Η συμφωνία Ελλάδος – Ιταλίας και οι πολιτικές προεκτάσεις

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
20 Ιουνίου 2020, 08:09

Οι εξελίξεις αναφορικά με την ΑΟΖ στο Ιόνιο και την συνακόλουθη συμφωνία με Ιταλία  όσον αφορά την οριοθέτησή της δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα σε σχέση με την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων  που αν έχει και συνέχεια με μια αντίστοιχη συμφωνία με Αίγυπτο , αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα και ως ένα βαθμό εξισορροπεί την συμφωνία Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ.

Η Συμφωνία της 9ης Ιουνίου 2020, μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην ουσία αποτελεί μια μεταβολή της συμφωνίας του 1977 σε μία αντίστοιχη ενιαίων θαλασσίων συνόρων, ως εκ του αποτελέσματος, είναι σίγουρο ότι και αυτή πρόκειται μία συμφωνία με πολιτικές προεκτάσεις και μηνύματα ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τη νομιμότητα.

Αποτελεί συμφωνία ιστορικής σημασίας; Προφανώς καθώς προσδίδει πρόσθετη αξία στην ήδη υφιστάμενη συμφωνία καθώς , εκτός από τις προβλέψεις για βυθό και υπέδαφος αφορά στη στήλη του θαλάσσιου ύδατος και στην επιφάνεια. Δηλαδή, πλήρη εκμετάλλευση του θαλασσίου χώρου. Η Ιταλία ακολούθησε την ίδια τακτική, όπως και το 1977, σε ό, τι αφορά στα «ιστορικά» αλιευτικά δικαιώματα της και αυτό που βγαίνει ως κύριο συμπέρασμα είναι ότι η συμφωνία του 2020, έγινε δυνατή αφού η ελληνική πλευρά συμβιβάστηκε με αυτό, με τα δικαιώματα, βεβαίως, των Ιταλών αλιέων να περιγράφονται σαφώς ως προς τους περιορισμούς της αλιείας.

Τι κερδίζει η Ελλάδα στον πολιτικό στίβο; Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και επισημαίνεται η αυτονόητη σημασία του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων κατά μήκος όλων των ηπειρωτικών ακτών της επικράτειας. Βέβαια, αυτή η Συμφωνία, μπορεί να δημιουργεί ένα διπλωματικό προηγούμενο για την Ελλάδα, πλην όμως μπορεί να θεωρηθεί ως ο προπομπός για παρόμοιες συμφωνίες με άλλα γειτονικά κράτη.

Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με έξι κράτη – Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία – και αυτή η Συμφωνία με την Ιταλία θα ήταν πιο αποτελεσματική και αποφασιστική αν ταυτόχρονα με αυτήν η Ελλάδα κατάθετε επίσημα στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες ολόκληρης της ΑΟΖ της. Με λίγα λόγια να καθιερώσει το δικαίωμα απόκτησης αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Με αυτόν το τρόπο θα αποφευχθεί η δημιουργία «κενών» περιοχών που προκύπτουν με τη διαδικασία των τμηματικών συμφωνιών εν αναμονή συμφωνίας με τα λοιπά ενδιαφερόμενα κράτη, όπως λ.χ. συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την επήρεια του Καστελόριζου.

Μπορεί κάποιος να πει ότι η συμφωνία έγινε μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελόριζου δεν υπάρχουν. Ο νοών νοείτω. Όλοι σχεδόν, που παρακολουθούν τα πράγματα από την πλευρά της Ελλάδας, συμφωνούν ότι το κομβικό και πιο κρίσιμο σημείο είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο. Οι συνομιλίες με αυτήν άρχισαν το 2006 χωρίς βέβαια κάποιο αποτέλεσμα. Παρόλο που αποδέχεται ως μέθοδο οριοθέτησης την Μέση Γραμμή και ότι τα νησιά παράγουν πλήρη επήρεια, οι τουρκικές διεκδικήσεις στην Αν. Μεσόγειο, την έχουν καταστήσει δισταχτική καθότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε διένεξη τρίτων. Αν τώρα η Ελλάδα επιμείνει στην συνέχιση της πρακτικής των τμηματικών συμφωνιών και δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα με την Αίγυπτο, τότε αυτό που θα συμβεί είναι η παραμονή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, η απώλεια των λειτουργικών ζωνών του Καστελόριζου και η απώλεια κοινών θαλασσίων συνόρων με την Κύπρο.

Τούτων δοθέντων η συμφωνία Ελλάδος – Ιταλίας για την ΑΟΖ έχει στρατηγική αξία και νόημα εφόσον θα έχει συνέχεια με μια αντίστοιχη μελλοντική συμφωνία με Αίγυπτο καθώς αν αυτό επιτευχθεί , θα αλλάξει τα σημερινά δεδομένα που δημιούργησε το μνημόνιο Ερντογάν- Σάρατζ . Και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές ότι αποτελεί μέρος της Ελληνικής στρατηγικής δεδομένου ότι υπάρχουν και αναγνώσεις που λένε ότι η Ελλάδα έστρεψε το ενδιαφέρον της στο Ιόνιο για να αποφύγει την σύγκρουση με την Τουρκία στο Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο .

Άρα συμπερασματικά αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι κινήσεις της Ελλάδος στοχεύουν στην συμφωνία με Αίγυπτο . Αν αυτό γίνει δυνατόν , τότε ίσως ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων .

Πηγή:  kathimerini.gr

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .