Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αγιάς η 6η Πανθεσσαλική συνάντηση ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων – Ένα Μοναστήρι πράσινη κιβωτός

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
7 Σεπτεμβρίου 2015, 07:53

Για έκτη συνεχή χρονιά  η πράσινη κιβωτός  του Κισσάβου  , το μοναστήρι  του Τιμίου Προδρόμου  Αγιάς  , φιλοξένησε  την  συνάντηση   ανταλλαγής  παραδοσιακών σπόρων που αποτελεί  προϊόν  συνεργασίας  της Μονής  και της γνωστής  οργάνωσης  «ΠΕΛΙΤΗΣ» με την συμμετοχή  πολλών άλλων παραγωγικών  οργανώσεων της περιοχής  .

Η συνάντηση  πραγματοποιείται  κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο  του Σεπτεμβρίου και αποτελεί  ένα από τα σημαντικότερα  γεγονότα  της περιοχής  που εκτός από την έκθεση αγροτικών προϊόντων  από ντόπιους  σπόρους   περιλαμβάνει  σειρά ομιλιών  , στο πλαίσιο συνεδρίου  ,  γύρω από την οικολογική παραγωγική διαδικασία  και την προστασία των ντόπιων ποικιλιών  .

Η πράσινη κιβωτός του Κισσάβου  

Αφοσιώθηκαν σε θεό , φύση και άνθρωπο. Βρήκαν το δικό τους καταφύγιο στην κορυφή του Κίσσαβου , όπου έστησαν έναν ιδιαίτερο χώρο  προσευχής , συλλογικής δημιουργίας και οικολογικής συνείδησης . Σε υψόμετρο 1100 μέτρων ,στα «χαλάσματα» της μονής του Τιμίου  Προδρόμου  συναντήθηκαν 23 μοναχές από 13 χώρες του κόσμου και συγκρότησαν την δική τους πράσινη κιβωτό  ανατρέποντας προκαταλήψεις αιώνων.

Με επικεφαλής την ηγουμένη Θεοδέκτη οι «μοναχές του κόσμου» από το 2000 και μέχρι σήμερα εμπέδωσαν «δια της  εργασίας» την νοερά προσευχή την αγάπη για τη ζωή ,με αρχές και κανόνες που τους επέβαλε η ανάγκη για αυτάρκεια σε σώμα και ψυχή.

Το μοναστήρι που χρονολογείται από τον 15αιώνα μετά το 2000 μετατράπηκε βήμα-βήμα σε χώρο –μοναδικό στην χώρα μας- προσευχής και δημιουργίας.

Ζώα, δέντρα, βότανα, λουλούδια και  εργαστήρια σε μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων «υπακούουν» στα επιδέξια ,πλέον, χέρια των μοναχών οι οποίες 18 ώρες την ημέρα φτιάχνουν την κυψέλη τους έχοντας «απέναντι» πότε τα χιόνια και το κρύο και πότε τους ανθρώπους.

Στην απόλυτη ερημιά ,από την εγκατάσταση τους και μέχρι σήμερα διδάσκουν τι θα πει «καθετοποιημένη παραγωγή» με σεβασμό στο  περιβάλλον και τον άνθρωπο .Ενώ, ανοίγουν νέους δρόμους  που έχουν σχέση με βιολογικές καλλιέργειες και παραδοσιακά προϊόντα.

Από τα εκατό ζώα που έχουν (αγελάδες, πρόβατα και γίδια) , παράγουν  κάθε είδους τυριών από  την απλή φέτα ως την μοναδική γραβιέρα η οποία «ήρθε πρώτη στην έκθεση τροφίμων στο Βερολίνο». Παράγουν, αλοιφές, γλυκά, μαρμελάδες από άγρια φρούτα, σαπούνια, τουρσί, κρασιά, μέλι , τσίπουρό από σύκα, ελιές λάδια , δεκάδες βότανα, ζυμαρικά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί άνθρωπος. Ενώ διαθέτουν και κρέατα , όλα συσκευασμένα.

Και όλα αυτά  μόνο με την δική τους προσωπική εργασία και τη βοήθεια απλών μηχανημάτων που έχουν στήσει σε μικρούς πεντακάθαρους χώρους –εργαστήρια.

Παράλληλα έδωσαν και κέρδισαν μια μεγάλη μάχη για την οικολογική διατροφή , την προστασία και διάθεση παραδοσιακών σπόρων και φυσικά την  προστασία  του περιβάλλοντος,  πότε προκαλώντας οι ίδιες σεμινάρια  και πότε  συμμετέχοντας σε εκθέσεις πώλησης αλλά και ανταλλαγής προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες».

Ένα από τα επιτεύγματα που τις κάνει- όπως λένε- περήφανες είναι οι προσπάθειες που καταβάλουν για τον συνεχή εμπλουτισμό της τράπεζας σπόρων που έχουν φτιάξει όπου ο καθένας  μπορεί να βρει εκατομμύρια σπόρους για καλαμπόκι, φασόλια, σιτάρι και για κάθε παραδοσιακό προϊόν.

Και όλα αυτά αποκτούν ξεχωριστή αξία αν αναλογιστεί ότι καμία από τις  23  μοναχές δεν είχε άμεση σχέση με όλα αυτά. Έμαθαν όμως μέσα από σεμινάρια , διάβασμα και πολλή προσπάθεια . Άλλες έγιναν  μελισσοκόμοι, ζαχαροπλάστες, κτηνοτρόφοι, οδηγοί τρακτέρ, ξυλουργοί. Και όλες μαζί έχουν γίνει μια χαμογελαστή ομάδα που κάθε μέρα δημιουργούν κάτι νέο. Από ένα  δέντρόσπιτο για να αναπαύονται, μέχρι φυσικά ψυγεία για να διατηρούν την παραγωγή τους , ενώ βρίσκουν χώρο να διοργανώνουν και συναυλίες όπου οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν σε ένα βυζαντινούς και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Το μοναστήρι

Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Χωριό Ανατολή στη Λάρισα στην κορυφή του Κίσσαβου ,  Κτίστηκε από τον Άγιο Δαμιανό τον εν Κισσάβω το 1550 μ. χ ο οποίος οργάνωσε κοινοβιακή μοναστική αδελφότητα και παράλληλα ασκήτευε σε παρακείμενη χαράδρα. Το Μοναστήρι ήκμαζε μέχρι πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά κατόπιν ερημώθηκε.

Το 1980 κοντά στο μεταβυζαντινό αρχικό οικοδομικό συγκρότημα, Αγιορείτες Πατέρες άρχιζαν να κτίζουν καινούργια πτέρυγα, την οποία εγκατέλειψαν μετά το 1983. Από τον Ιούλιο του 2000 μ. χ. το μοναστήρι ανέλαβε να αποκαταστήσει μια ομάδα ορθοδόξων μοναχών από διάφορες χώρες: την Ελλάδα, την Εσθονία, την Αμερική,  την Αυστραλία, τη Φιλανδία, την Αγγλία, τη Γερμανία, το Λίβανο, τη Ρωσία και την Κύπρο συναντήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στα ερείπια και  άρχισαν να χτίζουν τους χώρους όπου ζουν και εργάζονται σήμερα με μικρή βοήθεια από την τοπική κοινωνία,  και πολλή από φίλους και γνωστούς.

Μέσα σε  δέκα χρόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν τον δικό τους μικρό παράδεισο καθώς έστησαν ένα «αγρόκτημα» που τους εξασφαλίζει αυτάρκεια σε προϊόντα και διατροφική αυτονομία μειώνοντας στο ελάχιστο τα έξοδα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το όραμά τους να αναστυλώσουν το παλιό μοναστήρι .

Στο φιλόξενο χώρο της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς πραγματοποιείται  κάθε  χρόνο η συνάντηση  ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών  με την συμμετοχή  εκατοντάδων καλλιεργητών  , επαγγελματιών ,  ερασιτεχνών  και  ομάδων  διάσωσης ντόπιων  ποικιλιών σπόρων  ,  ανταλλάσοντας  εμπειρίες για την  κατοχύρωση ,  την αυτονομία  , την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια  διατροφής κόντρα  στα μεταλλαγμένα και στείρα υβρίδια των πολυεθνικών εταιριών που σκοπό έχουν να ελέγχουνε την τροφή μας.  Κεντρικός ομιλητής στην  φετινή  εκδήλωση ήταν  ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας  με το πρόγραμμα να ξεκινά  με την  Θεία Λειτουργία και συνεχίστηκε με την διεξαγωγή του συνεδρίου και την έκθεση αγροτικών προϊόντων .

Παρών από την περιοχή μας έδωσαν ο πρώην δήμαρχος Βασιλικής και Δ/ντής της Ε.Α.Σ Καλαμπάκας Βαϊος Ζιάκας και ο γεωπόνος  –  υπάλληλος του Α.Σ «ΜΕΤΕΩΡΑ» Ευθύμιος Γκαντέλας  που αντάλλαξαν  όχι μόνο παραδοσιακούς  σπόρους   αλλά και αποκτώντας εμπειρίες γύρω από την προστασία και καλλιέργεια ντόπιων σπόρων .

topika proionta (9) topika proionta (11) topika proionta (12) topika proionta (17) topika proionta (16) topika proionta (15) topika proionta (14) topika proionta (13) topika proionta (19) topika proionta (18) topika proionta (10) topika proionta (8) topika proionta (7) topika proionta (6) topika proionta (5) topika proionta (4) topika proionta (3) topika proionta (2) topika proionta (1)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .