Σόιμπλε εν γνώσει της Μέρκελ – Το έγγραφο του Βερολίνου για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

admin
admin
12 Ιουλίου 2015, 08:13

Βερολίνο, Γερμανία
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να μην κρίνει επαρκείς τις προτάσεις της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ).

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, το Βερολίνο φέρεται να προκρίνει τις εξής λύσεις: είτε σαφή βελτίωση των μεταρρυθμίσεων με διακομματική στήριξη και εκποίηση περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου 50 δισεκατομμύρια για αποπληρωμή χρέους, είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με επιπλέον στήριξη από την ΕΕ (ανθρωπιστική βοήθεια).

Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται η FAZ, σημειώνεται: «Αυτές οι προτάσεις αγνοούν σημαντικές κεντρικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να έρθει η οικονομική ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Το υπουργείο προτείνει δύο διαφορετικούς δρόμους για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρώτο, η Αθήνα θα παρουσιάσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα βγει προσωρινά από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αλλά θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και θα λάβει τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους, η ιδέα του Σόιμπλε (για 5ετές Grexit) υπάρχει στο τραπέζι και κυκλοφορεί. Απλά δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σόιμπλε το έδωσε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και σε ορισμένους ακόμα υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup.

Πάντως, άλλη πηγή δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν έχει συζητηθεί προφορικά στο Eurogroup η πρόταση της Γερμανίας.

Την «επίκαιρη σημασία» του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με την πρόταση για ένα προσωρινό Grexit διαψεύδουν γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel». Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου.

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Πάντως, ο ανταποκριτής του Skynews στις Βρυξέλλες δηλώνει ότι το έγγραφο Σόιμπλε είναι μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μέρκελ γνώριζε την ύπαρξη του εγγράφου.

Πάντως, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα για πενταετές Grexit, μιλούν για παιχνίδι πιέσεων. Το πιθανότερο είναι ότι επιδιώκουν δέσμευση και σκληρή εποπτεία, σημειώνουν οι ίδιοι.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν ότι υπήρξε τέτοια πρόταση από τον Β.Σόιμπλε προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ουδέποτε έπεσε σαν ιδέα είτε από τον κ. Σόιμπλε, είτε από οποιονδήποτε άλλον θέμα Grexit.
Newsroom ΔΟΛ

  • ΟΧΙάς

    Από Δευτέρα επιβάλετε να αρχίσουμε μποϊκοτάζ των Γερμανικών προϊόντων, και εταιρειών.
    Καλώ τα τοπικά ΜΜΕ να αρχίσουν καμπάνια υπέρ του μποϊκοτάζ.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .