Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η συνάντηση Highline στα Μετέωρα – Την Δευτέρα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
1 Απριλίου 2017, 08:28

Επιστολή και από τον τοποτηρητή της Ι. Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων – Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο

Στην συνεδρίαση της  προσεχής Τρίτης  του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου  θα συζητηθεί  , σύμφωνα με την ανακοινωθείσα Ημερήσια διάταξη  η αίτηση του ιδιώτη κ. Θεοδώρου  που αφορά  την πραγματοποίηση  συνάντησης  Highline  στους βράχους των Μετεώρων που ανακοινώθηκε ήδη  ότι θα πραγματοποιηθεί  από 17 έως 23 Απριλίου. Ωστόσο την Δευτέρα αναμένεται , σύμφωνα με πληροφορίες μας , να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων κατά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του ιδιώτη καθώς , όπως τονίζεται στα Ασφαλιστικά Μέτρα ,  αυτή η δράση παραβιάζει κατ΄ αρχήν τον  σχετικό νόμο , δεν έχει λάβει την άδεια των  αρμοδίων  υπηρεσιών και φυσικά προσβάλει τον  ζωντανό μοναστικό κέντρο της Αγίας Λιθοπόλεως των Μετεώρων .

Να σημειώσουμε επίσης ότι η ανακοινωθείσα δράση του ιδιώτη δε τυγχάνει της συνεργασίας και στήριξης  του Δήμου Καλαμπάκας όπως σχετικά  τόνισε ο  Αντιδήμαρχος  Τουρισμού κ.  Κώστας Ράντος στο Ράδιο Σταγών.

Στον αντίποδα , όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση  του διοργανωτή ,  για πρώτη φορά στα Μετέωρα οργανώνεται  μια συνάντηση Highline ενάντια σε όλες τις απειλές της απαγόρευσης του Highlining της Αναρρίχησης ,  του BASE jumping και όλων των υπαίθριων δραστηριοτήτων .

Ωστόσο η  ανακοινωθείσα μεμονωμένη δράση προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των Ιερών Μονών και  της Μητροπόλεως  αλλά και πολλών άλλων ακόμα με κορυφαία την στάση  του Δήμου Καλαμπάκας , κάτι που δείχνει την έντονη ανησυχία από τέτοιου είδους οργανώσεις στα Μετέωρα .

Πάντως  στην πρόσκληση – Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίας του Κ.Α.Σ  την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 και   ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού , το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση επί της αιτήσεως του κ. Θεοδώρου  .

Σύμφωνα με πληροφορίες μας εισήγηση επί του θέματος  έχει υποβάλλει  η τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία ενώ σχετικό έγγραφο,  με το οποίο επισημαίνονται οι προβληματισμοί και ανησυχίες  της Μητρόπολης , φέρεται να απέστειλε και ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ , Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος .

Στα θέματα  της ημερήσιας διάταξης  αρμοδιότητας της  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ και με εισηγήτρια την κ.  Σ. Χούλια – Καπελώνη το 11ο θέμα  αφορά  την «Έγκριση ή μη αιτήματος του Βασιλείου Θεοδώρου για την διεξαγωγή διεθνούς διοργάνωσης με τίτλο »Συνάντηση για Highline (Σχοινοβασία) στη βραχώδη περιοχή Μετεώρων από 17 έως 23 Απριλίου 2017».

Είναι σαφές ότι η σχετική αίτηση του κ. Θεοδώρου μάλλον θα έρθει αντιμέτωπη με τον ισχυρισμό ότι η κείμενη  νομοθεσία που αφορά την προστασία των Μετεώρων κάτι που ίσως δεν μπορεί να παραβλέπεται από τις όποιες  μελλοντικές δράσεις προγραμματίζονται στον ιερούς βράχους  των  Αγίων Μετεώρων .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .