Συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας – Όλα όσα συζητήθηκαν – Το πόβλημα του δικτύου της αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού της Κορομηλιάς μονοπώλησε τη συζήτηση

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
4 Αυγούστου 2015, 21:53

Με δεκαεννέα θέματα εγγεγραμμένα για συζήτηση και λήψη απόφασης στην ημερήσια διάταξη αλλά και άλλα που έθεσε ο δήμαρχος εκτός ημερήσιας διάταξης συνεδριάζουν αυτήν την ώρα αντίστοιχα η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας .
Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίας ο Πρόεδρος Πολυζώης Χαλατσάκης ανέγνωσε προς το σώμα τα θέματα που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από την Διαπαραταξιακή Επιτροπή και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Χρήστο Σινάνη ο οποίος και έθεσε προς το σώμα τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης , κυρίως αφορούντα ο Δασαρχείο Καλαμπάκας , κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό .

Ενημέρωση για σημαντικά θέματα από τον Δήμαρχο

Τα κυριότερα βέβαια έχουν να κάνουν με το γνωστό θέμα της παραχώρησης στον δήμο των δασικών σπιτιών και οικοπέδων , ως και την παραχώρηση παλιού κτηρίου της Δασοτεχνικής σχολής .
Επίσης ο δήμαρχος ανέγνωσε προς το σώμα την επιστολή της γνωστής Ελληνίδας κυρίας Ιωάννας Ζαχαράκη που δραστηριοποιείται στην Γερμανία προτείνοντας την λειτουργία Ακαδημίας Αξιών στην περιοχή και να παρακολουθήσουν την σχετική ομιλιά της στην Χρυσομηλιά το προσεχές Σάββατο .
Επίσης ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή του Δήμου Καλαμπάκας , ενώ για την στελέχωση και λειτουργία του μουσείου παλαιοντολογίας στην Θεόπετρα , τόνισε ότι σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο έλαβε την διαβεβαίωση πως θα το στελεχώσουν με δικό τους προσωπικό σύντομα .

Αγωνία Διαβιτών για την ποιότητα του νερού της Διάβας
Αναφορικά με το μείζων αυτό θέμα ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για την αίτηση κατοίκων της Διάβας που αφορούν τη γνωστή υπόθεση της ανάγκης σύνδεσης του δικτύου της αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού της Κορομηλιάς και την μεταφορά τους στο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Καλαμπάκας .
Μιλώντας για το θέμα ο κ. Λευτέρης Δημάσης ενημέρωσε το σώμα για το θέμα μιλώντας με τα μελανότερα χρώματα για τους φόβους των κατοίκων αναφορικά με τον κίνδυνο μόλυνσης των πηγών της Διάβας από τα απόβλητα του οικισμού που τώρα χύνονται σε περιοχή που βρίσκονται οι πηγές από τις οποίες υδροδοτείται η Διάβα .
«…Ότι έχετε να κάνετε πάντως ως δημοτική αρχή και ως Δημοτικό Συμβούλιο να το κάνετε τώρα πριν φτάσουμε στο σημείο να πίνουν οι Διαβίτες νερό εμφιαλωμένο» , κατέληξε ο κ. Δημάσης .
Παρεμβαίνοντας ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Τσιαντής κάλεσε και αυτός την δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να μεριμνήσουν άμεσα για το θέμα της αποχέτευσης του οικισμού Κορομηλιάς και μεταφοράς των λυμάτων στον βιολογικό της Καλαμπάκας ούτως ώστε να αποκλεισθεί κάθε πιθανότητα μόλυνσης των πηγών από τις οποίες υδροδοτείται ο οικισμός της Διάβας .
Όσο για τις πιθανές αναζητούμενες λύσεις αυτές είναι η λειτουργία των μη λειτουργούντων εγκαταστάσεων του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού , η σύνδεση των δικτύων του οικισμού με το δίκτυο ακαθάρτων του δήμου Καλαμπάκας , η κατασκευή κεντρικής στεγανής δεξαμενής και στη συνέχεια η μεταφορά των λυμάτων με βυτίο στον βιολογικό καθαρισμό Καλαμπάκας .
Στην κατακλείδα της συζήτησης ο δήμαρχος δεσμεύτηκε πως ειδικά αυτό το θέμα θα το λύσει με τους κατοίκους της Διάβας να ζητάνε την απόφαση που έλαβε το σώμα .

Ψήφισμα για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας
Για το θέμα των προβλημάτων που παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε Λεωνίδας Κεραμμίδας , ανέγνωσε σχέδιο ψηφίσματος όπου περιγράφονται τα προβλήματα στελέχωσης και οργάνωσης του Κ.Υ Καλαμπάκας το οποίο και ψηφίστηκε ομόφωνα .

Ίδρυση Λαογραφικής Συλλογής Νομαδικού Πολιτισμού Ασπροποτάμου
Στο θέμα της έγκρισης της υπ’ αριθμ. 11/2015 μελέτης με τίτλο «’Ίδρυση Λαογραφικής Συλλογής Νομαδικού Πολιτισμού Ασπροποτάμου» και την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας της πράξης «ίδρυση λαογραφικής συλλογής νομαδικού πολιτισμού Ασπροποτάμου» , ο διευθυντής του ΚΕΝΑΚΑΠ Παναγιώτης Πάτρας παρουσίασε την φιλοσοφία και τις δράσεις στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών με άλλες εννιά αναπτυξιακές εταιρείες από την Ευρώπη (έξι Ιταλικές, μία Γαλλική, μία Πορτογαλική και μία Ισπανική) με τίτλο «Διαδρομές και Πολιτισμός της νομαδικής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς .
Η δράση αυτή , όπως τόνισε ο κ. Πάτρας , υποστηρίζεται από το σκέλος της διακρατικής Συνεργασίας του τοπικού προγράμματος LEADER και οι δέκα συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές αναπτυξιακές εταιρίες μέσω του σχεδίου της διακρατικής συνεργασίας στοχεύουν να εντοπίσουν τα κοινά χαρακτηριστικά των περιοχών με την νομαδική κτηνοτροφία, τις διαδρομές που ακολουθούσαν οι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους αλλά και τις παραδόσεις που αναπτύχθηκαν κατά το πέρασμα των ετών.
Απώτερος στόχος του Σχεδίου διακρατικής Συνεργασίας είναι να υποβληθούν για τις συμμετέχουσες ορεινές περιοχές Φάκελοι υποψηφιότητας προς το ICOMOS που είναι το Πολιτιστικό Τμήμα της UNESCO, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς της Πολιτισμικής Περιοχής Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Cultural Landscapes) από την αντίστοιχη Επιτροπή της UNESCO. Η ανακήρυξη της περιοχής ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO θα αποτελέσει , όπως ισχυρίζονται οι εμπνευστές του σχεδίου ,σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάτι που θα επηρεάσει την τοπική ανάπτυξη .
Το ερώτημα για τις ενδεχόμενες δεσμεύσεις και τα αρνητικά από την ανακήρυξη της περιοχής Ασπροποτάμου ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO , ζήτησε ο Αντιδήμαρχος έργων Δημήτρης Βουρλίτσης εκφράζοντας απορία για το ότι επί του θέματος δεν ενημερώθηκε κανένας κάτοικος ή φορέας της περιοχής .
Τέλος ο κ. Πάτρας αναφέρθηκε στην ίδρυση εταιρείας με τη συμμετοχή 21 αναπτυξιακών εταιριών και 49 δήμων με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ» προτείνοντας να συμμετέχει και ο δήμος Καλαμπάκας κάτι που αποδέχθηκε η πλειοψηφία του σώματος .

10.-Αίτηση Ντόκου Ολγας (μείωση μισθώματος)

11.-Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή οδών,157 και 158 στα Ο.Τ. 243, 245 και 246 στην Καλαμπάκα».

12.-Έγκριση εκχώρησης της μελέτης «Πράξης εφαρμογής Πολεοδομικής Μελέτης του οικισμού Καστρακίου».
13. Έγκριση τελικού & τακτοποιητικού 2ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών του έργου «Αγροτική Οδοποιία σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Τυμφαίων».

14.-Έγκριση μελέτης προμήθειας τροφίμων

15.-Συμμετοχή του Δήμου στο «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων».

16.-Παραχώρηση χώρου στο γήπεδο Καλαμπάκας στο Σ.K.A.M.

17.-Αίτηση για μείωση μισθώματος δημοτικού καταστήματος (ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.)
18.- Εξειδίκευση ΣΑΤΑ.

19.-Τροποποίηση προϋπολογισμού Οικ. ‘Ετους 2015.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .