Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου : Ομόφωνα απερρίφθη η πρόταση της Ε.Ο.Ο.Α για αναρριχητικό φεστιβάλ στα Μετέωρα

admin
admin
16 Ιουλίου 2014, 19:21

Θετικό και για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για προστασία των Μετεώρων
Εγγεγραμμένο ως 37ο θέμα στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων που συζήτησε και έλαβε αποφάσεις το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την συνεδρία της Τρίτης 15 Ιουλίου 2014 , η ολομέλεια του οργάνου συζήτησε διεξοδικά το αίτημα – πρόταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης αναφορικά με την διοργάνωση Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ στα Μετέωρα, από 29 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2014 .
Μετά από πολύωρη συζήτηση και την κατάθεση των απόψεων τόσο από τον πρόεδρο της ΕΟΟΑ κ. Γεωργούλη , που παραβρέθηκε και υποστήριξε το αίτημα Ομοσπονδίας , όσο και τις εισηγήσεις από πλευράς υπηρεσίας ( Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά και της γενικής γραμματέας κ. Μενδώνη ) , η πρόταση απερρίφθη ομόφωνα με το σκεπτικό ότι μια τέτοια μεγάλη οργάνωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ιερό χώρο των Μετεώρων .
Να σημειώσουμε εδώ ότι η πρόταση της ΕΟΟΑ έκανε λόγο για 42 συνολικά βράχια που θα γίνονταν αναρριχήσεις κάτι που το ΚΑ.Σ τελικά δεν απεδέχθη και απέρριψε το αίτημα .
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για πρώτη ίσως φορά σε κάτι που αφορά δραστηριότητες εντός του ιερού χώρου των Μετεώρων , ήταν ομόφωνη δείχνοντας και την πολιτική βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού να μην επιτρέψει δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με την φύση του μνημείου που πέραν αυτού είναι και ζωντανό μοναστικό κέντρο ταυτόχρονα .
Ιδιαίτερα καυστικός , σύμφωνα με πληροφορίες του «stagon news» ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέλος του Κ.Α.Σ. που έθεσε πολλές φορές το ερώτημα στους οργανωτές γιατί το φεστιβάλ αναρρίχησης στα Μετέωρα και όχι στην Κάλυμνο !!
«Γιατί το φεστιβάλ αναρρίχησης στον Θείο χώρο των Μετεώρων και όχι αλλού ;» , ήταν η χαρακτηριστική φράση του που φαίνεται βάρυνε την στάση των μελών του Κ.Α.Σ που τελικά ομόφωνα απέρριψε το αίτημα της ΕΟΟΑ .
Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των άλλων μελλών του Κ.Α.Σ κάτι που δείχνει και τον γενικότερο προβληματισμό αναφορικά με την προστασία των Μετεώρων ως προστατευμένο μνημείο Παγκόσμιας φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς αλλά και ως ζων μοναστικό κέντρο της Ορθοδοξίας .
Να τονίσουμε εδώ ότι η ομόφωνη απόφαση του Κ.Α.Σ έχει βαρύνουσα σημασία και για την τύχη πολλών άλλων αιτημάτων που εκκρεμούν (βιντεοσκοπήσεις – κινηματογραφήσεις ) μεγάλων εμπορικών οίκων που επιθυμούν να χρησιμοποιούν τα Μετέωρα για την εξυπηρέτηση των διαφημιστικών τους στόχων .
Ειδικά τώρα για το αίτημα της ΕΟΟΑ αντιπροτάθηκε η λύση της χρήσης της βραχώδους συστάδας των βράχων στην περιοχή Αγίου Δημητρίου και Γάβρου Χασίων , που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αναρριχητική πίστα κάτι που προτείνει και σχετική μελέτη του Δήμου Καλαμπάκας που πρόσφατα επικαιροποιήθηκε και μπορεί να υλοποιηθεί , κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό από τους αιτούντες .
Τέλος να επισημάνουμε ότι όπως προκύπτει από τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στην συνεδρία του Κ.Α.Σ αναφορικά με την προστασία των Μετεώρων απέναντι σε διάφορες δράσεις , ότι σύντομα θα εκδοθεί Υπουργική απόφαση που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα .
Σε ότι αφορά τον ρόλο του Κ.Α.Σ να επισημάνουμε ότι γνωμοδοτεί, με ισχυρές θεσμικές εγγυήσεις αυτονομίας και ανεξαρτησίας για υποθέσεις μείζονος σημασίας, καθώς και για θέματα που παραπέμπονται σε αυτό από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο Συμβούλιο υποβάλλονται φάκελοι υποθέσεων για τις οποίες έχει αποκλεισθεί η δυνατότητα ν’ αντιμετωπισθούν σε επίπεδο Εφορειών Αρχαιοτήτων, Τοπικών Συμβουλίων ή Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τα προς γνωμοδότηση θέματα υποβάλλονται στο Συμβούλιο από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. Η συζήτηση των θεμάτων γίνεται με βάση την ημερήσια διάταξη, η οποία συντάσσεται από το Τμήμα Γραμματείας του Συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεως των αρμοδίων Διευθύνσεων, και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά τη συζήτηση ενός θέματος, ο φάκελος της υπόθεσης επιστρέφεται στην αρμόδια Διεύθυνση και συμπληρώνεται με τη Γνωμοδότηση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου. Ακολουθεί η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης επί του ζητήματος, για το περιεχόμενο της οποίας ο Υπουργός δεν δεσμεύεται από τη Γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .