Συνάντηση στο Δημαρχείο Καλαμπάκας για την διοργάνωση του Ανταμώματος Χασίων

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
24 Μαΐου 2016, 18:39

Το Αντάμωμα Χασίων ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια όταν τρείς Άνθρωποι καταγόμενοι από τα Χάσια και δη  ο δήμαρχος Θανάσης Πύργος , ο τότε αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Ζούζουλας και ο μετέπειτα , Χασιώτης στην καταγωγή , Βουλευτής Χρήστος Μαγγούφης , βρέθηκαν στο αντάμωμα Σαρακατσανέων στο Περτούλι για να προκύψει έτσι η ιδέα ενός ανάλογου Χασιώτικου ανταμώματος , που αλλού , στο γνωστό χώρο όπου κάθε χρόνο της αναλήψεως αντάμωναν οι Χασιώτες κάτω από το ασκητήριο του Αγίου Θεοδοσίου .
Η προσπάθεια ξεκίνησε άμεσα για να καταδειχθεί ότι ο θεσμός είχε και παρόν και μέλλον δεδομένου ότι αγκαλιάστηκε από τους Χασιώτες για να μετεξελιχθεί έτσι χρόνο με το χρόνο σε θεσμό μέσα από τις δράσεις του οποίου σφυρηλατούνταν ο κοινωνικός δεσμός και ταυτόχρονα αναδεικνύονταν ο πλούτος της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης .

Το Αντάμωμα Χασιωτών κάποια στιγμή έφτασε στην κορύφωση αφού διαρκούσε μέχρι και τρείς ημέρες όπου εκτός των εκδηλώσεων της Κυριακής , περιελάμβανε συνέδρια ομιλίες και πολλά άλλα.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ο θεσμός αυτός να μην αλλοιωθεί και σιγά – σιγά εκλείψει παντελώς.

Σύσκεψη στο Δημαρχείο

Χθες  το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλαμπάκας όπου συμμετείχαν τρείς Αντιδήμαρχοι και δη η κα Λίλα Μπαντέκα – Νάνη , ο κος Ανδρέας Καλτσούδας , ο κος Δημήτρης Βουρλίτσης και Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και εκπρόσωποι χορευτικών του πρώην Δήμου Χασίων.

Όπως τόνισαν κάποιοι Πρόεδροι τα χρήματα που θα διατεθούν για το φετινό αντάμωμα είναι πολύ λίγα που δεν επαρκούν για την πραγμάτωση πολλών εκδηλώσεων. Αυτό όμως που κάνει πολλούς να διαφωνούν είναι η περικοπή του παραδοσιακού φαγητού ( πρόβιο κρέας με κριθαράκι ) , που το κόστος κατά την Δημοτική Αρχή , είναι απαγορευτικό.

Και ενώ οι Αντιδήμαρχοι έχουν την άποψη ότι το φαγητό πρέπει να καταργηθεί , οι Χασιώτες θεωρούν ότι είναι απαραίτητο και συμπληρώνει τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

Γίνεται προσπάθεια το θέμα να επιλυθεί και έτσι να μην λείψει κάτι που η παράδοση το επιτάσσει ( όχι για λόγους φαγητού αλλά για να παραμείνει αναλλοίωτο το έθιμο).

Στην συνάντηση αποφασίστηκε ακόμη να συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι του πρώην Δήμου Χασίων , ώστε να αποδώσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Το φετινό 20ο Αντάμωμα Χασίων θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .