Συνέχιση της αυστηρής Δημοσιονομικής πειθαρχίας ή χαλάρωση ; – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και οι ανάγκη εθνικής πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
29 Νοεμβρίου 2016, 08:09

Είναι φανερό πως  στην Ευρωζώνη  συγκρούονται  δύο γραμμές άσκησης  πολιτικών  αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης εκφραζόμενες  από κορυφαίους  πολιτικούς παράγοντες και τεχνοκράτες , αμφότερες  βέβαια επί του ιδίου (νεοφιλελεύθερου – οικονομία της αγοράς) μοντέλου , που αναγάγει την συσσώρευση κερδών σε μέγιστο στόχο  στον βωμό του οποίου θυσιάζεται το κοινωνικό κράτος έτσι όπως δομήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο .

Το βασικό ερώτημα που τίθεται  είναι συνέχιση της   αυστηρής Δημοσιονομικής πειθαρχίας  ή δημοσιονομική χαλάρωση ;  Αυτό είναι το πεδίο σύγκρουσης το επόμενο διάστημα στα ανώτατα πολιτικά κλιμάκια  της Ευρωζώνης  .  Μέσα σ΄ αυτήν ακριβώς την διελκυστίνδα σκοντάφτει η Ελλάδα  με τα τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και με ταα τόσα ανοιχτά μέτωπα που έχει  .

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφέρουμε κάποια δεδομένα που  βρίσκονται εν εξελίξει και  μας αφορούν επηρεάζοντάς μας  , κατά το μάλλον ή ήττον , στο επόμενο στάδιο .

Την προσήλωσή του στη διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με στόχο τη μεσοπρόθεσμη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού στο 2% και υποστήριξη της ανάκαμψης, δηλώνει  Μάριο Ντράγκι, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Κάνοντας τον απολογισμό της νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε από το Φεβρουάριο του 2016  υποστηρίζει  ότι η οικονομία αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά. «Δείξαμε αντοχή σε δυσμενείς εξελίξεις καθώς και σε αβεβαιότητες που έχουν σχέση με το παγκόσμιο περιβάλλον»  , εξήγησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε :

_ η ανεργία  στην ευρωζώνη βαίνει  σταθερά μειούμενη .

_ η εσωτερική ζήτηση ενισχύθηκε επίσης και η αύξηση του ΑΕΠ αυξάνει σε θετικούς ρυθμούς για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.

_ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από -2% το Φεβρουάριο, στο + 0,5 % τον Οκτώβριο.

_ τα μέτρα νομισματικής πολιτικής αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα που οδήγησε σε αυτές τις θετικές εξελίξεις.

_ η αγορά περιουσιακών στοιχείων καθώς και οι λειτουργίες επαναχρηματοδότησης βοήθησαν στην υποστήριξη της ανάκαμψης.

_τα οικονομικά κίνητρα είχαν σημαντικό αντίκτυπο και τα επιτόκια έπεσαν για πολλές κατηγορίες χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων με  αποτέλεσμα  εταιρείες και  νοικοκυριά στην ευρωζώνη να επωφεληθούν από χαμηλό κόστος δανεισμού.

_ο  δανεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας , βελτιώθηκαν δεδομένου ότι τα επιτόκια δανεισμού για πολύ μικρά δάνεια προς εταιρίες, έπεσαν κατά 70 μονάδες βάσης και τώρα συγκλίνουν με τα επιτόκια για τις μεγάλες εταιρείες.

«Η νομισματική πολιτική επομένως συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την οικονομική ανάκαμψη. Περιμένουμε επίσης ο πληθωρισμός να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες. Παράλληλα υπάρχει συγκράτηση των τιμών και δεν παρατηρούμε ενίσχυση των ανατιμήσεων» , υπογράμμισε προσθέτοντας :  «υπολογίζουμε επίσης στη συνέχιση της νομισματικής στήριξης παρά το συνεχιζόμενο χάσμα στην παραγωγή, γι΄αυτό το λόγο παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης η οποία θα επιτρέψει μεσοπρόθεσμα τη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού σε επίπεδα του 2%..». «..Παρ’ όλα αυτά η διατήρηση της νομισματικής μας πολιτικής πρέπει να συνοδευθεί και από αποφασιστική δράση σε τομείς της πολιτικής…  «Τον Φεβρουάριο είχα πει ότι η συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται. Από τότε οι προκλήσεις οξύνθηκαν. Σήμερα είναι πιο απαραίτητο και πιο σημαντικό παρά ποτέ, η Ευρώπη να ανταποκριθεί συνολικά, ομαδικά και αποφασιστικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι .

Στην αντίπερα  όχθη ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αρχίσει να αντιστρέφει σταδιακά την νομισματική πολιτική της. «Δεν θα κουραστώ να λέω ότι θα προτιμούσα αν αυτό άρχιζε όσο το δυνατόν συντομότερα» , υπογράμμισε για να προσθέσει ότι  «Η έξοδος από αυτή την ασυνήθιστη νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει με τεράστια προσοχή» ,  προειδοποιώντας για πιθανές αντιδράσεις σοκ σε τέτοια μέτρα .

Μεθερμηνευόμενα στην πράξη αυτά  σημαίνουν απόλυτη προσήλωση στην πολιτική της  περιοριστικής  οικονομικής  πολιτικής δια της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και πιστή εφαρμογή των πολιτικών που την ενισχύουν  σε ότι αφορά το ύψος των πλεονασμάτων κ.λ.π .

Το ποια γραμμή θα επικρατήσει ή καλύτερα ποια πρόταση θα προκύψει από τον συμβιβασμό των παραπάνω γραμμών  οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη  , αναμένεται να το δούμε καθώς μια σειρά πολιτικοί και άλλοι παράγοντες που βρίσκονται σε εξέλιξη , επηρεάζουν τις  κυοφορούμενες εξελίξεις .

Την Ελλάδα με τα τόσα  οικονομικά προβλήματα ,  τα τόσα βάρη  και  ανοιχτά  μέτωπα , σαφώς την ενδιαφέρουν έντονα οι διεργασίες στην Ευρωζώνη καθώς η  όποιες αποφάσεις ληφθούν θα επηρεάσουν  την άσκηση πολιτικών  . Σίγουρα θα είναι μια ανάσα η χαλάρωση ,αν υποθέσουμε  ότι προκύπτει , αλλά πολύ λόγο μπορεί να επηρεάσει τις διεργασίες και εξελίξεις  προς αυτήν την κατεύθυνση  . Εκείνο που μπορεί να  τις επηρεάσει καταλυτικά  είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία αλλά και η άνοδος  της ακροδεξιάς  στην Ευρώπη .  Ωστόσο και πάλι είναι αμφίβολο αν η γραφειοκρατία των Βρυξελλών αλλά και οι εντολοδόχοι της παγκοσμιοποίησης πάρουν τα μηνύματα και αναπροσαρμόσουν  τις πολιτικές τους .

Είναι σαφές ότι μέσα σ΄ αυτήν  παγκόσμια οικονομική κατάσταση  , στην πολιτική σύγχυση και στην συνεχώς  ογκούμενη κοινωνική οργή  η χώρα μας βρίσκεται  σε πολύ δυσχερή   θέση κάτι που επιβάλλει  στο εγχώριο πολιτικό σύστημα αλλαγή νοοτροπιών και αντιλήψεων  όσον αφορά στην λειτουργία του . Η  πολιτική συνεργασία και συνεννόηση  στο πλαίσιο  μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την σωτηρία της χώρας  στη βάση ενός σχεδίου οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα δημιουργεί  προϋποθέσεις εθνικής αναγέννησης , είναι αναγκαία  βήματα που επιβάλλεται από τις συνθήκες να συμβούν !!

Δυστυχώς  όμως , και αυτό είναι το τραγικό , το πολιτικό σύστημα δεν αντιλαμβάνεται το χωροχρόνο , τις προκλήσεις ,τους εθνικούς κινδύνους  και τις ευθύνες του επιμένοντας σε συμπεριφορές του απώτερου παρελθόντος  αναγάγοντας   την μικροπολιτική και μικροκομματική σκοπιμότητα  που οδηγεί στην εξουσία , σε μαχαιριά στο υπογάστριο της χώρας .

Αλλά και η Ελληνική κοινωνία , εξακολουθεί να ευελπιστεί πως η αυριανή κυβερνητική αλλαγή θα τους επιστρέψει το απολεσθέν οικογενειακό εισόδημα και πως οι Ευρωπαίοι , και γενικώς οι δανειστές μας , έχουν υποχρέωση να μας σώσουν και εξ΄ αυτού ουδέν αλλάζει μένοντας άπαντες στην μακαριότητα του απομηχανής Θεού και στην απουσία καθοδήγησης από την πολιτική του ηγεσία  που αντί να περιγράψει την αλήθεια , να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να καλέσει σε μια συντεταγμένη πορεία εξόδου από την κρίση , φενακίζει ασυστόλως .

Αυτά είναι τα δεδομένα και αυτές οι αλήθειες  που δεν θέλουμε  να κατανοήσουμε  !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .