Στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής «Γουδοβάσδας» – Πιστοί στο έθιμο διανυκτέρευσης στο παλιό Μοναστήρι οι Καλομοιριώτες

admin
admin
26 Ιουλίου 2014, 08:58

Η σημερινή Καλομοίρα απέχει από την Καλαμπάκα 28 χιλιόμετρα και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 650 – 720 μέτρων .
Όμως η αρχική τοποθεσία του οικισμού ήταν σε άλλο σημείο πολύ πιο πάνω από τη σημερινή του θέση .
Το παλαιό όνομα του αρχικού οικισμού ήταν «Γουδοβάσδα» .
Βλάχικη λέξη που προκύπτει από τη λέξη Γκούβα = τρύπα βαθιά, δεδομένου ότι ήταν κτισμένη σε ένα βαθούλωμα ανάμεσα στα βουνά «Στρούγκου» και «Κόκκινο» , σε υψόμετρο 1050 μέτρα .
Το 1844, λόγω των ληστρικών επιδρομών, το παλαιό χωριό εγκαταλείφθηκε και άρχισε να χτίζεται το νέο, 14 χιλιόμετρα πιο κάτω, το οποίο το 1928 μετονομάστηκε σε «Καλομοίρα» .
Στο χώρο αυτόν , δηλαδή στη θέση του αρχικού οικισμού , υπάρχει και σώζεται ακέραια και σε καλή κατάσταση το καθολικό του παλιού μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής .
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην παλαιά «Γουδοβάσδα» κατασκευάστηκε το 1760, ενώ οι αγιογραφίες που βρίσκονται στο εσωτερικό της πιθανότατα έγιναν το 1779 όπως μας πληροφορεί σχετική επιγραφή επί επισκόπου Παρθενίου .
Ο αγιογραφικός διάκοσμος είναι εξαιρετικός και πλουσιότατος με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο που κοσμεί το ιερό βήμα .
Εδώ λοιπόν οι Καλομοιριώτες τιμούν την Αγία Παρασκευή με μεγάλο πανηγύρι που κρατά δύο μέρες .
Έτσι και εφέτος το απόγευμα της Πέμπτης τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός και τηρήθηκε το έθιμο της διανυκτέρευσης στο χώρο γύρω από την εκκλησία καθώς το πρωί ξεκινάει ο Όρθρος και η Πανηγυρική θεία λειτουργία .
Στο μεσοδιάστημα μεταξύ εσπερινού και όρθρου η λαϊκή παράδοση πήρε τα ηνία δίνοντας ξεχωριστό χρώμα αποδεικνύοντας πόσο συνυφασμένα είναι η πίστη και η παράδοση στην Ελληνική πραγματικότητα .
Μετά την Θεία λειτουργία προσφέρεται παραδοσιακό φαγητό σε όλους τους φιλέορτους όπως το θέλει δηλαδή η παράδοση .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .