Σημαντική η ερχόμενη Τρίτη για την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα – Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα για την Γνωμοδότηση επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων»

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
21 Απριλίου 2017, 09:33

Συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη 25 Απριλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στις 5.00 το απόγευμα.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν ξεχωρίζει το 13ο  θέμα με εισηγητή το κ. Αγοραστό και αφορά  την Γνωμοδότηση επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων», προς εφαρμογή του άρθρου 2 παρ.2 του Ν 2351/1995 (Φ.Ε.Κ.:225/Α’/01-11-1995).

Πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα που αν και η απόφαση είναι γνωμοδοτική , θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκδοση του Προεδρικού  Διατάγματος.

Ο Νόμος Ν 2351/1995 αναφέρει:

Άρθρο 1-Αναγνώριση

 1. Η περιοχή των Μετεώρων αναγνωρίζεται ως ιερή. Η αναγνώριση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των μνημείων της περιοχής και των κειμηλίων που βρίσκονται σ΄αυτά, καθώς και στη διασφάλιση του ιδιαίτερου θρησκευτικού της χαρακτήρα.
  Η πιο πάνω αναγνώριση δεν θίγει την προστασία της περιοχής αυτής ως μνημείου, τόπου και αρχιτεκτονικού συνόλου που προβλέπεται στη Σύμβαση για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης, που υπογράφηκε στη Γρενάδα το 1985 και κυρώθηκε με το ν. 2039/1992 (ΦΕΚ 61 Α΄).
  3. Τα όρια της περιοχής αυτής καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, που εκδίδεται μετά από γνώμη της Σύναξης Ιερών Μονών Μετεώρων, του οικείου Νομαρχιακού Συμβουλίου, της Κοινότητας Καστρακίου και του Δήμου Καλαμπάκας, με γνώμονα την αδιακώλυτη άσκηση του μοναχικού βίου και της θείας λατρείας.
  4. Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται χρήση γης ή εκμετάλλευση ή άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας που μπορεί να διαταράξει με οποιονδήποτε τρόπο τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής ή να παρακωλύσει την άσκηση του μοναχικού βίου ή της θείας λατρείας.
  Άρθρο 2 – Απαγόρευση εμπορικής εκμετάλλευσης και λοιποί περιορισμοί
  1. Η κινηματογράφηση, η φωτογράφηση και η χρήση της σχετικής εικονοληψίας με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας της ιερής περιοχής των Μετεώρων δεν επιτρέπεται χωρίς την άδεια του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνώμη της Σύναξης των Ιερών Μονών των Μετεώρων.
  2. Με την επιφύλαξη της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 1 του παρόντος η άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η κατασκήνωση, η διανυκτέρευση, η εκτέλεση καλλιτεχνικών παραστάσεων ή εκδηλώσεων, καθώς και η εκτέλεση ασκήσεων ή επιδείξεων ανεμοπτερισμού στην περιοχή αυτή, υποβάλλεται ως προς το είδος, τον τόπο, τον χρόνο και την διάρκειά τους σε περιορισμούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν την αδιακώλυτη άσκηση του μοναχικού βίου και της θείας λατρείας. Οι περιορισμοί αυτοί καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, γνώμη της Συνάξεως των Ιερών Μονών των Μετεώρων και γνώμη του οικείου νομαρχιακού συμβουλίου.
  3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων για την έκδοση οικοδομικών αδειών, όπως ισχύουν κάθε φορά, η ανέγερση, η προσθήκη, η κατεδάφιση, η συντήρηση, η επισκευή, η μετασκευή και η εσωτερική ή εξωτερική διαρρύθμιση οικοδομημάτων στην ιερή περιοχή των Μετεώρων επιτρέπεται μόνο μετά από προηγούμενη άδεια, που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού μετά από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Προκειμένου για τους λατρευτικούς χώρους των Ιερών Μονών των Μετεώρων η άδεια χορηγείται μετά από σύμφωνες αποφάσεις της Σύναξης των Ιερών Μονών των Μετεώρων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».

Να αναφέρουμε ότι υπάρχουν προτάσεις και για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας την Δευτέρα και λήψη απόφασης επί του θέματος.

Πάντως προτάσεις για τις δράσεις στα Μετέωρα είχαν καταθέσει με υπόμνημα διάφοροι φορείς της Καλαμπάκας , όπως και η 19η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 • ΟΧΙάς

  Το έγγραφο-γνωμοδότηση του δήμου Καλαμπάκας προς την αρχαιολογία το έχουν υπόψη οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .