Στην ιστορία πέρασε το 19ο Αντάμωμα Χασίων ( 210 Φωτογραφίες)

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
24 Μαΐου 2015, 13:19

Το 19ο Αντάμωμα Χασίων πραγματοποιήθηκε  σήμερα Κυριακή 24 Μαΐου στον χώρο αναψυχής του Αγίου Θεοδοσίου όπου και το ομώνυμο Μονίδρυο .
Και φέτος οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί , πραγματοποιήθηκαν με όλη την μεγαλοπρέπεια.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε Θεία Λειτουργία , ακολούθησε ο μεγάλος χορός , ομιλίες, Τραγούδια , χοροί και τέλος παραδοσιακό φαγητό για όλους( φασολάδα).
Σε ένα ιστορικό αφιέρωμα για το αντάμωμα Χασίων ο Γρηγόρης Καλύβας αναφέρει:
<< Χάσια , μια περιοχή φορτωμένη με βαρύτιμα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία , με ένα φυσικό ανάγλυφο σπάνιας ομορφιάς , με πανίδα και χλωρίδα πλούσια με, ανεπτυγμένη πρωτογενή παραγωγή και με ανθρώπους απλούς , ήσυχους , εργατικούς μα προπαντός φιλόξενους .
Πρόκειται για την πλέον ζωντανή και παραγωγική γεωγραφική ενότητα του δήμου Καλαμπάκας με δυναμική προοπτική εάν αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ασκηθούν πολιτικές στο πλαίσιο ενός τοπικού παραγωγικού σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης κάτι που επιβάλει στον δήμο να έχει την προσοχή του στραμμένη σε τούτη δω την εσχατιά .
Ήταν πριν από 19 χρόνια με το ημερολόγιο να βρίσκεται στο 1997 . Εδώ λειτουργούσε ο πρώτος με εθελούσια συνένωση κοινοτήτων δήμος Χασίων που συναποτελούσαν τα χωριά της ανατολικής πλευράς ( Αγιόφυλλο , Αχλαδέα , Θεοτόκος , Γάβρος , Ασπροκκλησιά , Κερασούλα , Ψήλωμα , Σκεπάρι , Αγιος Δημήτριος ) και δήμαρχο τον Θανάση Πύργο .
Μέσα στους σχεδιασμούς δράσης και άσκησης πολιτικών της τότε δημοτικής αρχής τρείς άνθρωποι , ο δήμαρχος Θανάσης Πύργος , ο τότε αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Ζούζουλας και ο μετέπειτα , Χασιώτης στην καταγωγή , Βουλευτής Χρήστος Μαγγούφης , βρέθηκαν στο αντάμωμα Σαρακατσανέων στο Περτούλι για να προκύψει έτσι η ιδέα ενός ανάλογου Χασιώτικου ανταμώματος , που αλλού , στο γνωστό χώρο όπου κάθε χρόνο της αναλήψεως αντάμωναν οι Χσσιώτες κάτω από το ασκητήριο του Αγίου Θεοδοσίου .
Η προσπάθεια ξεκίνησε άμεσα για να καταδειχθεί ότι ο θεσμός είχε και παρόν και μέλλον δεδομένου ότι αγκαλιάστηκε από τους Χασιώτες για να μετεξελιχθεί έτσι χρόνο με το χρόνο σε θεσμό μέσα από τις δράσεις του οποίου σφυρηλατούνταν ο κοινωνικός δεσμός και ταυτόχρονα αναδεικνύονταν ο πλούτος της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης .
Ενθυμούμενος τα πρώτα βήματα ο τότε δήμαρχος Θανάσης Πύργος υπογραμμίζει : «…το αντάμωμα ως έννοια είναι παράδοση στα Χάσια καθώς εδώ οι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα διαρκές αντάμωμα … ,
Αυτό το στοιχείο της τοπικής μας παράδοσης ως δημοτική αρχή τότε προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε μέσα από την γέννηση το θεσμού που καθιερώσαμε από το 1997 με τους Χασιώτες να τον αγκαλιάζουν με θέρμη καθώς όλα τότε ήταν προσφορά .
Ελπίζω αυτό να το καταλάβουν οι δημοτικές αρχές και οι Χασιώτες , αυτός ο υπέροχος κόσμος , δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουν να ατονήσει ο θεσμός ….» , καταλήγει .
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η ψυχή του θεσμού , ο ανταμωματάρχης , όπως τον αποκαλούν πολλοί , ο Μπάμπης Ζούζουλας καθώς υποστηρίζει πως «…το αντάμωμα στα Χάσια γίνονταν πάντα , της αναλήψεως κάτω από τον άγιο Θεοδόσιο , με διαγωνισμό φλογέρας ,με δρώμενα , με συζητήσεις – ημερίδες για τα ζητήματα που απασχολούσαν την περιοχή μας , με βραβεύσεις ,με κοινή τράπεζα .
Ο θεσμός αυτός δεν πρέπει να εκλείψει αλλά απεναντίας να ενδυναμωθεί πολύπλευρά και σ’ αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας . Οι εποχές σήμερα είναι δύσκολες , καθώς όλα στοχεύουν την παράδοση , και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφήσουμε να αλλοιωθεί και χαθεί υπογραμμίζει ο Μπάμπης .
φέτος οι εκδηλώσεις του Ανταμώματος ήταν διήμερες αφού χθες πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που οργάνωσε ο συλλόγου ¨Μετεώρων Λιθόπολις ¨ σε συνεργασία με τον Δήμο.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .