Στην Αγριά Βόλου : Εκδήλωση για τον μεγάλο Έλληνα διανοητή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΔΥΛΗ

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
11 Ιουνίου 2015, 07:56

Ομιλητής και ο Γνωστός Καλαμπακιώτης Νομικός και Διεθνολόγος Γιώργος Ευαγγελόπουλος

Εκδήλωση με τίτλο «Παναγιώτης Κονδύλης , «ένας στοχαστής ενάντια σε βεβαιότητες» θα πραγματοποιηθεί στην Αγριά Βόλου με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ν. και Ε. Πορφυρογένη Αγριάς με την υποστήριξη του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου .

Η σημαντική αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος στην Αγριά το Σάββατο 20 Ιουνίου, στις 20:00 και θα μιλήσουν για διαφορετικές πτυχές του έργου του Κονδύλη τέσσερεις μελετητές του . Ο Καθηγητής της Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας, Παναγιώτης Νούτσος , ο φιλόλογος και μεταφραστής ,Μιχάλης Παπανικολάου, ο ιστορικός των ιδεών Βασίλης Μπογιατζής, και ο νομικός και διεθνολόγος, Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος .

Και οι τέσσερεις εισηγητές  είναι γνωστοί για τις δημοσιεύσεις τους πάνω στο έργο του Παναγιώτη Κονδύλη ( Βασίλης Μπογιατζής,«Ηελληνική περίπτωση», Μιχάλης Παπανικολάου, «Ένας προφήτης χωρίς αυταπάτες» και Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος, «Για τον αμιγώς τεχνολογικό πόλεμο και την τρομοκρατία»).

Η εκδήλωση έχει σαφώς μεγάλο επιστημονικό και όχι μόνο ενδιαφέρον καθώς αναμένεται να προκύψουν σημαντικά θέματα για τον μεγάλο έλληνα διανοητή και το τεράστιο έργο του .

Ωστόσο η εκδήλωση συγκεντρώνει Καλαμπακιώτικο   και Τρικαλινό,εν γένει ενδιαφέροντον, καθώς ένας εκ των εισηγητών είναι ο  Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος . Ένας λαμπρός και πολλά υποσχόμενος επιστήμονας ο οποίος πέραν όλων των άλλων τιμά καί τις επιστήμες του και την  ιδιαίτερη  πατρίδα του Καλαμπάκα που πάντα έχει στην καρδιά του  .

Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο καθηγητής Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Κονδύλης

O Παναγιώτης Κονδύλης υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες στοχαστές. Μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη την, δυστυχώς, ιδιαιτέρως σύντομη ζωή του, σε συνδυασμό με το πολυσχιδές και πολυσέλιδο, μεταφραστικό αλλά και συγγραφικό έργο του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για έναν ακάματο εργάτη του πνεύματος, ο οποίος «φιλοδοξούσε» να αναμετρηθεί με τους μεγάλους Ευρωπαίους στοχαστές, συγκαιρινούς του αλλά και παλαιότερους. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ιστορικό των ιδεών, άλλοι φιλόσοφο, κάποιοι τρίτοι πολιτικό και κοινωνικό στοχαστή. Ο Κονδύλης, όμως, αυτοπροσδιοριζόταν ως μελετητής των ανθρωπίνων πραγμάτων, κάτι που προϋπέθετε όλες τις προηγούμενες ιδιότητες. Η σκέψη του αιρετική, ενάντια σε θεωρητικές βεβαιότητες και εφησυχασμούς, προκαλεί ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανάλογες διχογνωμίες ανάμεσα σε όσους αναλαμβάνουν να την μελετήσουν με την δέουσα προσοχή και να την συζητήσουν σοβαρά.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Κονδύλης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943 και πέθανε στην Αθήνα το 1998. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία, νεότερη ιστορία και πολιτική φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης. Έλαβε το διδακτορικό του στην Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Για το έργο του τού απονεμήθηκε το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολντ. Διετέλεσε Εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου. Μέχρι τον θάνατό του διηύθυνε την «Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων «Γνώση» και τη σειρά «Ο Νεότερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» των εκδόσεων «Νεφέλη».

Βιβλία του στην ελληνική γλώσσα είναι τα ακόλουθα: Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη (1983, ολ. έκδ. Ι-ΙΙ, 2012), Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα (1984), Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός, Ι-ΙΙ (1987), Ο νεοελληνικός διαφωτισμός (1998), Ισχύς και απόφαση (1991) [πρόκειται για νοηματικά πυκνό κείμενο, που θεωρείται το πιο αντιπροσωπευτικό των ιδεών του Κονδύλη], Η παρακμή του αστικού πολιτισμού (1991) [Στην «Εισαγωγή» σε αυτό το βιβλίο – που εκδόθηκε και αυτοτελώς, υπό τον τίτλο, Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας (2011)-, ο Κονδύλης εμφανίζεται εξαιρετικά διεισδυτικός στην ανάλυση της σύγχρονης Ελλάδας και, δυστυχώς, προβλέπει, με ακρίβεια, την σημερινή οικονομική και ευρύτερη κοινωνική και πολιτισμική κρίση της], Πλανητική πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (1992), Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία (1992), Θεωρία του Πολέμου (1997), Από τον 20ο στον 21ο αιώνα (1998), Το αόρατο χρονολόγιο της σκέψης (1998), Περί αξιοπρέπειας (2000), Αντίδραση, παλινόρθωση (2001), Επιστήμη, ισχύς και απόφαση (2001), Μελαγχολία και πολεμική (2002),  Το Πολιτικό και ο Άνθρωπος, Ια-Ιβ (2007), Συντηρητισμός (υπό έκδοση εντός του 2015), Η γένεση της διαλεκτικής (υπό έκδοση).

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .