Στην Καλαμπάκα προβλήθηκε σήμερα – Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Οι Τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» σε πρώτη προβολή στη Θεσσαλία

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
21 Ιανουαρίου 2018, 19:51

Το αδιαχώρητο έγινε πριν λίγο στην αίθουσα της Ψηφιακής Προβολής των Μετεώρων , αφού μικροί και μεγάλοι κατέκλυσαν τον χώρο.

Την Καλαμπάκα επέλεξε η  Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που  σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμπάκας, προέβη σήμερα Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018 στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Τελευταίοι των Ασπροπάρηδων», αφιερωμένο στους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Μετεώρων και στην άνιση μάχη που δίνουν με τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Το ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φλούλη, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του, δίνοντας μεγάλη χαρά στους συντελεστές του και σε όλη την ομάδα του Προγράμματος LIFE+ για τη διάσωση του Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν τα τελευταία ζευγάρια Ασπροπάρη στην Ελλάδας που ακροβατούν στο χείλος της εξαφάνισης, δίνοντας καθημερινά μια άνιση μάχη με τα δηλητηριασμένα δολώματα. Ανάμεσά τους, το τελευταίο ζευγάρι της περιοχής των Μετεώρων, που πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους στη χώρα. Μαζί τους, άνθρωποι της υπαίθρου, ορνιθολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, δασικοί υπάλληλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Θράκη ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών του εμβληματικού αυτού μεταναστευτικού γύπα.

Για τον Ασπροπάρη μίλησε ο Δημήτρης Βαβύλης , ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης  μερίμνησε η Ρούλα Τρίγγου.

Ο Ασπροπάρης είναι μικρότερος από τους άλλους γύπες, και  έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80% στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, αριθμώντας πλέον λιγότερα από 10 ζευγάρια. Πρόκειται για ένα είδος που ενώ πριν λίγες δεκαετίες ήταν κοινό στην ελληνική ύπαιθρο, σήμερα βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης. Η μείωση του πληθυσμού του είναι ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο και γι’ αυτό αποτελεί είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση.

Είχε πάντα στενή σχέση με τον άνθρωπο και ιδιαίτερα με την κτηνοτροφία, γι’ αυτό και εμφανίζεται σε πολλούς μύθους, θρύλους και παραδόσεις στις ορεινές κοινότητες της χώρας μας, αλλά και σε λαϊκές παραδόσεις πολλών άλλων χωρών. Είναι ο μοναδικός γύπας που μεταναστεύει και κάθε χρόνο διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να φτάσει στους τόπους διαχείμασής του στην Αφρική, επιστρέφοντας και πάλι στην Ελλάδα την άνοιξη.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .