Στασιμότητα σε Ευρώπη και Ελλάδα μέχρι τις Γερμανικές εκλογές – Μας ζητάνε να κάνουμε αυτά που οι ίδιοι υποτίθεται απορρίπτουν

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
13 Οκτωβρίου 2016, 10:12

Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο , μήνας  που θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές  στην Γερμανία,  η  Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη της θα χορεύουν στους ρυθμούς που απαιτεί  η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ώστε να μην διαταραχθεί το προεκλογικό κλίμα και να μπορέσουν οι Χριστιανοδημοκράτες να παραμείνουν στην εξουσία .  Σιωπητήριο λοιπόν η Ευρώπη μέχρι τον Σεπτέμβριο  εν΄ όσο τα ζέοντα προβλήματα  που δοκιμάζουν  την συνοχή του Ευρωπαϊκού  οικοδομήματος αναζητούν  αποφάσεις και λύσεις «εδώ και τώρα»!!

Μέσα σε κλίμα έντασης των υφεσιακών πιέσεων  της Ευρωπαϊκής  οικονομίας και ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για την κατεύθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης , οι Γερμανικές εκλογές καθυστερούν αποφάσεις και  περιπλέκουν έτι περισσότερο τα πράγματα με την Ευρωπαϊκή οικονομία να δοκιμάζεται από την απουσία δράσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών ώστε να αποφευχθεί περεταίρω βύθιση στην ύφεση .

Σε μια ασυνήθιστα αυστηρή παρέμβασή του ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ,  Ντέιβιντ  Λίπτον, ζήτησε αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να αποφευχθούν η οικονομική στασιμότητα, η διάσπαση της κοινής αγοράς, η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και της κατάστασης του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, καθώς και οι «ημιτελείς» μεταρρυθμίσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε ο κ. Λίπτον, απαιτείται προσαρμογή των ρυθμών και του μείγματος μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στις ειδικές ανάγκες κάθε χώρας, υιοθέτηση «μη συμβατικών μέτρων» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη η νομισματική πολιτική της Φρανκφούρτης, καθώς και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απάντησε εμμέσως στο μπαράζ επικρίσεων που δέχεται τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο, λέγοντας ότι «κανείς δεν είναι κατά της ανάπτυξης», αλλά η ανάπτυξη δεν μπορεί να βασίζεται στη δημιουργία νέων χρεών. Σωστά , αλλά αν η Ευρωπαϊκή οικονομία , δεν δεχθεί πολιτικές στήριξης , με ενίσχυση  της ανταγωνιστικότητάς της , η ύφεση θα δυναμώσει  παρασύροντάς  την στον βούρκο της κρίσης .

Όμως εκείνο που δεν επιτρέπουν να κάνουν άλλα κράτη της Ε.Ε. οι Γερμανοί , να σταματάνε τα πάντα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση , δεν μπορούν και δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να το  επιβάλλουν  τώρα που η Γερμανία βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο . Όμως  Μέρκελ και Σόϊμπλε δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι μ΄ εκείνο που θα αντιπαρατεθούν δεν είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη και το κόστος που αυτές οι αποφάσεις  ενδεχομένως  απαιτούν αλλά η διαχείριση του προσφυγικού από την Καγκελάριο . Οι Γερμανοί πολίτες αντιδρούν , και αυτήν η αντίδραση θα αποτυπωθεί σε βάρος του κόμματος της Καγγελαρίου , στην πολιτική εισόδου ενός εκατομμυρίου μεταναστών στην Γερμανία .

Ωστόσο η Γερμανία  κάνει τα αντίθετα  απ΄αυτά που ζητάει να κάνουν τα άλλα κράτη στην Ε.Ε  και σε άλλα θέματα  όπως η χρήση  πλαστικού χρήματος  λ.χ . Στην Γερμανία που  θεωρείται  μια από τις πιο προηγμένες οικονομίες σε Ε.Ε. και παγκόσμια οικονομία  οι πολίτες της  λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με ρευστό και όχι με πλαστικό χρήμα . Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Quarz» , κατά μέσο όρο, τα πορτοφόλια στη Γερμανία περιέχουν περίπου το διπλάσιο ρευστό (περίπου 110 ευρώ) – σε σχέση με αυτά στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ολλανδία . Επίσης  σύμφωνα με αναφορά της «Federal Reserve»  σχετικά με το πώς οι καταναλωτές πληρώνουν για πράγματα σε επτά χώρες. Περίπου το 80% όλων των συναλλαγών στην Γερμανία γίνονται με ρευστό, τη στιγμή που στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 50%. Επίσης, ρευστό χρησιμοποιείται ακόμα και για μεγάλες συναλλαγές.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί οι Γερμανοί έχουν τόσο μεγάλη προτίμηση στο ρευστό, αν και κάποιες ενδείξεις προκύπτουν από μερικές έρευνες. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η χρήση του ρευστού κάνει ευκολότερο να διαχειρίζονται ορθά τα χρήματα και τις δαπάνες τους.

Άλλες εκτιμήσεις υποδεικνύουν πως στους Γερμανούς αρέσει η ανωνυμία του ρευστού, που συνδέεται με τη γενικότερη επιμονή τους σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας.  Ακόμη, υπάρχουν και ιστορικοί λόγοι, όπως ο υπερπληθωρισμός της δεκαετίας του 1920, αλλά και η κατάσταση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν, λόγω των ελέγχων των μισθών, των τιμών, των τροφίμων κτλ από τους Συμμάχους ενίσχυσε κατά πολύ τη μαύρη αγορά.

Βεβαίως αυτά όλα επηρεάζουν τους Γερμανούς αλλά  είναι δικό τους θέμα που ουδόλως μας αφορά . Ωστόσο όμως αυτά που δεν κάνουν οι  Γερμανοί δεν έχουν το έρεισμα  να απαιτούν ή να τα επιβάλλουν σε άλλους λαούς .

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .