονότων αναφορικά με τον κορονοϊό ζητώντας από τον Δήμαρχο να διαχειριστεί το θέμα με περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να στηρίξει ο Δήμος ουσιαστικότερα τους κατοίκους της Χρυσομηλιάς .

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Σινάνης  έχει σχέση με το πράσινο σημείο ασκώντας κριτική στο γεγονός ότι ο Δήμος Μετεώρων δεν κατέθεσε πρόταση για να μπει στο πρόγραμμα και να αντλήσει πόρους . Επίσης κριτική άσκησε για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις συνδέσεις με το δίκτυο ύδρευσης ζητώντας και επ΄ αυτού του θέματος εξηγήσεις .

Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ του κ. Σινάνη και του Δημάρχου καθώς ο πρώτος κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι  δημοσιοποιεί  στοιχεία αναφορικά με τα οικονομικά της ΔΕΥΑΜ που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια αναφορικά με τις οφειλές που παρέλαβε από την πρώην Δημοτική Αρχή ζητώντας να σταματήσει αυτήν την πρακτική . Αναφερόμενος στο θέμα των ληξηπρόθεσμων ο κ. Σινάνης τόνισε ότι έτσι όπως χειρίζεται ο Δήμαρχος τα ληξηπρόθεσμα ο Δήμος κινδυνεύει να χρεοκοπήσει κάτι που αποτελεί μείζον θέμα .

Απαντώντας επ΄ αυτών  των αιτιάσεων  κ. Αλέκος τόνισε ότι για το θέμα της Χρυσομηλιάς το χειρίστηκε με προσοχή και χαμηλούς τόνους ώστε να μην δημιουργηθούν ζητήματα σε βάρος του χωριού και γενικότερα της περιοχής . Σ εότι αφορά το θέμα του πράσινου σημείου είπε ότι πράγματι δεν κατέθεσε ο Δήμος πρόταση αλλά το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και θα ετοιμάσει σχετική πρόταση .

Κριτική Παπαμιχαήλ στην διαχείριση οικονομικών θεμάτων

Ο κ. Παπαμιχαήλ άσκησε αυστηρή κριτική στο γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να συνεδριάζει το Δ. Σ  με τηλεδιάσκεψη και να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις και σωστές αποφάσεις , όπως χαρακτηριστικά τόνισε . Επίσης χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την διαχείριση των μικρών εκπτώσεων που δόθηκαν από  εργολάβους στην ανάθεση σκουπιδιών , ως και για τον διαγωνισμό που αφορά την αγορά καυσίμων από τον Δήμο . Τέλος αναφέρθηκε στα ληξηπρόθεσμα τονίζοντας πως ο χειρισμός από την Δημοτική Αρχή δεν είναι ο καλύτερος και μακάρι να μην προκύψουν προβλήματα στον Δήμο .

Τέλος ο κ. Χαντζιάρας αναφέρθηκε στην διαχείριση της πανδημίας ζητώντας να ενισχυθεί το ΕΣΥ και να δοθούν  χρήματα από το κράτος για την δημόσια υγεία .

Απαντώντας επί της κριτικής που του ασκήθηκε σε ότι αφορά τα ληξηπρόθεσμα ο κ. Αλέκος τόνισε ότι ειδικά στο θάμα αυτό αναλαμβάνει το ρίσκο .

Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Ασπροπόταμο

Στην συζήτηση που αναπτύχθηκε αναφορικά με την λήψη απόφασης κατά της επιχειρούμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή Ασπροποτάμου του Δήμου μας ο κ. Αλέκος πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα που θα καταδικάζει ο Δήμος Καλαμπάκας την επιχειρούμενη εγκατάσταση ενεμογεννητριών . Από την πλευρά του ο κ. Σινάνης πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα όπου να δηλώνει ο Δήμος ΜΕΤΕΩΡΩΝ  την κάθετη άρνησή του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Ασπροποτάμου . Αντίθετος στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών ιδικά στον Απροπόταμο δήλωσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Παπαμιχαήλ , προσθέτοντας ότι το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών είναι  υπαρκτό θέμα που θα το βρίσκουμε μπροστά μας .

Ο κ. Χαντζιάρας ανέγνωσε ψήφισμα της παράταξής του που καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης ανεμογεννητριών και γενικώς κατά της πράσινης ενέργειας χαρακτηρίζοντάς το ως άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση . Τέλος κατήγγειλε την κοπή πλατάνων και περίφραξης μιας φυσικής πηγής στην περιοχή της Θεόπετρας ζητώντας να υπάρξει από τον Δήμο παρέμβαση . Στην συζήτηση παρενέβη ο κ. Μιχ. Γιαννούλας ως εκπρόσωπος του δικτύου προστασίας Απροποτάμου ο οποίος κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στο προεδρείο.

«Συγνώμη , λάθος στοιχεία» !!

Στο θέμα της έγκρισης της  τριμηνιαίας έκθεσης υλοποίησης προϋπολογισμού Δ΄ Τριμήνου 2019 και στην έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης υλοποίησης προϋπολογισμού Α΄ Τριμήνου 2020 , ο Αντιδήμαρχος οικονομικών στην εισήγησή του αναφέρθηκε ότι πράγματι έχει γίνει κάποιο λάθος στην αποτύπωση των στοιχείων λέγοντας ότι θα διορθωθεί . Απατώντας ο κ. Παπαμιχαήλ υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται αρνητικό ταμείο και αν πρόκειται περί λάθους θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα και να μην δημοσιεύονται λάθος στοιχεία στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Στα άλλα θέματα της συνεδρίας

Όσον αφορά την λήψη αποφάσεων περί απαλλαγής από το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19 (άρθρο 37 ΠΝΠ 20-3-2020 ΦΕΚ 68/τ.Α΄/2020) και  μείωσης κατά 40% μισθωμάτων επαγγελματικών μισθώσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID – 19 (ΠΝΠ 20-3-2020 ΦΕΚ 68Α/2020), το Δ.Σ γνωμοδότησε θετικά . Επίσης ενέκρινε  την απαλλαγή γονέων από τροφεία δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και απαλλαγή των δημοτών από τα δίδακτρα  των χορευτικών μαθημάτων και της μουσικής σχολής για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας τους (παρ. 1 του άρθρου εικοστού έκτου της πράξης Νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 84/13-4-20 τεύχος Α΄).

Στο θέμα της υποβολής πρότασης έγκρισης καθορισμού τροφείων και μοριοδότησης στους Παιδικούς Σταθμούς του Δ. Μετεώρων αν και η πρόταση προέβλεπε μείωση εντούτοις ο  κ. Χαντζιάρας πρότεινε την πλήρη κατάργηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς .

«Νεκροταφείο» ΑΤΤΙΚΑΤ στην ΠΑΝΑΓΙΑ

Σε σχέση με την ανάπλαση χώρου στην Κοινότητα Παναγίας (πρώην ΑΤΤΙΚΑΤ) , ο εισηγητής  Μαλακασιώτης Χρήστος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ως Δήμαρχος Μαλακασίου και προκειμένου να συμβάλει ο τότε Δήμος Μαλακασίου στην κατασκευή της ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδού παραχώρησε το χώρο για την εγκατάσταση εργοταξίου και από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί ο εργολάβος υποχρεούται να αποκαταστήσει το χώρο στην προτεραία κατάσταση . Δυστυχώς όμως οι εργολάβοι έφυγαν και άφησαν πίσω τους ένα νεκροταφείο σιδερικών η εικόνα του οποίου είναι απαράδεκτη και προσβάλλει το τοπικό οικοσύστημα . Το θέμα είναι σοβαρό για την Παναγία και τους κατοίκους της και για το περιβάλλον και πρέπει ο Δήμος να το χειριστεί και πολιτικά και νομικά ώστε να φύγει το εν λόγο εργοτάξιο.

Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάσταση του χώρου του πρώην εργοταξίου της ΑΤΤΙΚΑΤ και συμφώνησε στο να αντιμετωπισθεί το θέμα νομικά και πολιτικά . Επίσης αποκάλυψε ότι ο χώρος αυτός είναι τόσο δημοτικός , όσο και ιδιωτικός και έχουν γίνει ενοικιαστήρια και αγορές από τους εργολάβους . Επίσης ανέφερε ότι είναι το μοναδικό εγκαταλειμμένο εργοτάξιο καθ΄ όλη την διαδρομή της ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδού και είναι απαράδεκτο να παραμείνει ως έχει διότι προσβάλλει όχι μόνο την περιοχή αλλά και τα ΜΕΤΕΩΡΑ μια που από εκεί περνάνε οι επισκέπτες που έρχονται για τα ΜΕΤΕΩΡΑ .  Το Δ.Σ ενέκρινε ομόφωνα την σύνταξη επιτροπής από τους κ. Μαλακιασιώτη και Ζαμπούρα οι οποίοι θα κινήσουν την σχετική νομική και πολιτική  διαδικασία απομάκρυνσης του εργοταξίου .

 

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .