Στο Μαλακάσι οι γυναίκες του Συλλόγου Μετσόβου

admin
admin
19 Σεπτεμβρίου 2016, 09:41

Με πρωτοβουλία του δραστήριου π. Αποστόλου Αναστασίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των γυναικών του Συλλόγου Μετσόβου Ιωαννίνων στο Μαλακάσι. Όλο το χωριό ανέμενε με χαρά την προγραμματισμένη επίσκεψη των γυναικών από το γειτονικό Μέτσοβο.

Οι γυναίκες του Συλλόγου Μετσόβου παρευρέθηκαν στην Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου Μαλακασίου, αφού σήμερα  17 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Απόστολος είπε λίγα λόγια για την ζωή των Αγίων γυναικών που τιμούμε σήμερα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο άκαμπτο φρόνημα της νεαρής Πίστης απέναντι στον αυτοκράτορα Ανδριανό που προσπαθούσε να την πείσει να αρνηθεί τον Χριστό αλλά και στο σθένος που απέδειξαν και οι αδερφές της. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης των τριών αδερφών ήταν να διατάξει ο αυτοκράτορας τον αποκεφαλισμό τους.

Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρείς μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.

Αφού τόνισε και την σημασία της πίστης σήμερα, τελειώνοντας το Θείο Λόγο ο π. Απόστολος δεν έκρυψε την χαρά του για την επίσκεψη των γυναικών του Συλλόγου Μετσόβου και τις ευχαρίστησε θερμά για τη παρουσία τους στο Μαλακάσι.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι γυναίκες του Συλλόγου Μετσόβου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον εφημέριο του ναού αλλά και τους κατοίκους του χωριού αφού τους προσφέρθηκε παραδοσιακή φιλοξενία.

Πριν την αναχώρηση τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου και να δουν από κοντά όλα αυτά τα εκθέματα μιας άλλης εποχής. Αξίζει να σημειώσω πως το Λαογραφικό Μουσείο πραγματικά κοσμεί το Μαλακάσι και αποτελεί μια σπουδαία προσπάθεια ιδιαίτερα των μελών του Συλλόγου Μαλακασιωτών αλλά και των κατοίκων του χωριού αφού θέλησαν με αυτό τον τρόπο να κρατήσουν ζωντανή την τοπική λαογραφική παράδοση.

Ίσως ειδικά σήμερα σε μία εποχή που συνεχώς αλλάζει και έχει μια τάση παγκοσμιοποίησης αυτός να είναι ο τρόπος για να κρατηθούμε ενωμένοι. Η πίστη και η παράδοση. Από την μία πλευρά η Ελληνορθόδοξη πίστη, η ομολογία μας στον Χριστό, όπως έκαναν δηλαδή και οι τρεις κόρες της Αγίας Σοφίας και από την άλλη πλευρά η παράδοση, αυτό το ιστορικό κομμάτι που οφείλουμε να το κρατάμε ζωντανό.. Τόσο για να θυμόμαστε τις ρίζες μας όσο και για να πορευόμαστε στο μέλλον.

Δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε τον εφημέριο του ναού, τα μέλη του Συλλόγου Μαλακασιωτών αλλά και τους κατοίκους του χωριού για την προσπάθεια τους αυτή να κρατήσουν ζωντανά τα ορεινά χωριά μας!

Πηνελόπη Σάρρου

Πτυχιούχος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Φοιτήτρια Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .