Σπήλαιο Θεόπετρας – Γιατί καθυστερεί η αποκατάσταση και η λειτουργία του ;

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
12 Ιουνίου 2017, 09:19

Ήλθαν από το εξωτερικό , ανέβηκαν με λεωφορείο με σκοπό να επισκεφτούν το σπήλαιο της Θεόπετρας και απογοητεύτηκαν. Άφησαν σημείωμα στην πόρτα του σπηλαίου περιγράφοντας την απογοήτευση τους και αναχώρησαν.

Το Σπήλαιο της Θεόπετρα παραμένει κλειστό αρκετούς μήνες ( ένα χρόνο ) τώρα λόγω κατολισθήσεων ( όπως λέγεται ) και το θέμα διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα η τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο: «το ΥΠ.ΠΟ.Α. με κύριο γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και την ακεραιότητα του μνημείου, καταβάλει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την επίσπευση των απαιτούμενων μελετών και εργασιών καθώς και την κατά το δυνατό σύντμηση του διαστήματος μη λειτουργίας αυτού του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου».

Πριν από λίγες ημέρες το σπήλαιο επισκέφτηκε ένας Γερμανός αρχαιολόγος και ευτυχώς προσφέρθηκε η ίδια η αρχαιολόγος Νίνα Κυπαρίσση ( που επιμελήθηκε των ανακαλύψεων του σπηλαίου ) και ξενάγησε τον συνάδελφό της. Εκατοντάδες όμως άλλοι επισκέπτες όπως αυτοί στο λεωφορείο που προαναφέραμε , δεν είχαν αυτή την δυνατότητα.

Μιλώντας στην στήλη μας για ακόμη μια φορά ο πρώην Δήμαρχος βασιλικής κος Ζιάκας ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμπάκας πρέπει επιτέλους  να αναλάβει δράση και να μην περιμένει από την κεντρική εξουσία να λύσει  το θέμα. Πρέπει ο Δήμος να ενημερώσει γιατί καθυστερεί η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Σπηλαίου; είναι θέμα μελέτης ; είναι θέμα επικύρωσης της μελέτης ; είναι θέμα χρηματοδότησης ; είναι θέμα εργαζομένων; τελικά είναι ;

Αλλά και το Μουσείου που λειτουργεί στους πρόποδες του σπηλαίου και εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες , παραμένει κλειστό. Αυτό λέγεται ότι δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει προσωπικό για να το λειτουργήσει. Ο Δήμος Καλαμπάκας προσφέρθηκε να διαθέσει έναν εργαζόμενο για να ανοίγει το μουσείο αλλά και αυτό δεν έγινε ακόμη λόγω γραφειοκρατίας.

Και διερωτάται κανείς τι νόημα έχει να υπάρχουν δομές όπως το σπήλαιο , το μουσείο κ.α. και να παραμένουν κλειστά όταν εγκαινιάστηκαν με ¨φανούς και λαμπάδες¨;. φοβάται ακόμη μήπως η Ψηφιακή Απεικόνιση Μετεώρων που εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες στην Καλαμπάκα ή το Γεολογικό Μουσείο Καστακίου έχουν την ίδια κατάληξη με την Θεόπετρα.

Πάντως όπως πληροφορηθήκαμε οι κάτοικοι της Θεόπετρας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία ώστε να αναδείξουν το μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με την μη λειτουργία των δύο αυτών δομών.

 

  • ΟΧΙάς

    Επί μήνες αναλώθηκαν σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, ασυνέπειας με ελιγμούς και δικαιολογίες. Καμία έκπληξη. Ατμόσφαιρα παρακμής………..

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .