Στο Καστράκι : Εκδήλωση μνήμης για τους 36 εκτελεσθέντες την περίοδο της Γερμανο- Ιταλικής κατοχής 1941-1944

16 Οκτωβρίου, 2016 11:38 Επιμέλεια: /

dsd_7570_dce

Ο Οκτώβριος είναι για την Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή  ένας μήνας μαρτυρικών θυμήσεων καθώς την περίοδο της Γερμανο- Ιταλικής κατοχής οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν  σειρά εγκλημάτων  πολέμου κατά των Ελλήνων   , κατά της χώρας , κατά  του πολιτισμού της .

Ανθρώπινες  αθώες υπάρξεις εκτελέσθηκαν αγρίως ή οδηγήθηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς , εκκλησίες , μοναδικά μνημεία  της πίστης και του πολιτισμού ,παραδόθηκαν στις φλόγες , ο πλούτος της χώρας λεηλατήθηκε και εκλάπη , η πρόοδος και η ευημερία  της χώρας σταμάτησαν , η πείνα και η δυστυχία οδήγησε  χιλιάδες ελλήνων στον θάνατο . ‘Όλα αυτά όχι μόνο δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχαστούν αλλά πρέπει να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και αντίστασης σε κάθε τι που επιδιώκει  σήμερα να αφελληνίσει την  χώρα .

Ωστόσο ο ίδιος μήνας είναι ταυτόχρονα και μήνας  ελευθερίας  για την χώρα , την Καλαμπάκα και την περιοχή  ,πληρώνοντας μια αίμα και θυσίες την ελευθερία .

Για όλα αυτά τα γεγονότα σήμερα  Κυριακή στο Καστράκι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 36 εκτελεσθέντες πατριώτες Καστρακινούς την περίοδο 1941 – 1944 . Μετά την Θεία λειτουργία  εκφωνήθηκε ομιλία από τον  γνωστό  Καστρακινό δάσκαλο και συγγραφέα  Θανάση Τσαγκρασούλη , που αναφέρθηκε στην τραγική περίοδος της κατοχής και της αντίστασης των Ελλήνων  κατά των ναζί αλλά και τις εκτελέσεις Καστρακινών από τους Γερμανούς .

Ο ομιλητής επεσήμανε την απουσία ενδιαφέροντος των δημοτικών αρχών να ανεγείρουν στον τόπο εκτέλεσης των δεκατριών Καστρακινών  πατριωτών μνημείο στην μνήμη τους , κάτι , που όπως είπε , πρέπει να γίνει απαραίτητα . Μάλιστα σε κάποια αποστροφή της ομιλίας του τόνισε χαρακτηριστικά : «…όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα οι δήμαρχοι και  οι δημοτικές αρχές,  για την ανέγερση μνημείου , αλλά κάποιος εξ΄αυτών κατέστρεψε   και τον νερόμυλο … , Γιατί ; ρώτησα , για να καθαρίσει ο χώρος , μου απάντησαν . Από τι να καθαρίσει ο χώρος ; Από την ιστορία μας ;» ,  κατέληξε αποκαλώντας την πράξη αυτή και τους ίδιους  ανιστόρητους .

Τραγική στιγμή για το Καστράκι η εκτέλεση των  δεκατριών Καστρακινών , τρις εκ των οποίων μικρά παιδιά , στον κοινοτικό νερόμυλο στις 22 Σεπτεμβρίου  1944 κατά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων .

Τέλος προ του μνημείου πεσόντων τελέστηκε από τον εφημέριο π. Ιωάννη Παπαϊωάννου τρισάγιο .

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Χρήστος Σινάνης , ο Πρόεδρος Καστρακίου Περικλής Γιάννης , η Αντιδήμαρχος Μαρία Φροσυνάκη , η Δημοτική Σύμβουλος  Ευαγγελία Μπαντέκα , ο γνωστός ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης και πολλοί Κατρακινοί , συγγενείς των εκτελεσθέντων .

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.