Στο Καστράκι : Εκδήλωση μνήμης για τους 36 εκτελεσθέντες την περίοδο της Γερμανο- Ιταλικής κατοχής 1941-1944

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
16 Οκτωβρίου 2016, 11:38

Ο Οκτώβριος είναι για την Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή  ένας μήνας μαρτυρικών θυμήσεων καθώς την περίοδο της Γερμανο- Ιταλικής κατοχής οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν  σειρά εγκλημάτων  πολέμου κατά των Ελλήνων   , κατά της χώρας , κατά  του πολιτισμού της .

Ανθρώπινες  αθώες υπάρξεις εκτελέσθηκαν αγρίως ή οδηγήθηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς , εκκλησίες , μοναδικά μνημεία  της πίστης και του πολιτισμού ,παραδόθηκαν στις φλόγες , ο πλούτος της χώρας λεηλατήθηκε και εκλάπη , η πρόοδος και η ευημερία  της χώρας σταμάτησαν , η πείνα και η δυστυχία οδήγησε  χιλιάδες ελλήνων στον θάνατο . ‘Όλα αυτά όχι μόνο δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχαστούν αλλά πρέπει να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και αντίστασης σε κάθε τι που επιδιώκει  σήμερα να αφελληνίσει την  χώρα .

Ωστόσο ο ίδιος μήνας είναι ταυτόχρονα και μήνας  ελευθερίας  για την χώρα , την Καλαμπάκα και την περιοχή  ,πληρώνοντας μια αίμα και θυσίες την ελευθερία .

Για όλα αυτά τα γεγονότα σήμερα  Κυριακή στο Καστράκι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 36 εκτελεσθέντες πατριώτες Καστρακινούς την περίοδο 1941 – 1944 . Μετά την Θεία λειτουργία  εκφωνήθηκε ομιλία από τον  γνωστό  Καστρακινό δάσκαλο και συγγραφέα  Θανάση Τσαγκρασούλη , που αναφέρθηκε στην τραγική περίοδος της κατοχής και της αντίστασης των Ελλήνων  κατά των ναζί αλλά και τις εκτελέσεις Καστρακινών από τους Γερμανούς .

Ο ομιλητής επεσήμανε την απουσία ενδιαφέροντος των δημοτικών αρχών να ανεγείρουν στον τόπο εκτέλεσης των δεκατριών Καστρακινών  πατριωτών μνημείο στην μνήμη τους , κάτι , που όπως είπε , πρέπει να γίνει απαραίτητα . Μάλιστα σε κάποια αποστροφή της ομιλίας του τόνισε χαρακτηριστικά : «…όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα οι δήμαρχοι και  οι δημοτικές αρχές,  για την ανέγερση μνημείου , αλλά κάποιος εξ΄αυτών κατέστρεψε   και τον νερόμυλο … , Γιατί ; ρώτησα , για να καθαρίσει ο χώρος , μου απάντησαν . Από τι να καθαρίσει ο χώρος ; Από την ιστορία μας ;» ,  κατέληξε αποκαλώντας την πράξη αυτή και τους ίδιους  ανιστόρητους .

Τραγική στιγμή για το Καστράκι η εκτέλεση των  δεκατριών Καστρακινών , τρις εκ των οποίων μικρά παιδιά , στον κοινοτικό νερόμυλο στις 22 Σεπτεμβρίου  1944 κατά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων .

Τέλος προ του μνημείου πεσόντων τελέστηκε από τον εφημέριο π. Ιωάννη Παπαϊωάννου τρισάγιο .

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Χρήστος Σινάνης , ο Πρόεδρος Καστρακίου Περικλής Γιάννης , η Αντιδήμαρχος Μαρία Φροσυνάκη , η Δημοτική Σύμβουλος  Ευαγγελία Μπαντέκα , ο γνωστός ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης και πολλοί Κατρακινοί , συγγενείς των εκτελεσθέντων .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .