Στην Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων – Πλήθος προσκυνητών στον Πανηγυρικό Εσπερινό

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
5 Δεκεμβρίου 2018, 18:40

Πλήθος προσκυνητών συμμετείχαν στην σημερινή  λατρευτική ακολουθία  στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Νικολάου στον οποίο και είναι αφιερωμένο το καθολικό της .

Σήμερα  το απόγευμα πραγματοποιήθηκε  η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού παρουσία πλήθος προσκυνητών χοροστατούντος του Ηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτη  Πολυκάρπου . .

Αύριο  οι λατρευτικές ακολουθίες περιλαμβάνουν την τέλεση του όρθρου και της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας .

 

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου

Σε ότι αφορά τη Μονή να πούμε πως οι απαρχές της μοναστικής ζωής στο βράχο του «Αναπαυσά» τοποθετούνται στο 14ο αι. και η επωνυμία της μονής οφείλεται πιθανότατα σε κάποιον παλαιό κτήτορά της. Στη φάση αυτή ανήκει το μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, στους τοίχους του οποίου διατηρούνται λείψανα τοιχογραφιών. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε ριζικά κατά την πρώτη δεκαετία του 16ου αι., όταν ο μητροπολίτης Λαρίσης άγιος Διονύσιος ο Ελεήμων και ο έξαρχος Σταγών ιερομόναχος Νικάνωρ, που είναι οι κτήτορες της μονής, ανήγειραν το σημερινό καθολικό, το οποίο αγιογραφήθηκε από τον περίφημο Κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρελίτζα, το 1527.
Από την πρώτη δεκαετία του 20ου αι. η μονή εγκαταλείφθηκε και άρχισε να ερειπώνεται και στη δεκαετία του 1960 ανακαινίστηκε και αναστηλώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ενώ σήμερα , με την παρουσία του Καθηγουμένου Πολυκάρπου και της ολιγομελούς συνοδείας του , τη αμέριστη στήριξη του Μακαριστού  Σεραφείμ , η μονή βρίσκεται σε ανοδική πορεία .
Να επισημάνουμε πως οι τοιχογραφίες που διακοσμούν το μικρό καθολικό της μονής θεωρούνται από τα πιο σημαντικά σύνολα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, καθώς είναι το πιο παλιό γνωστό υπογεγραμμένο έργο του Θεοφάνη. Στην κτητορική επιγραφή πάνω από την είσοδο που οδηγεί από τον νάρθηκα στον κυρίως ναό διασώζεται η υπογραφή του ζωγράφου : «χειρός  Θεοφάνη μοναχού του εν τη Κρήτη Στρελίτζας !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .