Στην Αύρα – Λατρευτικές και λαϊκές εκδηλώσεις για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Βαγγέλης Γκιάτας και Γρηγόρης Καλύβας
23 Αυγούστου 2016, 21:53

Με μια σειρά λατρευτικές και λαϊκές εκδηλώσεις στο πάλαι ποτέ μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Αύρας και έχει εγκατασταθεί μόνιμα πλέον οικιστής , ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Τζιβελέκος , οι Αυρίωτες τίμησαν τον πατροκοσμά . Τον μεγάλο όσιο της ορθόδοξης εκκλησίας που ανάλωσε την ζωή του και τελικά μαρτύρησε για την πίστη και την Ελληνική του συνείδηση μιλώντας για αναγέννησης του Ελληνικού έθνους .
Σήμερα το  απόγευμα τελέστηκε ο εσπερινός χοροστατούντως του αρχιμ. Δωρόθεου και πολλών ακόμη Ιερέων , ενώ το αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική θεία λειτουργία και στη συνέχεια θα μοιραστεί  το πατροπαράδοτο φαγητό σε καζάνι σε όλους τους φιλέορτους .
Να πούμε πως από μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί ο πατροκοσμάς φέρεται να πέρασε από το συγκεκριμένο μοναστήρι σε κάποιες από τις περιοδείες του ανά την Ελληνική εσχατιά κρατώντας ζωντανό τον σπόρο της εθνικής συνείδησης .

Σήμερα  Τρίτη 23 Αὐγούστου στίς 6:30 τό ἑσπέρας, τελέστηκε  Μέγας πανηγυρικός Ἑσπερινός μετ’ ἀρτοκλασίας. Τόν θεῖο λόγο θά κήρυξε  ὁ Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νικολάου Σιαμάδων, Ἀρχιμανδρίτης Μακάριος.

Αύριο Τετάρτη 24 Αὐγούστου, κυριώνυμη ἡμέρα τῆς ἑορτῆς, θά λάβει χώρα Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγῶν καί Μετεώρων κ. Σεραφείμ, μέ συμμετοχή τῶν ἡγουμένων τοῦ Ἱερῶν Μονῶν τῶν Μετεώρων. Ὁ Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας θά τελέσει τόν ἐγκαινιασμό τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου. Τόν θεῖο λόγο θά κηρύξει ὁ Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νικολάου Ἀναπαυσᾶ, Ἀρχιμανδρίτης Πολύκαρπος.

Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας θά διανεμηθεῖ παραδοσιακό φαγητό σε σκεπαστό χώρο προστατευόμενο από την βροχή.

Κατά την ακολουθία του Εσπερινού παρευρέθη ο Αντιδήμαρχος  Καλαμπάκας κκ. Βουρλίτσης , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Φροσυνάκη και Ταμπουράς , ο Πρώην Βουλευτής κος Βλαχογιάννης , ο Πρόεδρος της Αύρας κος Κακούσιος και πολλοί προσκυνητές.

Ο βίος του Πατροκοσμά
Ο μέγας ισαπόστολος, φωτιστής του υπόδουλου Γένους, θαυματουργός όσιος, ένδοξος και λαοφιλής ιερομάρτυς, γεννήθηκε στο χωριό Μεγάλο Δένδρο της Αιτωλίας το 1714.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Μεγάλο Δένδρο και Ταξιάρχης της ορεινής Τριχωνίδος, περιοχή που ονομάζεται Απόκουρο, από γονείς Ηπειρώτες: «Γονέων ευσεβών υιός, παρά των οποίων ανατραφείς, και παιδευθείς εν παιδεία, και νουθεσία Κυρίου»..
Έμαθε τα πρώτα γράμματα στη μονή της Παναγίας Σεγδίτσας Παρνασσίδος κοντά στον ιεροδιάκονο Γεράσιμο Λύτσικα και στη Λαμποτινά Ναυπακτίας με τον ιεροδιδάσκαλο Ανανία Δερβισάνο, όπου και δίδαξε. Κατόπιν συναντάται στην ονομαστή σχολή Βραγγιανών Αγράφων, την οποία είχε ιδρύσει ο συμπατριώτης του όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός ( 1682). Στη σχολή αυτή διδάχθηκε ανώτερα μαθήματα φιλοσοφίας, αρχαίων ελληνικών, θεολογικών, φυσικομαθηματικών, στοιχείων ιατρικής και άλλων εγκυκλοπαιδικών γνώσεων.
Στη συνέχεια ήλθε στο Άγιον Όρος. Κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη: «Επειδή κατά τους χρόνους εκείνους άρχισε με φήμην μεγάλην και το σχολείον του Βατοπαιδίου εις το Άγιον Όρος, μετέβη εις εκείνο με άλλους ειδικούς του συμμαθητάς ουκ ολίγους• εκεί ετελείωσε τα γραμματικά υποκάτω εις τον διδάσκαλον Παναγιώτην Παλαμάν μετά δε ταύτα παρέλαβε και την Λογικήν από τον διδάσκαλον Νικόλαον Τζαρτζούλιον τον εκ Μετζόβου, όστις εκεί εσχολάρχησε μετά τον σοφώτατον Ευγένιον• καρδιά του».
Ο Όσιος συκοφαντήθηκε και ενόχλησε τις τουρκικές αρχές που κατόρθωσαν με πολλά χρήματα προς τον Κούρτ Πασά του Βερατίου να επιτύχουν τη θανάτωσή του .
Ο άγιος προγνώρισε το τέλος του και την τελευταία νύκτα του , χωρίς να δείξει ολότελα κανένα σημείο λύπης διά την στέρηση της ζωής του, αλλά μάλιστα φαινόμενος χαριέστατος εις το πρόσωπον, σάν να πήγαινε σε χαρά και ξεφαντώματα.
Τον κρέμασαν από ένα δένδρο στο χωριό Κολικόντασι και έριξαν το τίμιο λείψανό του στον ποταμό Άψο. Παρά την πέτρα που του είχαν δέσει στον λαιμό το λείψανο έπλεε. Βρέθηκε από τον ευλαβή ιερέα Μάρκο και ενταφιάστηκε στη μονή της Θεοτόκου Αρδονίτσας. Ο άγιος μαρτύρησε στις 24.8.1779. Τον Αύγουστο του 1813 έγινε η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων. Το επόμενο έτος κτίστηκε εκεί προς τιμή του ναός και μονή με προσταγή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, για τον οποίο είχε προφητεύσει ότι θα προοδεύσει .

DSCF1495_DCE DSCF1497_DCE DSCF1499_DCE DSCF1506_DCE DSCF1504_DCE DSCF1503_DCE DSCF1501_DCE DSCF1500_DCE DSCF1509_DCE DSCF1508_DCE DSCF1507_DCE DSCF1515_DCE DSCF1514_DCE DSCF1513_DCE DSCF1512_DCE DSCF1510_DCE DSCF1477_DCE DSCF1478_DCE DSCF1482_DCE

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .