Στην Πολυθέα Ασπροποτάμου : Το Πανηγύρι Παναγίας Φανερωμένης και το έθιμο της παρέας

Βαγγέλης Γκιάτας και Γρηγόρης Καλύβας
9 Σεπτεμβρίου 2015, 08:13

Στις 8 Σεπτεμβρίου   η Πολυθέα  , το όμορφο   αυτό  χωριό του Ασπροποτάμου  , πανηγυρίζει καθώς ο κεντρικός ναός  είναι αφιερωμένος στην Παναγία Φανερωμένη (Γενέθλιο Θεοτόκου ) .  Χθες και μετά το πέρας  της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας  οι Πολυθεάτες  πραγματοποίησαν  επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφάνων  στο ηρώο  πεσόντων  τιμώντας  όλους  τους   συγχωριανούς τους που έπεσαν  υπέρ   Πατρίδος  κατά την διάρκεια  των αγώνων  του έθνους  και στη συνέχεια  , κάτω απ΄ τα πλατάνια  , στο μεσοχώρι , πραγματοποίησαν  το πανηγύρι του χωριού τους με βλάχικο γλέντι , χορούς και τραγούδια .

Στην συνέχεια   ακολούθησε  η τράπεζα  με τα πλούσια εδέσματα  και ο  χορός από όλους ενώ  αναβίωσε  και το έθιμο της «παρέας» από ομάδα  του  τοπικό Πολιτιστικού Συλλόγου   που συνοδεία  μουσικών  οργάνων   , που παίζουν παραδοσιακά τραγούδια  , περνά από όλα τα σπίτια του χωριού και δέχονται την φιλοξενία των νοικοκυραίων  τους ανταλλάσοντας   ευχές για καλό Χειμώνα στα ξεχειμαδιά ,  μια και  η μέρα σηματοδοτεί  και την αναχώρηση  των κτηνοτρόφων  αλλά και όλων των Πολυθεατών  στις μόνιμες κατοικίες τους   , ανανεώνοντας το ραντεβού για το επόμενο Καλοκαίρι .

Το έθιμο αναβίωσε  για τρίτη συνεχή χρονιά , με τον πρόεδρο του χωριού και του πολιτιστικού Συλλόγου Παντελή Παπαδόπουλο να ευχαριστεί για την συμμετοχή των απανταχού Πολυθεατών στα δρώμενα του χωριού τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης των ηθών και εθίμων που , όπως είπε χαρακτηριστικά  , διαμορφώνουν την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής του Ασπροποτάμου , αλλά και της πλούσιας  ιστορίας  του .

Στις εκδηλώσεις από πλευράς δήμου παραβρέθηκαν  οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Βουρλίτσης και Χρήστος Παπαγεωργίου . Χαιρετίζοντας  ο κ. Βουρλίτσης  μετέφερε τις  ευχές του Δημάρχου Χρήστου Σινάνη και γενικότερα της δημοτικής αρχής υπογραμμίζοντας  πως ο δήμος στηρίζει όλες τι δράσεις των φορέων του Ασπροποτάμου που αναφέρονται στην ιστορία και παράδοση .

 Ιστορικά στοιχεία για Πολυθέα

Στους πρόποδες του όρους Νεραΐδα (2144 μ.), κοντά στην συμβολή του Αχελώου με τον Κρανιώτικο ποταμό (περιοχή 3 ποτάμια), αγκαλιασμένο από ψηλά βουνά ,αγέρωχα ελάτια και αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται το χωριό Πολυθέα (1150μ.).

Το παλιό βλάχικο όνομα του ήταν Δραγοβίστι (ωραία θέα). Οι κάτοικοι μαγεμένοι από το τοπίο, δεν είχαν παρά μόνο μια επιλογή για την ονομασία του χωριού τους, Πολυθέα. Η ομορφιά πλανεύτρα, μοναδική, αλλάζει πρόσωπο ανάλογα με τις εποχές. Το χειμώνα στα λευκά, σου θυμίζει πως η φύση είναι ακόμα κυρίαρχη εδώ, έχοντας όμως τη διάθεση να σε φιλοξενήσει, να ανταμείψει την αγάπη σου για τον τόπο, χαρίζοντας σου απλόχερα μαγεμένες εικόνες. Το καλοκαίρι στα καταπράσινα, ζεστή και πράα, αναμιγνύεται με τις φωνές, το κελαιδισμα και τα ποτάμια. Πρώτος προορισμός για αυτούς που θέλουν ένα μέρος, δροσερό, παρθένο, γεμάτο γλυκιές περιπέτειες για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις.

Το χωριό κάηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1943 γι’αυτο και τα παραδοσιακά οικίσματα είναι λιγοστά. Παρόλα αυτά η αγάπη και το πείσμα των κατοίκων του, το αναγέννησαν κυριολεκτικά από τις στάχτες του. Στο κέντρο δεσπόζει η πλατεία, φιλοξενώντας μαζί με τους λάτρεις της περιοχής και 7 πελώρια πλατάνια, τα οποία τη στολίζουν μοναδικά. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Αγ. Δημήτριο και χτίστηκε το 1830 μ.Χ.

Η Πολυθέα , όπως και ολόκληρη η περιοχή  Ασπροποτάμου  , αποτελεί ιδανικό προορισμό για έναν φυσιολάτρη ή πεζοπόρο. Διαδρομές όπως αυτές που οδηγούν στην πηγή της Γκούρας (ΒΔ του οικισμού) ή στο ξέφωτο της Κιάρης, γνωρίζουν στον περιηγητή τις ομορφιές του τόπου. Διαδρομές ξεκούραστες, διέρχονται από πυκνό ελατοδάσος και οξιές, συναντούν ποταμάκια και μικρούς καταρράκτες, χαρίζοντας στον επισκέπτη όλα αυτά που του έχει στερήσει η ζωή της πόλης. Για τους πιο τολμηρούς, οι κορυφές Καπ Γκρας και Νεραΐδα (2144μ.) είναι πρόκληση. Τρόπαιο της κατάκτησης της κορυφής, η θέα όλου του ορεινού συμπλέγματος του Ασπροποτάμου. Επίσης η τοποθεσία «Φιαρίκα» προσφέρεται για τη φωτογράφηση της περιοχής, λόγω της πανοραμικής της θέσης .

polythea 2015 (13) polythea 2015 (12) polythea 2015 (11) polythea 2015 (10) polythea 2015 (9) polythea 2015 (8) polythea 2015 (7) polythea 2015 (6) polythea 2015 (5) polythea 2015 (4) polythea 2015 (3) polythea 2015 (2) polythea 2015 (1)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .