Στο 19ο Αντάμωμα Χασιωτών : Οι γυναίκες της Θεοτόκου με Χασιώτικη φορεσιά

admin
admin
25 Μαΐου 2015, 07:54

Στο φετινό Αντάμωμα Χασιωτών οι γυναίκες της Θεοτόκου έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στον τρανό χορό με τις  «Χασιώτικες φορεσιές» .

Η φορεσιά και ο καλλωπισμός των γυναικών από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα αποτελούν στοιχεία παράδοσης και σηματοδοτούν τις ιστορικές και κοινωνικές αλλαγές του κάθε τόπου και λαού και την εξέλιξη και τις επιδράσεις της μόδας .

Στα Χάσια οι γυναίκες όπως βλέπουμε στις παλιές φωτογραφίες και από τις μαρτυρίες γυναικών , που φόρεσαν παραδοσιακές στολές ,  φορούσαν στις γιορτές και όταν γίνονταν νύφες το παραδοσιακό φόρεμα με κορμό , πιέτες και αρματωμένο με τρέσες και κορδέλες .

Επίσης φορούσαν τη μεταξωτή ποδιά ,  ασημοζώναρο και στο κεφάλι το μαντήλι δεμένο «μπεράτι» . Το φόρεμα αντικατέστησε την μάλλινη υφαντή φούστα με τα πολλά λαγκιόλια και κέντημα στον ποδόγυρο . Τη μάλλινη φούστα τη φορούσαν καθημερινά .

Κοντογούνι δεν φορούσαν , μόνο μερικές γυναίκες σε μεγάλη ηλικία φορούσαν «ντουλαμάδες» ή «σαίδια» , ή ένα είδος «σιγκούνι» που ακόμα και η ονομασία δείχνει τη ξενόφερτη προέλευση .

Για να τονίσουμε την Ελληνικότητα της «Χασιώτικης» φορεσιάς δανειστήκαμε κάτι από το στυλ του αρχαίου ελληνικού ιματίου , που έπεφτε πάνω από τον χιτώνα και είχε   πτυχώσεις .

Η ιδέα ήταν της Σιούτα Ελένη , φιλολόγου καθηγήτριας που ασχολήθηκε με την λαογραφία στα Χάσια . Ο οίκος νυφικών Σόφης Μαύρου – Τζουβάρα «Δημιούργησε» την πανέμορφη Χασιώτικη φορεσιά με ελάχιστη αμοιβή και την ευχαριστούμε γιατί έβαλε φαντασία , μεράκι και στυλ .

Πιστεύουμε ότι κάναμε την αρχή και ότι είναι πλέον καιρός μέσα από ένα γόνιμο διάλογο και σεβόμενοι  την δική μας παράδοση , τα Χάσια να καθιερώσουν την δική τους παραδοσιακή φορεσιά .

       Η καθηγήτρια

                                                                                  Σιούτα Ελένη από Θεοτόκο Χασίων        

DSC_3152_DCE DSC_3154_DCE DSC_3200_DCE

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .