Σημαντική η ερχόμενη Τρίτη για την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα – Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα για την Γνωμοδότηση επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων»

21 Απριλίου, 2017 09:33 Επιμέλεια: /

meteora apo aer

Συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη 25 Απριλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στις 5.00 το απόγευμα.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν ξεχωρίζει το 13ο  θέμα με εισηγητή το κ. Αγοραστό και αφορά  την Γνωμοδότηση επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων», προς εφαρμογή του άρθρου 2 παρ.2 του Ν 2351/1995 (Φ.Ε.Κ.:225/Α’/01-11-1995).

Πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα που αν και η απόφαση είναι γνωμοδοτική , θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκδοση του Προεδρικού  Διατάγματος.

Ο Νόμος Ν 2351/1995 αναφέρει:

Άρθρο 1-Αναγνώριση

 1. Η περιοχή των Μετεώρων αναγνωρίζεται ως ιερή. Η αναγνώριση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των μνημείων της περιοχής και των κειμηλίων που βρίσκονται σ΄αυτά, καθώς και στη διασφάλιση του ιδιαίτερου θρησκευτικού της χαρακτήρα.
  Η πιο πάνω αναγνώριση δεν θίγει την προστασία της περιοχής αυτής ως μνημείου, τόπου και αρχιτεκτονικού συνόλου που προβλέπεται στη Σύμβαση για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης, που υπογράφηκε στη Γρενάδα το 1985 και κυρώθηκε με το ν. 2039/1992 (ΦΕΚ 61 Α΄).
  3. Τα όρια της περιοχής αυτής καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, που εκδίδεται μετά από γνώμη της Σύναξης Ιερών Μονών Μετεώρων, του οικείου Νομαρχιακού Συμβουλίου, της Κοινότητας Καστρακίου και του Δήμου Καλαμπάκας, με γνώμονα την αδιακώλυτη άσκηση του μοναχικού βίου και της θείας λατρείας.
  4. Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται χρήση γης ή εκμετάλλευση ή άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας που μπορεί να διαταράξει με οποιονδήποτε τρόπο τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής ή να παρακωλύσει την άσκηση του μοναχικού βίου ή της θείας λατρείας.
  Άρθρο 2 – Απαγόρευση εμπορικής εκμετάλλευσης και λοιποί περιορισμοί
  1. Η κινηματογράφηση, η φωτογράφηση και η χρήση της σχετικής εικονοληψίας με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας της ιερής περιοχής των Μετεώρων δεν επιτρέπεται χωρίς την άδεια του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνώμη της Σύναξης των Ιερών Μονών των Μετεώρων.
  2. Με την επιφύλαξη της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 1 του παρόντος η άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η κατασκήνωση, η διανυκτέρευση, η εκτέλεση καλλιτεχνικών παραστάσεων ή εκδηλώσεων, καθώς και η εκτέλεση ασκήσεων ή επιδείξεων ανεμοπτερισμού στην περιοχή αυτή, υποβάλλεται ως προς το είδος, τον τόπο, τον χρόνο και την διάρκειά τους σε περιορισμούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν την αδιακώλυτη άσκηση του μοναχικού βίου και της θείας λατρείας. Οι περιορισμοί αυτοί καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, γνώμη της Συνάξεως των Ιερών Μονών των Μετεώρων και γνώμη του οικείου νομαρχιακού συμβουλίου.
  3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων για την έκδοση οικοδομικών αδειών, όπως ισχύουν κάθε φορά, η ανέγερση, η προσθήκη, η κατεδάφιση, η συντήρηση, η επισκευή, η μετασκευή και η εσωτερική ή εξωτερική διαρρύθμιση οικοδομημάτων στην ιερή περιοχή των Μετεώρων επιτρέπεται μόνο μετά από προηγούμενη άδεια, που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού μετά από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Προκειμένου για τους λατρευτικούς χώρους των Ιερών Μονών των Μετεώρων η άδεια χορηγείται μετά από σύμφωνες αποφάσεις της Σύναξης των Ιερών Μονών των Μετεώρων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».

Να αναφέρουμε ότι υπάρχουν προτάσεις και για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας την Δευτέρα και λήψη απόφασης επί του θέματος.

Πάντως προτάσεις για τις δράσεις στα Μετέωρα είχαν καταθέσει με υπόμνημα διάφοροι φορείς της Καλαμπάκας , όπως και η 19η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.
 • ΟΧΙάς

  Το έγγραφο-γνωμοδότηση του δήμου Καλαμπάκας προς την αρχαιολογία το έχουν υπόψη οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.