Στεγνώνουν τα ελαιόδεντρα σε περιοχές των Δήμων Καλαμπάκας και Τρικάλων – Οι παραγωγοί ζητούν παρέμβαση των αρμόδιων Υπηρεσιών

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
18 Μαΐου 2016, 19:06

Η παραγωγή ελαιολάδου σε πολλά χωριά του Δήμου Καλαμπάκας αποτελεί μια από τις δυναμικότερες καλλιέργειες , αφού η ποιότητα είναι μοναδική για όλη την Μεσόγειο.

Η καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε συστηματικά πριν 30 χρόνια περίπου , όταν πολλοί κάτοικοι χωριών της περιοχής μετέβαιναν σε Κρήτη και Καλαμάτα για την περισυλλογή των ελιών.

Διαπίστωσαν ότι ο τόπος ευνοεί την ευδοκίμηση της ελιάς και έτσι πολλά χωριά που έγιναν καταπράσινα αφού οι ελαιώνες όλο με τον καιρό απλώθηκαν.

Αρρωσταίνουν τα δένδρα 

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά και η παραγωγή όλο και αυξάνονταν , τα δένδρα άρχισαν να αρρωσταίνουν και να ξεραίνονται.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγα χρόνια  στην  Νότια Ιταλία, Απουλία και Καλαβρία, έκοψαν 2 περίπου  εκατομμύρια άρρωστα ελαιόδεντρα!,  που είχαν  προσβληθεί  από το μικρόβιο- βακτήριο: xylella fastidiosa. Το βακτήριο αυτό , προκαλεί απόφραξη των αγγείων του ξύλου, και για να μη μεταδοθεί η ασθένεια και στα άλλα δέντρα , τα έκοψαν και τα έκαψαν.

Οι κάτοικοι φοβούνται ότι αν πρόκειται για  αυτή ασθένεια  και έχει έλθει  και στην Ελλάδα  θα καταστραφούν.
Αλλά γιατί το ιερό αυτό δέντρο , η ελιά, γιατί αρρώστησε τώρα, ενώ  δεν είχε αρρωστήσει χιλιάδες και μυριάδες χρόνια ; Πολλοί  θεωρούν ότι τα ραντίσματα    με  φυτοφάρμακα,  χημικά λιπάσματα, ραντίσματα  στα χορτάρια  στο έδαφος και τα δυνατά χτυπήματα  δημιούργησαν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Θεωρούν πως ότι και να κάνουν οι γεωπόνοι για να αντιμετωπίσουν την νέα αυτή ασθένεια, αν δεν σταματήσουμε την επέμβαση στη φύση, αν δεν σταματήσουμε τα χημικά  φυτοφάρμακα, η ασθένεια θα εξαπλωθεί.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση προς την Πολιτεία να κινητοποιήσει τις Αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να μεταβούν στις περιοχές αυτές και να δουν από κοντά ποιο είναι το πρόβλημα και πως μπορεί να επιλυθεί. Συνάμα ζητούν από τους αρμόδιους του ΕΛΓΑ να αποτιμήσουν την ζημιά που έχουν υποστεί τα δένδρα για να υπάρχει και η ανάλογη αποζημίωση.

Πάντως αφήνουν αιχμές ότι αν και οι Αρχές ( το Κράτος ) γνωρίζουν για το συγκεκριμένο θέμα , αποφεύγει να κάνει γνωμάτευση για να μην αναγκαστεί να αποζημιώσει τους πληγέντες.

  • Speedy Gozales

    Ένα χρυσό κλειδί by Sinani στον κύριο υφυπουργό.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .