Στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής «Γουδοβάσδας» – Πιστοί στο έθιμο διανυκτέρευσης στο παλιό Μοναστήρι οι Καλομοιριώτες

26 Ιουλίου, 2014 08:58 Επιμέλεια: /

cms-image-000058991

Η σημερινή Καλομοίρα απέχει από την Καλαμπάκα 28 χιλιόμετρα και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 650 – 720 μέτρων .
Όμως η αρχική τοποθεσία του οικισμού ήταν σε άλλο σημείο πολύ πιο πάνω από τη σημερινή του θέση .
Το παλαιό όνομα του αρχικού οικισμού ήταν «Γουδοβάσδα» .
Βλάχικη λέξη που προκύπτει από τη λέξη Γκούβα = τρύπα βαθιά, δεδομένου ότι ήταν κτισμένη σε ένα βαθούλωμα ανάμεσα στα βουνά «Στρούγκου» και «Κόκκινο» , σε υψόμετρο 1050 μέτρα .
Το 1844, λόγω των ληστρικών επιδρομών, το παλαιό χωριό εγκαταλείφθηκε και άρχισε να χτίζεται το νέο, 14 χιλιόμετρα πιο κάτω, το οποίο το 1928 μετονομάστηκε σε «Καλομοίρα» .
Στο χώρο αυτόν , δηλαδή στη θέση του αρχικού οικισμού , υπάρχει και σώζεται ακέραια και σε καλή κατάσταση το καθολικό του παλιού μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής .
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην παλαιά «Γουδοβάσδα» κατασκευάστηκε το 1760, ενώ οι αγιογραφίες που βρίσκονται στο εσωτερικό της πιθανότατα έγιναν το 1779 όπως μας πληροφορεί σχετική επιγραφή επί επισκόπου Παρθενίου .
Ο αγιογραφικός διάκοσμος είναι εξαιρετικός και πλουσιότατος με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο που κοσμεί το ιερό βήμα .
Εδώ λοιπόν οι Καλομοιριώτες τιμούν την Αγία Παρασκευή με μεγάλο πανηγύρι που κρατά δύο μέρες .
Έτσι και εφέτος το απόγευμα της Πέμπτης τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός και τηρήθηκε το έθιμο της διανυκτέρευσης στο χώρο γύρω από την εκκλησία καθώς το πρωί ξεκινάει ο Όρθρος και η Πανηγυρική θεία λειτουργία .
Στο μεσοδιάστημα μεταξύ εσπερινού και όρθρου η λαϊκή παράδοση πήρε τα ηνία δίνοντας ξεχωριστό χρώμα αποδεικνύοντας πόσο συνυφασμένα είναι η πίστη και η παράδοση στην Ελληνική πραγματικότητα .
Μετά την Θεία λειτουργία προσφέρεται παραδοσιακό φαγητό σε όλους τους φιλέορτους όπως το θέλει δηλαδή η παράδοση .

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.